Forum samochodowe » Ogólnie o motoryzacji » Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody!
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody!

Autor Wiadomość
kaytek_rx4 Volkswagen
Passat

Miasto: Grudziądz

Post2010-04-07, 06:31      Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody! Odpowiedz z cytatem
Drodzy forumowicze,

Chcielibyśmy poznać Waszą opinię o najnowszym paliwie – Statoil DieselGold. Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie. Warunkiem uczestnictwa jest odpowiedź na pytanie:

Podziel się swoimi spostrzeżeniami na temat właściwości użytkowych nowego paliwa Statoil DieselGold, w trzech głównych obszarach:
1. wpływ na zużycie paliwa (śr. spalanie na 100 km, zasięg na jednym baku)
2. wpływ na parametry pracy silnika (łatwość rozruchu, dynamika/elastyczność, kultura/głośność pracy)
3. wpływ na środowisko (zadymienie, emisja spalin)

Prosimy o udzielanie uzasadnionych i merytorycznych odpowiedzi, które będą poparte własnymi doświadczeniami, obserwacjami oraz/lub pomiarami. Mile widziane kreatywne podejście do sposobów i metod pomiarowych. Im więcej faktów, tym większa szansa na wygraną! Nagrodzimy dwie najlepsze odpowiedzi.

W konkursie nagrodzimy dwie najlepsze odpowiedzi – każdy ze zwycięzców otrzyma vouchery paliwowe Statoil o wartości 250 złotych brutto. Vouchery można wykorzystać na dowolnie wybranej stacji Statoil na terenie całego kraju (z wyłączeniem stacji Statoil 1-2-3) w terminie do 31 października 2010r.

Zapraszamy!
Statoil

Regulamin konkursu Statoil DieselGold

1. Organizatorem konkursu jest Hill and Knowlton Poland, spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą przy ul. Racławickiej 95, 02-634 w Warszawie, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy. XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, numer KRS 0000104923, NIP 521-10-04-285, kapitał zakładowy 50.000 zł.
2. Konkurs organizowany jest w imieniu Statoil Poland Sp. z o.o. z siedzibą na ul. Puławskiej 86, 02-603 w Warszawie, zarejestrowanej w Rejestrze Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy KRS pod numerem KRS 12413.
3. W konkursie może wziąć udział każdy z członków forum www.v10.pl
4. Konkurs potrwa od 7 do 30 kwietnia 2010 roku.
5. Uczestnicy odpowiadają na pytanie konkursowe: Podziel się swoimi spostrzeżeniami na temat właściwości użytkowych nowego paliwa Statoil DieselGold, w trzech głównych obszarach: 1) wpływ na zużycie paliwa (śr. spalanie na 100 km, zasięg na jednym baku), 2) wpływ na parametry pracy silnika (łatwość rozruchu, dynamika/elastyczność, kultura/głośność pracy), 3) wpływ na środowisko (zadymienie, emisja spalin).
6. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest podanie minimum jednej pozytywnej lub negatywnej opinii na temat paliwa wraz z merytorycznym uzasadnieniem wyrażonej opinii.
7. Użytkownik forum biorący udział w konkursie może wygrać tylko jedną nagrodę – niezależnie od tego czy poda jedną czy więcej pozytywnych lub negatywnych odpowiedzi.
8. Odpowiedzi będą zamieszczane na ogólnie dostępnym wątku.
9. Zwycięzcy zostaną wyłonieni przez Jury powołane przez Statoil Poland Sp. z o.o.
10. Nagrodę otrzymają dwie najciekawsze i najlepiej uzasadnione merytorycznie odpowiedzi.
11. Nagrody: każdy z dwóch zwycięzców otrzyma vouchery paliwowe Statoil o wartości 250 złotych brutto. Vouchery można wykorzystać na dowolnie wybranej stacji Statoil na terenie całego kraju (z wyłączeniem stacji Statoil 1-2-3) w terminie do 31 października 2010r.
12. Nagrody zostaną wysłane do zwycięzców w ciągu 7 dni roboczych od zakończenia konkursu.

Reklamy
erio Mercedes
C123

Post2010-04-09, 10:12      Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody! Odpowiedz z cytatem
Witam

Jako że właśnie wykończyłem zbiornik tego DieselGold, zanim zapomnę podzielę sie z wami spostrzeżeniami.
Akurat miałem do zrobienia trasę Kielce - Zgorzelec - Kielce, więc mając w pamięci posta o DieselGold z przedwczoraj pomyslałem - a co mi tam - zatankuję na Statoilu.

Zazwyczaj leję paliwo na markowych sieciowych stacjach, ale jest mi wszystko jedno na jakich, i leję pierwszego diesla z brzegu. Wystarcza mi świadomość że nei tankuję na nikomu nieznanej stacji i to daje mi jakąś pewność.

Zatankowałem DieselGold do 270 CDI z 2000 roku, żeby zweryfikować czy powiedzenie "jak nie widać różnicy, to po co przepłącać" ma tu zastosowanie.

W czasie jazdy nie zmieniałem stylu jazdy, nie chciałem mieć niższego niz zazwyczaj spalania, powiem więcej, chciałem żeby się okazało że spalanie jest takie samo i że moje podejście jest lepsze.

Po trasie w sumie 1030 km w dwie strony nasuwają się następujące wnioski:
- co do spalania ... niespodzianka .. dojechałem do domu bez ponownego tankowania ... zazwyczaj rezerwa świeciła mi się 20-30 km przed Jędrzejowem, i tankowałem między Jędrzejowem a Kielcami, tym razem rezerwa zapaliła się w Tokarni .. i postanowiłem że spokojnie dojadę do Kielc (zazwyczaj nie daję rezerwie się świecić dłużej niz 20-30 km z uwagi na możliwy syf na dnie zbiornika i doświadczenia w starszych samochodach)
Różnica w cenie paliwa zjadła oszczędność wynikającą z dodatkowych 40 czy 50 km.
- wydaje mi się że rano zimny silnik odpala ciszej ... może to subiektywne odczucie po pozytywnym poprzednim dniu spędzonym w trasie, ale wydaje mi się że silnik bardziej miękko pracuje ..
- i najważniejsze ... w 170 konnym silniku mocy generalnie nie brakuje ... ale po dojechaniu do A4, i zwiększeniu prędkości przelotowych w górny zakres dozwolonych na autostradach prędkości poczułem zadowolenie z faktu zatankowania tego paliwa.
Wydaje mi się że auto płynniej przyspieszało, chyba nawet raz nie wcisnąłem kick-downa ... a parę szybszych wyprzedzań miało miejsce ... po prostu jakby silnik był bardziej elastyczny i redukcja nie była potrzebna ... może to było subiektywne wrażenie, ale biorąc pod uwagę mój początkowy sceptycyzm ... byłem mile zaskoczony.

Reasumując ... ekonomicznie wyszedłem na 0, ale po prostu przyjemniej mi się jechało ...

pozdr

golffff

Post2010-04-29, 08:41      Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody! Odpowiedz z cytatem
Zużycie paliwa
S -palanie w normie
T -ankowanie rzadsze
A -kceptowalny i zadowalający poziom zużycia
T -ankowanie rzadsze przez co przyjemniejsze dla portfela
O -szczędność
I -nnego już nie chcę
L -itr starczy na więcej

Praca silnika
D -ynamika
I -mponująca płynność
E -lastyczność
S -tanowczo cichsza praca
E -nergia
L -epsze przyspieszenie

Wpływ na środowisko
G -odne zwrócenia uwagi
O -chota jazdy
L -itr starczy na więcej to w powietrze pójdzie mniej
D -ymienia brak

TakaSzpilka

Post2010-04-29, 09:02      Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody! Odpowiedz z cytatem
Moje autko - 7 letni VW Golf IV standardowo zużywa 6,5l/100km. Jest to średnia policzona w codziennym użytkowaniu, czyli głównie podczas jazdy w mieście i jego okolicach.
Na autostradzie spalanie zmniejsza się do 5 - 5,5l/100km.
Ostatnio wypróbowałam Paliwo Statoil DieselGold na trasie Wrocław - Jelenie Góra, gdzie część trasy przebiega po autostradzie a część (niestety) po zwykłych, często dziurawych drogach krajowych.
Podczas 40 km przejazdu po autostradzie przy mniej więcej równej prędkości ok 120km/h zużycie paliwa wynosiło ok. 5l/100km.
Niestety na "wybojach", gdzie często trzeba przyhamować przed większa dziurą i ograniczyć jazdę do 30-50 km/h zużycie paliwa było podobne jak standardowe zużycie podczas jazdy po mieście.

Ze względu na dosyć krótka trasę - nie tankowałam do pełna. Zatem badanie dotyczące zasięgu na całym baku - pozostawiam na inną okazję.

Generalnie bilans zużycia wyszedł na korzyść.

Jeśli chodzi o łatwość rozruchu, tutaj nie zauważyłam znacznej różnicy. Generalnie auto dobrze pali. Taki typ testu pozostawiam sobie na zimę i niskie temperatury.
Dynamika/ elastyczność - podobno jeżdżę jak "baba", co znaczy raczej ostrożnie bez szarżowania. Nie mam zapędów aby "testować" auto na autostradzie. Przy moim stylu jazdy nie poczułam zmian związanych z dynamiką czy elastycznością jazdy.
Kultura/ głośność pracy - przy tankowaniu na różnych stacjach olejów o różnej jakości, zdarzało mi się, iż silnik lekko się dusił. Natomiast podczas omawianej trasy nie miałam z tym problemu.
Jeśli chodzi o głośność, to na autostradzie, przy dużych prędkościach generalnie szum jest duży. Nie słychać zarówno radia jak i pracy silnika.

Ocena parametrów "zadymienia" oraz "emisji spalin" jest trudna. Nie mam bowiem w zwyczaju sprawdzać, czy ciągnie się za mną chmura spalin;)
Z pewnością przy paliwach (olejach) nowej generacji producenci dbają o parametry dotyczące wpływu na środowisko.

paweu

Post2010-04-30, 22:53      Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody! Odpowiedz z cytatem
Witam,

Chciałbym się podzielić moimi wrażeniami po zatankowaniu 2 zbiorników tego paliwa Statoil.
Jeżdżę stosunkowo wiekowym autem, Mercedesem 124 250d z 1991 roku , który pali mi około 7 litrów na trasie i 10 w mieście, ma moc 90KM, ale jest w pełni sprawny.

Moje wrażenia opisze po 2 tankowaniach.
Pierwsze tankowanie to zalanie 59 litrów paliwa, i jazda miejska. Musze przyznać po połowie zbiornika zauważyłem ze auto tak jakby łatwiej odpalało i ciszej chodziło rano, tak jak by było cały czas cieple.
co do dynamiki, auto nigdy nie było demonem prędkości, ale wydaje mi się ze poprawił się dolny zakres obrotów.
Po przejechaniu 403km w mieście znowu podjechałem zatankować przed wyjazdem do Warszawy. Weszło 37 litrów, co po jeździe do pracy przedszkola i z pracy przez przedszkola, jest wcale dobrym wynikiem, jak wspomniałem wcześniej zazwyczaj wychodzi równa dyszka.
Po zatankowaniu pojechałem do Warszawy i wróciłem. Średnie spalanie na trasie 6,5.

Co do oceny zadymienia. .. wydaje mi się ze po odpaleniu zimnego jest lepiej ...
Mam wąski podjazd pomiędzy 2 domkami jednorodzinnymi ... zazwyczaj rano jest taka czarna chmurka którą widać .. na paliwie ze statoil, nie ma tej chmurki ...

Ostatnio zmieniony przez paweu dnia 2010-05-04, 11:04, w całości zmieniany 1 raz

privatedo

Post2010-05-01, 00:29      Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody! Odpowiedz z cytatem
Wracałam z zagranicy, zaraz po wjeździe do Polski, na pierwszej stacji Statoil zatankowałam, robię tak od zawsze, lecz tym razem znużona podróżą zatankowałam inne paliwo - Statoil DieselGold, przy kasie pomyślałam „co tak drogo?”…
Moje auto pod znacznym obciążeniem stało się jakby silniejsze… czyżbym cos zgubiła po drodze… czy moje auto dostało skrzydeł pomyślałam.
Często przed dojazdem do domu moje auto wesoło miga kontrolką od rezerwy, zawsze wtedy myślę – też mu wesoło Smile Tym razem minęłam Katowice, a kontrolka nic… pomyślałam sobie – spaliła się pewnie kontrolka…
Dojechałam, a kontrolka wesoło zamigała na podjeździe do garażu.
Dziwne to moje auto odparłam do brata, z którym miałam jechać jeszcze do sąsiedniego miasta.
Ruszyliśmy! Często przy wyjeździe samochód gasł mi, tym razem było inaczej! Nawet usłyszałam miłe słowo, zamiast gromkiego śmiechu.
Pasażer również odczuł inność auta, wywiązała się rozmowa.
Stwierdził – pewnie dobre paliwo!
Po chwili dodałam, może i dobre ale drogie jak diabli… zastanowiłam się… no może nie takie drogie jak doliczę, te 47 km, które przejechałam bez zapalonej rezerwy, ale za to z emocjami „bo psuje się samochód” .
Po weryfikacji faktury zauważyłam co ja zatankowałam! Od tamtej pory zawsze tankujemy (i ja i rodzina) Statoil DieselGold, i to nie przez pomyłkę Wink
Różnica jest znaczna. Czekam na kolejny przegląd techniczny auta… ciekawe co powie mechanik Smile

kaytek_rx4 Volkswagen
Passat

Post2010-05-01, 09:27      Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody! Odpowiedz z cytatem
Konkurs Statoil Diesel Gold zakończony!

Wszystkim forumowiczom, którzy wzięli udział w konkursie serdecznie dziękujemy. Zwycięzcy, wyłonieni przez jury Statoil Poland Sp. z o.o., zostaną niebawem poinformowani o swojej wygranej. Przypomnijmy, że każdy z dwóch zwycięzców otrzyma vouchery paliwowe Statoil o wartości 250 złotych brutto.

paweu

Post2010-05-06, 08:55      Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody! Odpowiedz z cytatem
Cytat:
12. Nagrody zostaną wysłane do zwycięzców w ciągu 7 dni roboczych od zakończenia konkursu.

Czy można poznać zwycięzców?

kaytek_rx4 Volkswagen
Passat

Post2010-05-11, 18:47      Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody! Odpowiedz z cytatem
Wyniki konkursu Statoil Diesel Gold

Drodzy forumowicze,
Dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie! Poniżej przedstawiamy dwóch zwycięzców wraz z uzasadnieniem ich wyboru. Każdy z nich otrzyma vouchery paliwowe Statoil o wartości 250 złotych brutto. Vouchery można wykorzystać na dowolnie wybranej stacji Statoil na terenie całego kraju (z wyłączeniem stacji Statoil 1-2-3) w terminie do 31 października 2010r.

1. Forumowicz golffff: za oryginalne podejście do tematu. Mimo tego, że użytkownik golffff nie przeprowadził żadnych badań (nie podaje ich wyników), to wykazał się oryginalnym podejściem i autorską interpretacją konkursowego regulaminu. I właśnie za to nowatorskie podejście nagradzamy forumowicza golffff.

2. Forumowicz erio: za szczerość wypowiedzi i profesjonalne podejście do przetestowania paliwa. Zarówno w warunkach miejskich jak i na autostradzie. Użytkownik erio pokonał na paliwie Statoil Diesel Gold aż 1030 km co z pewnością pozwoliło mu na dokładniejsze przyjrzenie się nowemu olejowi napędowemu Statoil.

Gratulujemy!
Statoil

Przepraszamy za opóźnienie w ogłoszeniu wyników konkursu (spowodowane problemami z pocztą elektroniczną) i prosimy zwycięzców o przesłanie swoich danych teleadresowych na adres kontakt@v10.pl (najlepiej z numerem telefonu dla kuriera).

golffff

Post2010-05-13, 10:06      Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody! Odpowiedz z cytatem
po urlopie i takie dobre wiadomość Smile
już się nie mogę doczekać nagrody i oby więcej konkursów

Bopss

Post2010-06-02, 12:07      Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody! Odpowiedz z cytatem
A mi jak do tej pory nie udało się nic wygrać... Obojętnie czy jest to Statoil czy BP.

Forum samochodowe » Ogólnie o motoryzacji » Konkurs Statoil DieselGold - oceń paliwo i wygraj nagrody!
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: