| Autor |
Wiadomość |
lewandek
Mercedes-Benz W126 420SE
|
2007-04-22, 18:24 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
Silnik moze byc pochylony - nie zapomnij tylko o rozwiazaniu ssaka pompy olejowej, tak zeby nie bylo sytuacji, w ktorych odplynie spod niego olej.
|
|
|
|
| Reklamy |
|
 |
Gregor
Opel Omega
|
2007-04-24, 23:11 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
znalazłem bardzo interesujący projekt: odpowiednik 7-ki ale z silnikiem z tyłu, no i w ogóle interesująca firma/człowiek. którego konstrukcje przez lata dominowały w seriach kitkarów
http://www.sylva.co.uk/index.htm
zrobili konstrukcje z silnikami samochodowymi jak i motocyklowymi (R1 i ZR1100)
z czym się ogólnie kojarzy silnik umieszczony za plecami nikomu nie trzeba tłumaczyć a w świecie LoCost'ów jest to również znaczne poszerzenie puli dawców o obecnie dominujące konstrukcje przednionapędowe (cały układ od silnika po półośki przekłada się do tyłu  )
i ja chyba zdecyduję się na takie rozwiązanie i myślę że na początek CRX mógłby być dobrym dawcą
|
|
|
|
khax
astra fyyy
|
2007-05-11, 13:17 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
Hi Gregor - kope latek
Co do kitcarów, to moze taki "polski ariel" Cie zainteresuje? Ostatnio wygrzebalem skads taki sajcik - www.cssportscar.com
|
|
|
|
lewandek
Mercedes-Benz W126 420SE
|
2007-05-12, 22:22 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
|
|
|
|
zefir
Audi A4
|
|
|
|
Gregor
Opel Omega
|
2007-05-15, 18:56 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
Cze khax  ,
rzeczywiście mocno inspirowany przez ariela no i ta stronka taka 'ładna' jest i są gadżety (koszulki, czapki, smycze) a samego autka ledwo ledwo - dziwne ale życzę jak najlepiej
kolejny nowy adresik i kolejny szok: skalę zjawiska na wyspach dobrze obrazuje dział 'producenci' http://www.madabout-kitcars.com/kitcar/kit_cars_manu_list.php
obejmujący 102 !!!  producentów kitkarów
ja póki co dalej prowadzę 'prace koncepcyjne'  i może do wakacji poddam waszej ocenie swoje wyobrażenie o czymś czym da się jeździć po ulicy ale należy raczej używać na torze
jeśli ktoś biegły w CAD (Inventor lub podobne) to czyta to niech mi podpowie czy bardzo trudne jest zrobienie analizy (FEM) ramy spawanej z profili zamkniętych i czy jest sens dla mnie się tego nauczyć (kiedyś biegła znajomość 3D Maxa) czy też szukać ochotników
|
|
|
|
Gregor
Opel Omega
|
2007-05-17, 00:56 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
a wracając do tego:
| lewandek napisał: | | Silnik moze byc pochylony - nie zapomnij tylko o rozwiazaniu ssaka pompy olejowej, tak zeby nie bylo sytuacji, w ktorych odplynie spod niego olej. |
czy ktoś orientacyjnie może podać koszt zrobienia w zwykłym silniku R4 tzw suchej miski i czy ewentualnie są gdzieś gotowe zestawy czy też trzeba 'od zera'
|
|
|
|
lewandek
Mercedes-Benz W126 420SE
|
2007-05-17, 01:20 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
O zestawach nie slyszalem, troche zabawy konstrukcyjnej przy tym bedzie. Szczerze mowiac, chyba bym sie nie pchal w takie zabawy.
Zgodnie z prawem mowiacym:
Jeżeli przewidziałeś cztery możliwe awarie i zabezpieczyłeś się przed nimi, to natychmiast wydarzy się piąta, na którą kompletnie nie byłeś przygotowany
|
|
|
|
Adam R.
Hondy + Lotus Prelude + CRX
|
2007-08-11, 07:20 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
tez
Ostatnio zmieniony przez Adam R. dnia 2008-05-03, 14:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
lewandek
Mercedes-Benz W126 420SE
|
2007-08-11, 09:10 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
Chyba lepiej wrzucic to na forum (dla wszystkich) niz wysylac Tobie na maila?
|
|
|
|
Adam R.
Hondy + Lotus Prelude + CRX
|
2007-08-11, 09:42 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
To zależy ile tego kto ma
Sam już uzbierałem ok. 100mb a taka ilość łatwiej przesłać w kilku email`ach niż ładować na serwery
|
|
|
|
Rysiek
juz nie ma Audi A6
|
|
|
|
jacinx
|
2007-08-13, 10:39 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
Witam
Ja właśnie kończę spawać ramę  . Niestety nie znalazłem dotąd planów przedniego zawieszenia pod części z forda sierry (tzn interesuje mnie rysunek techniczny z wymiarami) jeśli ktoś ma coś takiego proszę na maila jacinx@o2.pl albo linka na forum, będę bardzo wdzięczny
Pozdrawiam
|
|
|
|
Rysiek
juz nie ma Audi A6
|
2007-10-30, 23:01 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
Należąca do Antoniego Kasprzyka firma Kamar wytwarza na zamówienie model Super SA (Super Sabatino), który jest repliką Lotusa 7. Na ten ekskluzywny model są chętni, a cena wiąże się z oczekiwaniami danego klienta.
Dużym odstępstwem od oryginału jest kształt i wymiary ramy, tzn. jej szerokość, długość oraz rozstaw kół przednich i tylnych. Samochód może być wyposażony w jednostkę z Mercedesa lub BMW o pojemności 2,5 litra, rozwijającą moc około 190 KM.
Ważące około 700 kg auto nie tylko pięknie wygląda, ale również gwarantuje dynamiczną jazdę i dobrze trzyma się drogi. Uwagę przykuwa m.in. luksusowe, dwuosobowe wnętrze wykonane z wysokiej jakości materiałów.
Do tej pory dostarczono klientom cztery egzemplarze, z których dwa jeżdżą po drogach Niemiec i Włoszech. Firma realizuje obecnie kolejne zlecenia produkcyjne. Na podkreślenie zasługuje fakt, że niedawno firma Kamar wynajęła 400-metrową halę, z czego prawie połowa powierzchni zostanie wykorzystana właśnie na potrzeby montażu repliki Lotusa 7.
Na odbiór zamówionego egzemplarza czeka się do pół roku.
| Opis: |
|
| Rozmiar: |
57.23 KB |
| Odsłon: |
221 raz(y) |

|
| Opis: |
|
| Rozmiar: |
61.07 KB |
| Odsłon: |
310 raz(y) |

|
|
|
|
|
lewandek
Mercedes-Benz W126 420SE
|
2007-10-30, 23:03 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
| Rysiek napisał: | | Dużym odstępstwem od oryginału jest kształt i wymiary ramy, tzn. jej szerokość, długość oraz rozstaw kół przednich i tylnych. |
Ciut pokracznie wyglada
|
|
|
|