Witam silnik po remoncie mianowicie wymiana pierścieni zaworów uszczelniaczy zaworowych separator oleju vag nic nie pokazuje kręcąc silnikiem czuć ropę
próbuje zaskoczyć ale nie może i wydaje się że coś jest nie tak bo kręcąc silnikiem bardzo szybko kręci tak jak by nie miał kompresji I jeszcze jedno nie wiem czy ważne po wyjęciu rozrusznika i alternatora miałem problem z przewodami z czerwonym i cienkim niebieskim czerwony podłączyłem do rozrusznika a niebieski do alternatora do zacisku DF nie wiem czy poprawnie pomóżcie bo ja już nie mam pomysłu co się dzieje
Reklamy
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
2011-01-30, 20:02 A6/C5/2,5 tdi nie odpala
Dawid a ten remont to ty robiłes?Kto to składał?
dawid7721
Audi
A6
2011-01-30, 20:22 A6/C5/2,5 tdi nie odpala
ja robiłem i to nie raz już go rozbierałem blokada na wale i inne pierdoły kiedyś zrzucałem głowicę i wymieniałem całą hydraulikę ale odpalił dziś lipa nie chce zagadać obracałem wałem ale zawsze wracałem do znaków jakie nałożyłem przed rozebraniem masz jakieś sugestie?
Gdy bym źle ustawił wał to kolidował by z zaworami.
dawid7721
Audi
A6
2011-01-30, 21:21 A6/C5/2,5 tdi nie odpala
dawid7721 napisał:
ja robiłem i to nie raz już go rozbierałem blokada na wale i inne pierdoły kiedyś zrzucałem głowicę i wymieniałem całą hydraulikę ale odpalił dziś lipa nie chce zagadać obracałem wałem ale zawsze wracałem do znaków jakie nałożyłem przed rozebraniem masz jakieś sugestie?
Gdy bym źle ustawił wał to kolidował by z zaworami.
Chyba już wiem co mu dolega ale nie jestem pewien jeżeli mam rację i odpali to napiszę
audi
A6 c6
2011-01-30, 21:39 A6/C5/2,5 tdi nie odpala
Nie no szacuń sam wymieniłes pierscienie a zastanawiasz sie nad przewodami.
Jak ja bym dostał ten samochód teraz w takim stanie jak jest . To sprawdził bym na poczatku kompresje ,potem zerknał bym do pompy paliwa bo sam wiesz ze to sa dwa rózne paski rozrzadu i łatwo sie pomylic ,zwłaszcza ze tam jest troche lipny napinacz do pompy :]Jesli nie ma kompresji zdjałbym pokrywy zeby przyjrzec sie popychaczom jesli są ok to zostaje np brak cisnienia oleju i hydropopychacze sa puste,pierscienie były uszkodzone przy montarzu,sprawdzenie ponowne rozrzadu na blokady.
Ciezko mi cos wiecej na temat 2.5tdi powiedziec bo ostatnio sciagałem głowice jakies 5 lat temu ;/Gdyby nie to ze szybko kreci to bym powiedział ze kąt jest zle ustawiony albo jakis czujnik nie jest podpiety ale wtedy by bład wyskoczyl . Zdejmij pokrywy i sprawdz dzwigienki albo moze faktycznie scieło ci klina na wale albo nie dokreciłes któregos z wałków bo tam z tego co pamietam nie ma klina.
Gdybym miał samochód przed soba to by była inna gadka tutaj to tylko moge przypuszczac,w kazdym bądz razie cos zwaliłes albo twój pracownik ;p
audi
A6 c6
2011-01-30, 21:41 A6/C5/2,5 tdi nie odpala
wes mi powiedz teraz ;p albo na priv mi napisz sam jestem ciekaw
dawid7721
Audi
A6
2011-02-02, 20:49 A6/C5/2,5 tdi nie odpala
No i lipa dwa razy składałem rozrząd i nic łapie próbuje zapalić ale to wszystko nie mam już pomysłu co zrobić paliwo dochodzi układ odpowietrzony,jakieś pomysły? pompa chodziła do końca czyli na pewno nie padła.
dawid7721
Audi
A6
2011-02-03, 20:12 A6/C5/2,5 tdi nie odpala
dawid7721 napisał:
No i lipa dwa razy składałem rozrząd i nic łapie próbuje zapalić ale to wszystko nie mam już pomysłu co zrobić paliwo dochodzi układ odpowietrzony,jakieś pomysły? pompa chodziła do końca czyli na pewno nie padła.
Już odpalił ale nie mogę go odpowietrzyć klima na HI temperatura 90C i nadal zimne powietrze jak się zagrzał to trzeba długo kręcić żeby zapalił i nie polecam żeby ktoś pomagał przy remoncie silnika bo może nieźle namieszać jak w moim przypadku trzy dni się męczyłem żeby dojść co jest nie tak .
audi
A6 c6
2011-02-03, 21:41 A6/C5/2,5 tdi nie odpala
wes zdejmij podszybie tam masz 2 przewody do nagrzewnicy spróbuj zdjac jeden na uruchomionym silniku niech sie odpowietrzy.Dodam ze jeden jest nawet specjalnie z otworem w przewodzie do odpowietrzania.A z paleniem na ciepłym to moze lepiej jak ustawisz kąt i dawke wtrysku ale to na kompie juz tylko zrobisz.
A co on ci namieszał? przewody ci pozamieniał od wtryskow? ale to chyba musiał by je niezle powyginac xd
dawid7721
Audi
A6
2011-02-04, 07:58 A6/C5/2,5 tdi nie odpala
Jaja nie z tej ziemi kumpel wielki mechanik ustawił rozrząd tak
3 6
2 5
1 4
według pierwszego cylindra i złamał dźwignię nie przyznając się a ja nie zwracałem na to uwagi bo w końcu mechanik,
ja zrobiłem to tak; Rozebrałem wszystko i wał ustawiłem na GMP trzeciego cylindra i zablokowałem wał, wałki prawej głowicy czyli 1,2,3 ustawiłem krzywkami do góry na trzecim cylindrze włożyłem płytki blokady oczywiście wymieniłem ślizg poskręcałem wrzuciłem paski odblokowałem wał,pompę vp44, wałki odpowietrzyłem pompę i po 20sekundach kręcenia rozrusznikiem zamruczał i to dość cicho pracuje.Tylko silnik drga na wolnych obrotach ale pracuje równo obroty nie falują myślę że któraś poducha pod silnikiem może szwankuje muszę to sprawdzić po kumplu czy tam coś tez nie nawywijał.