witam wszystkich ,mam pytanko dotyczące zawieszenia a dokładnie jego remontu,mam do wymainy szesć z ośmiu przednich wachaczy , 4 górne i 2 dolne te o kształcie "C", czy warto zainwestować w komplet wachaczy dostępnych na allegro w cenie 500-700 złoty, czy moze wymienić tylko te co trzeba i kupić droższe, co mdo tych zestawów to ile są w stanie wytrzymać piszą ze do 80 tyś ale nie wydaje mi się , doradzcie ,może jakaś konkretna firma , zamiennik?
Reklamy
dawid7721
Audi
A6
2010-03-09, 18:24 a4 1.8 avant zawieszenie
Kup komplet nie baw się w częściowe wymiany bo później będziesz musiał wymienić to co zostanie do tej pory a po co powracać do tego samego drugi raz. A co do wahaczy to według uznania jedni montują oryginalne a inni zamienniki montują i sobie chwalą.Kup za 700zł i też będziesz jeździł, co do wykonawcy wahaczy to tylko zależy jak trafisz oryginały niekiedy prędzej padają niż zamienniki,ale wybór należy do ciebie co kupisz.
A co do nazwy oryginał to tylko auto złożone z zamienników czyli np; Audi daje zlecenie dla danej firmy która wykonuje daną część ze znakiem marki auta równie dobrze mogłaby być to inna firma która by to robiła np; Hamulce ATE, BREMBO, BOSCH każda z tych firm jest dobra w tym a ceny mają dużą rozbieżność i każda z nich mogła by nosić miano oryginału.Każdy producent musi mieć specyfikację jakości i norm,mówiąc lepsze ,gorsze to nic innego jak nasze sugestie,tańsze nie zawsze znaczy gorsze.A płacić za maleńki znaczek na części dużą kasę Ale to tylko moja sugestia
krol79
Volkswagen
Passat 1,9 Tdi 130KM Tiptronic
2010-03-15, 10:24 a4 1.8 avant zawieszenie
Kolego załóż sobie części pierwszego montażu - dla Audi firmą która sie podjeła jest LEMFORDER - cena całego kompletu + koncówki drążków kier. to około 1600 - 1700zł i 5 lat bez zaglądania.
Pozdrawiam
dawid7721
Audi
A6
2010-03-15, 16:51 a4 1.8 avant zawieszenie
5 lat nie zaglądasz jak auto 3/4 tego czasu stoi w garażu, ewentualnie jak jeździsz po Niemczech Ale nie po Polskich drogach Trochę przesadziłeś nie sądzisz No chyba że większość czasu przebywasz zagranicą to zwracam honor. Ja robię miesięcznie 3tyś km i wież mi że żadne zawieszenie na naszych drogach nie przetrwa 5 lat takiej katorgi bez szwanku. Ale jak pisałem wcześniej wybór jest jego co założy.
1zico1
opel
vectra b caravan
2010-03-18, 07:58 a4 1.8 avant zawieszenie
znalazłem zawieszenie firmy Bilstein w rozsadnych pieniądzach-1200zł, czy znacie tę markę?
dawid7721
Audi
A6
2010-03-18, 19:20 a4 1.8 avant zawieszenie
Ogólnie trudnią się amortyzatorami i są dobre więc ciężko mi określić czy zawieszenia też robią dobre. Ale raczej tak nie pamiętam już czy czasem nie w A4 starszych modelach były montowane amortyzatory skrętne to znaczy podniesienia lub opuszczenia zawieszenia i mc-phersony. Zakładaj będzie ok. Bilstein to dobra firma i pojeździsz sporo na tym zawieszeniu