| Autor |
Wiadomość |
lewandek
Mercedes-Benz W126 420SE
|
2008-04-26, 16:31 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
Silniki typu boxer mozna sobie najwyzej do Buggy wstawic. Do ramy lotusa wstawia sie rzedowki - rama jest waska i dluga...
Poza tym replika Lotusa Diesel - no jakos mnie to nie przekonuje - predzej bym tam wstawil silnik od R1 albo Hayabusy. |
|
|
|
| Reklamy |
|
 |
nazwanynie
|
2008-04-26, 17:45 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
mam watpiliwosci czy sie by to wogole oplacalo, pokrotce napisze dlaczego najpierw o tym pomyslalem:
boxer-dobry rozklad niskiej masy.
diesel-duzy moment przy nie wysokiej mocy
ale pewnie modyfikacje ramy i wielu innych rzeczy z tym zwiazanych zwiekszyly by koszta do tego stopnia ze wcale nie byl by to taki tani projek jak jest to w przypadku, standartowych silnikow, zalecanych przez producentow ram.
pobierznie szukalem silnika od hayabusy znalazlem wiadomosc ze zostal sprzedany za 8tys pln z calym osprzetem.
no dobra dzieki bardzo. jak bede mial jakies pytania to bede pisal, tymczasem musze zbudowac garaz  |
|
|
|
nazwanynie
|
2008-04-28, 16:31 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
no to znalazly sie pytania ktore chcial bym jakos rozwiazac, szukajac odpowiedzi wsrod was.
zastanawiam sie czy wie ktos moze z was ile wazy standartowa rama do lotusa 7, bo chodzi mi po glowie zrobienie jej z aluminium, bo zalezy mi bardzo na redukcji wagi. jestem ciekaw ile mozna by zredukowac wagi w ten sposob. ?
nastepnie czy wiecie moze o ile lzejsze sa felgi z magnezu, w stosunku do takich przecietnych raceowych z aluminium. ?
i czy mozliwa jest w ogole budowa ramy z aluminium, czy byla by ona rownie sztywna co z normalnej stali, i czy wciaz byla by bezpieczna, oczywiscie pod warunkiem dobrego pospawania. |
|
|
|
lewandek
Mercedes-Benz W126 420SE
|
2008-04-28, 17:10 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
Rama Locosta jest na tyle lekka, ze bez problemow nosi ja jeden czlowiek - plci meskiej.
Nie ma nawet cienia szansy na to, zeby w oparciu o typowe plany locostowej ramy zbudowac ja z aluminium. Aluminium ma zupelnie inna charakterystyke niz stal, wymaga innych przekrojow, itd.
Powiem krotko - kombinujesz jak kon pod gore - zupelnie niepotrzebne probujesz wywazyc otwarte drzwi... |
|
|
|
nazwanynie
|
2008-04-28, 18:16 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
no masz racje, dobrze mowisz z tym kombinowaniem. tak wiec pozostaje normalny projekt, ewentualnie mozna pokombinowac z silnikiem, wiesz moze o ile wyzsze jest spalanie, silnika motorowego, w takiej konstrukcji, ciezszej przeciesz od motoru? |
|
|
|
nazwanynie
|
2008-05-02, 20:44 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
jaki silnik jest lepszy do siudemki? 3litrowy TDI z audi o mocy 170 do 230hp i 420Nm? czy benzynka z audi 1.8T 160hp i 220Nm, te wartosci troche siee roznia bo wersje mocy i Nm sa zalezne od wersji silnika.
ale co jest lepsze dislowski wysoki Nm, czy benzynka z wieksza moca od momentu. chodzi o jazde w miescie, V-max mnie nie interesoje
po chipie w audi mozna miec 500nm .  |
|
|
|
lewandek
Mercedes-Benz W126 420SE
|
2008-05-02, 21:23 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
I nadal kombinujesz... pisalem juz, ze chodzi o MASE - wiec sprawdz, ktory z tych silnikow jest lzejszy. |
|
|
|
nazwanynie
|
2008-05-02, 22:02 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
zapewne benzynka |
|
|
|
lewandek
Mercedes-Benz W126 420SE
|
2008-05-02, 22:35 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
Teraz jeszcze spytaj o silnik Wankla, potem elektryczny a na koncu o turbine gazowa... |
|
|
|
nazwanynie
|
2008-05-03, 09:57 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
wankla nie byl by taki zly, duza moc mala stawka ubezpieczeniowa. a elektryczny byl by w ogogle wypasae z tego wzgledu ze jego momet obrotowy jest dostepny od samego dolu, ale ja naleze do dbajacych o zielen, a energia elektryczna w polsce jest wytwarzana z wegla przy ktorej wytwarza sie troche zanieczyszczen.
zartoje sobie oczywiscie z tym byciem zielonym. |
|
|
|
lewandek
Mercedes-Benz W126 420SE
|
2008-05-18, 21:59 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
|
|
|
|
Rysiek
juz nie ma Audi A6
|
|
|
|
Niedzwiedz
|
2008-05-27, 14:23 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
Witam, czy znany jest termin jakiegoś spotkania/zlotu użytkowników replik lotusa siódmego?
Rozważam zakup takiego pojazdu i nie ukrywam, że chętnie porozmawiałbym z użytkownikami/ przymierzył się do kilku pojazdów. Możecie coś doradzić? |
|
|
|
Gregor
Opel Omega
|
2008-06-11, 04:27 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
Też bym chciał ale to nie wyspy  tam zlotów jest od groma,
u nas najprędzej u producentów,
BTW może panowie z GP Seven zrobiliby jakiś mały 'iwent' z jazdami próbnymi? |
|
|
|
erni5433569
|
2008-07-23, 16:13 Locost - czyli Lotus Super Seven dla kazdego |
|
|
| lewandek napisał: | | Teraz jeszcze spytaj o silnik Wankla, potem elektryczny a na koncu o turbine gazowa... |
witam. moja koncepcja na daleką przyszłość zakłada zrobienie lotusa właśnie z silnikiem wankla. Jest to moim cichym marzeniem. Ale poki co planuje zrobic poprostu zwykłego lotusa, narazie zbieram informacje... i teraz zapytam. Czy ktoś zrobił/próbował zrobić takiego lotusa od podstaw, chodzi mi o to czy spawał ktoś sam rame itp itd...
pozdrawiam |
|
|
|