Forum samochodowe » Audi forum » a4 1.9TDI/03 Triptronic Problem silnika i skrzyni biegów
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

a4 1.9TDI/03 Triptronic Problem silnika i skrzyni biegów

Autor Wiadomość
simel

Post2009-03-18, 14:38      a4 1.9TDI/03 Triptronic Problem silnika i skrzyni biegów Odpowiedz z cytatem
Witam,
Jestem nowym użytkowikiem i mam kilka pytań.
Posiadam a4 s-line i mam nastepujacy problem:
1. Po pierwsze czujnik ze skrzyni raz działa raz nie działa tzn. na komputerze raz mi pokazuje biegi normalnie (PRNDS) a raz wszystkie razem migają i tylko jak rzełącze na triptronic to widzę na którym biegu jadę.
2. Czy to możliwe zeby na triptronicu jak obroty zblizają sie do 3500-4000 skrzynia sama mogła zmienic bieg na wyzszy?
3.Kiedy czujnik (lub coś innego) omowiony w pkt 1 nie działa rowniez nie mogę wrzucic wsteczcnego (Mam na to sposob naciskajac 2 razy hamulec w pozycji P ispowrotem na R), ale mimo wszystko swiatla wsztecznego sie nie świecą.
4.kiedy ruszam i nacisne szybko pedał gazu na 1 biegu obroty wchodzą na 1400 i następnie spadaja do 1000 i znowu rosną już normalnie. W trakcie tego oczywiscie odczuwalne jest duże szrpniecie bo obroty drastycznie spadaja i przyspieszaja. Dodam ze na innych biegach jest juz wszystko w porządku.
5. Wymienilem juz czujnik ktory sie znajduje pod pedalem hamulca odpowiedzialny za te rzeczy i nic sie nie poprawilo. Co do silnika tez nie ma zastrzezen gdyz wszystko zostalo wymienione (oleje filtry itd) i chodzi idealnie. Zmienialem tez olej w skrzyni i przekladni,ale efekt ten sam.
Po podłaczeniu komputera skrzynia traciła komunikacje z silnikiem i wg mnie nie mogla odczytac obrotow silnika dlatego byc moze jest w trybie awaryjnym.
Czy ktos mi moze powiedziec gdzie znajduje sie przyczyna tego problemu i ew w ktorym miejscu znajduje sie czujnik od skrzyni biegów?
Z gory dziekuje za odp.

Reklamy
mechanik arczan 84-24 Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )

Miasto: Bielsko-Biala

Post2009-03-18, 18:26      a4 1.9TDI/03 Triptronic Problem silnika i skrzyni biegów Odpowiedz z cytatem
cała elektronika znajdowac sie bedzie w samej skrzyni bieg.... a zewnetrznym elementem jedynie bedzie komputer sterujacy skrzynia!!a z tego co piszesz to moze byc zawieszajacy sie albo którys zawór w skrzyni od któregos biegu albo czujnik cisnienia liniowego.... bo kompem sie nie mozesz połaczyc ze skrzynia tak??!!

Forum samochodowe » Audi forum » a4 1.9TDI/03 Triptronic Problem silnika i skrzyni biegów
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: