Mój problem powrócił- mianowicie w audi a6 2.5tdi 150kM zepsuł mi sie 3 przepływomierz boscha 0986284005 za każdym razem wymieniłem filtr powietrza na nowy-wiec odpada/wiem ze przepływomierz to delikatna cześć którą można łatwo uszkodzić ale wątpię żeby 3 z rzędu był felerny/ tym razem pojeździłem 2 dni na dobrym przepływomierzu i padł/wiec teraz ma tak ok 90kM i jedzie jak mul pali średnio z 7.5 do 8l/100 nie dymi ,nie ma problemu z rozruchem(na komputerze pokazuje ze przepływomierz jest zepsuty czyli nie wiem czy dobrze to ujmę błąd przepływomierza?)czy ten silnik to juz szrot i lepiej sprzedać auto?
wiec proszę o rade od czego teraz zacząć gdzie szukać przyczyny?
czytam na forum audi ze zawór recyrkulacji spalin trzeba sprawdzić czy nie jest zatkany albo membrana nie jest pęknięta(jeśli konieczne to wyczyścić z sadzy) ale zastanawia mnie to co ma wspólnego przepływomierz z recyrkulacja?
jak wymieniałem ten przepływomierz to dokładnie sprawdziłem cala obudowę filtru powietrza czy nie jest pęknięta i czy kurz sie nie dostaje na czujnik przepływomierza (jest ok) dochodzi do obudowy tylko 1 wężyk gumowy za filtrem powietrza a przed przepływomierzem(nie wiem do czego służy i do czego jest podłączony jego 2 koniec ale tez wątpię (choć wszystko jest możliwe ze to właśnie z niego może wydobywać sie coś co osadza sie na sensorze przepływomierza i psuje go w tak szybkim czasie)
na pewno jakbym pojechał na diagnostykę to znów pojawił by mi sie ten błąd przepływomierza/czy mógłbym dowiedzieć sie czy po innych wskazaniach parametrów komputera mógłbym dojść do znalezienia przyczyny która to powoduje?
z góry dziękuje za pomoc i wiem ze temat przeplywki już był ale mój przypadek jest inny wiec jakbyś ktoś miał sugestie gdzie zacząć i od czego to byłbym wdzięczny za pomoc -czekam na odpowiedz cześć
Reklamy
Rysiek
2008-05-30, 21:04 3 przeplywomierz -zepsul sie!
to ze pokazywalo ci za kazdym razem blad przeplywomierza to jedno, ale czy przejechales sie z podpietym VAGiem i zobaczyles ile i co dokladnie przeplywka podaje? bo to ze wyskakuje jej blad to jeszcze nie zawsze musi oznaczac jego koniec, moze byc np. walniety jakis czujnik, jakies mini zwarcie po drodze i kazda nowa przelywke bedzie ci psuc, to bardzo delikatny czujnik w koncu
moim zdaniem brakuje ci DOBREGO fachowca, ktory sie przejedzie z podlaczonym vagiem i odczyta co naprawde tam jest nie ten tego
SCORPI
Audi A6 Avant
2,5 TDI 180 KM TipTronic
2008-05-31, 05:30 3 przeplywomierz -zepsul sie!
Musisz podłączyć pod komputer i przejechać się i zobaczyć co to?
Może coś innego zobacz temat Brak mocy sprawdzone na hamowni tam sa 2 okienka 1 to parametry przepływomierza 2 Turbiny takie powiny byc na postoju wrzuce jeszcze jak powinno wygladac to podczas jazdy.
Ja to testowałem na 5 biegu przy 2000obr i powinno pokazywac max wartosci
okolo 900 mg w obydwu okienkach podobne
kyniojawor
Audi A6 Avant
2.5 TDI 150KM
2008-05-31, 14:34 3 przeplywomierz -zepsul sie!
-gdybyscie podejrzewali czujnik to jaki waszym zdaniem moglby byc zepsuty? EGR odpada?
-moze znacie jakis zaklad godny polecenia zaklad z lubelszczyzny ktory moglby zreperowac ten problem? pozdrawiam
kyniojawor
Audi A6 Avant
2.5 TDI 150KM
2008-05-31, 14:41 3 przeplywomierz -zepsul sie!
to juz 3 przeplywka , 1 herza i 2 boscha jak widac bosch exchange- chyba bardziej oryginalnych nikt nie robi i lepszych jakosciowo, aha zapomnialem dodac ze pochodzila 2 dni -musi byc jakies zwarcie lub czujnik
przeplywka.jpg
Opis:
Rozmiar:
30.35 KB
Odsłon:
1506 raz(y)
Rysiek
2008-05-31, 21:49 3 przeplywomierz -zepsul sie!
to nie wina przeplywek
z lublina masz 1,5h jazdy do mastersa do wawy, warto
kyniojawor
Audi A6 Avant
2.5 TDI 150KM
2008-06-01, 07:42 3 przeplywomierz -zepsul sie!
Lublin ul. Związkowa 22 masters jest juz na lubelszczyznie -tam zaprowadze i niech szukaja- wielkie dzieki
Rysiek
2008-06-01, 12:06 3 przeplywomierz -zepsul sie!
no filia jest, choc po to, zeby masters mailem wyslal program, a oni wgraja... a ty potrzebujesz fachowej diagnozy, wiec nie zalowalbym tych 3h w obie strony na wizyte, chyba ze zrobisz to po piatej padnietej przeplywce dopiero pozniej...
kyniojawor
Audi A6 Avant
2.5 TDI 150KM
2008-06-01, 22:57 3 przeplywomierz -zepsul sie!
ok to zaprowadze do wa-wy skoro tam sa lepsi fachowcy jak w lublinie -pozdrawiam i dzieki za rade
kyniojawor
Audi A6 Avant
2.5 TDI 150KM
2010-03-12, 10:37 3 przeplywomierz -zepsul sie!
Już wszystko zrobione czyli:
1 kupiłem oryginalną przepływke Bosch w żółtym opakowaniu z czerwonymi napisami BOSCH za 600zł
2 wycięty katalizator
3regeneracja turbo(geometria łopatek)
pozostaje teraz tylko jeździć pozdrawiam i dziękuję za pomoc wszystkich zainteresowanych
Krzysiek