| Autor |
Wiadomość |
gmail
|
2010-07-29, 12:54 Stłuczka przy wyprzedzaniu |
|
|
Wyprzedzałem zgodnie z przepisami na linii przerywanej. W trakcie wyprzedzania podczas gdy byłem już na lewym pasie kierowca wyprzedzany zasygnalizował kierunkowskazem zamiar skrętu w lewo i rozpoczął wykonywanie manewru. Na domiar złego z bocznej ulicy po lewej w którą chciał skręcić wyjechał inny pojazd i włączył się do ruchu w moim kierunku (prosto na czołówkę). Chcąc uniknąć kolizji zbliżyłem się do osi jezdni w momencie mijania wyprzedzanego pojazdu ten kontynuował manewr skrętu w lewo i się obtarliśmyW wyniku czego uszkodzone zostały u niego lekko zderzak i przedni lewy błotnik u mnie przednie i tylnie prawe drzwi. Jesteśmy z jednej miejscowości i chcemy się jakoś dogadać, nie wzywaliśmy policji, tylko kto jest winny kolizji? |
|
|
|
| Reklamy |
|
 |
elmo
|
2010-08-09, 20:48 Stłuczka przy wyprzedzaniu |
|
|
Skoro jak piszesz "z bocznej ulicy po lewej w którą chciał skręcić wyjechał inny pojazd i włączył się do ruchu w moim kierunku " to znaczy, że wyprzedzałeś na skrzyżowaniu, które z pewnością było oznaczone (NP. : Znak A-6a ostrzega o skrzyżowaniu z drogą podporządkowaną, występującą po obu stronach). W tej sytuacji winę ponosisz Ty.
KD mówi :
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany. |
|
|
|
gmail
|
2010-08-10, 16:03 Stłuczka przy wyprzedzaniu |
|
|
To nie było skrzyżowanie tylko droga dojazdowa (z jednej strony) do oddalonej kilkaset metrów od drogi głównej prywatnej posesji. Oznaczenie na drodze były ok. 300m wcześniej i ok 800m dalej za tą drogą linia przerywana. |
|
|
|
adama35
RENAULT LAGUNA
|
2010-08-12, 05:58 Stłuczka przy wyprzedzaniu |
|
|
Pojazd wyprzedzany powinien upewnić się czy nie jest wyprzedzany przez inny pojazd a pojazd włączający się do ruchu z drogi gruntowej powinien poczekać. Więc winna jest przede wszystkim tego pojazdu co się włączał do ruchu.A co ci powiedziała policja??
Nawet jakby było to skrzyżowanie to pojazd wyprzedzany ma obowiązek sprawdzenie czy może bezpiecznie wykonać manewr skręcania w lewo wykonać. |
|
|
|
komornik
|
2010-08-20, 20:31 Stłuczka przy wyprzedzaniu |
|
|
Winny jest twoj sasiad ze wsi.Kolega Elmo juz to wytlumaczyl. |
|
|
|