Forum samochodowe » Audi forum » Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ??
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ??

Autor Wiadomość
Piter-psl

Post2009-06-05, 07:10      Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ?? Odpowiedz z cytatem
witam
Pomocy z diagnoza
Mam a6 2,5TDI z 98r manualna skrzynia 6 biegow. Anglik
drazek od skrzyni mocna trzesie ogolnie czuje drgania az na siedzeniu i na kierownicy a dotego z kads kolo silnika wydobywa sie stukot ktory pracuje w rytmie obrotow silnika i niemam pojecia co to jest???
ten stukot jest prawie niewyczuwalny musze siedziec ciho w aucie przy zamknietych drzwiach i oknach zeby go uslyszec jak podkrece obroty to stuka szybciej ale z takim samym natezeniem i to tylko na jalowym biegu ,podczas jazdy nic nieslychac.jak podniose maske to nieda sie rowniez nic uslyszec. stukot jest wyczuwalny tylko w kabinie na luzie.
biegi zmieniaja sie bez zarzutow sprzeglo jest nowe auto jezdzi ogolnie wporzadku.mam wrazenie ze na dwojce niema on super dozej mocy jak turbina zaskakuje to wydaje mi sie ze nieciagnie tak jak powinien.
ale wracajac do tego stukotu mam wrazenie ze to moze byc kolo zamachowe
powiedziano mi ze przy zmianie sprzegla powinno sie zmienic jakas gume czy oslone wytlumiajaca to kolo. co otym myslec i czy warto sie w to bawic czy lepiej pogonic auto (bo dopiero je co kupilem)aha i ma problemy ze startem raz odpala odrazu a raz kreci i z 40s Pomocy!!!niechce sprzedawac bo niema nic innego w ogloszeniach co by warto bylo kupic w sesie ten sam model.

Reklamy
szybka pomoc :) audi
A6 c6

Miasto: Lublin.Plymouth

Post2009-06-05, 16:47      Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ?? Odpowiedz z cytatem
Jesli miałes nie dawno wymieniane sprzegło to moze w pierwszej kolejnosci sprawdz skrzynie czy wszystko jest dokrecone czasami zdaza sie ze ktos zapomni dokrecic sruby od np. poduszki druga z czasem sie luzuje bo tylko ona wszystko trzymała i taki mamy skutek.

Piter-psl

Post2009-06-06, 07:05      Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ?? Odpowiedz z cytatem
problem polega na tym , zeby sie tam dostac i wszystko sprawdzic trzeba wszystko rozbierac a na warsztacie na dziendobry krzycza sobie za to 150 funtow wiec niebardzo mi sie to usmiecha ladowac kase w cos w co niewiem czy bedzie senes naprawiac
dlatego najpierw chce zebrac wszystkie mozliwe przypadlosci zebym wiedzial ile moga krzyknac za naprawe...

A6 c6

Post2009-06-06, 10:18      Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ?? Odpowiedz z cytatem
A gzie dokładnie mieszkasz w Angli?
Ja mieszkam w Plymouth.
Ja nie kaze ci skrzyni wyciagac tylko zdjac osłone pod skrzynia i sprawdzic poduszki.ogólnie mówiac to chodzi o to czy ktos jakiegos błedu nie zrobił podczas montazu.
A kiedy to sie zaczeło ?

Piter-psl

Post2009-06-07, 07:24      Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ?? Odpowiedz z cytatem
mieszkam pod londynem 255 mil od ciebie
niewiem kiedy sie zaczelo. kupilem auto 5.05 2009 a to juz najprawdopodobniej bylo tylko jest naprawde bardzo malo wyczuwalne i jak sprawdzalem auto to nic nieslyszalem dopiero po paru dniach jazdy cos mi sie zaczelo wydawac ze stuka i zaczalem sie wsluchiwac lepiej no i faktycznie jest jakies pukanie w rytmie obrotow silnika
i to najwyrazniej powoduje ze trzesie dosc mocno galka od biegow i przy jezdzie na wbitym biegu jak docisniesz galke to jest wrazenie jak by je prubowalo wybic (lekko).deszcz leje i niemam sie kidy polozyc pod auto ale sproboje z ta pokrywa jak mowisz .aha i nadal wydaje mi sie ze auto niema super mocy jak powinno byc zwlaszcza na drogim biegu czuje ze ciagnie ale dochodzi blisko 5 tys obr i rozpedza sie tylko do 45 mil/h tzn ciagnie ale to chyba nie jest to co to auto potrafi tak wiec dylemat mam niezly

A6 c6

Post2009-06-07, 11:10      Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ?? Odpowiedz z cytatem
A moze masz rozrzad przestawiony na któryms z wałków?Bo koła od wałków nie maja klina i podczas dokrecania sruby potrafi sie deko przesunac koło wzgledem wałka i moze dlatego stuka i masz problem z odpalaniem ?
A ile ma przebiegu?
A z praktyki zauwazyłem ze angole ustawiaja rozrzad na farbe,co jest karygodne,moge sie załozyc ze oni nawet nie wiedza gdzie sie wał blokuje w 2.5tdi Smile A juz nie wspomne o blokadach

Piter-psl

Post2009-06-07, 20:01      Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ?? Odpowiedz z cytatem
ma 107 tys przebiegu
i byl serwisowany do 2007
a przy 65 tys mial zmieniany rozrzad
co do odpalannia to jak jest zimny to raczej zaskakuje odrazu tak z sekundowym opoznieniem ale jak pojezdze chwile i znowu prubuje zapalic to kreci nawet z 40s
jak nie lepiej
musze albo poczekac krecac dlugo albo kilka razy szybko przekrecic i wtedy tez zaskakuje

A6 c6

Post2009-06-07, 21:04      Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ?? Odpowiedz z cytatem
Wydaje mi sie musisz pojechac na kompa i sprawdzic pompe paliwa jej dawkowanie.
Albo sprubuj wymienic czujnik temp. płynu moze jest uszkodzony i zle podaje temp. silnika dla kompa i za duzo dostaje paliwa na ciepłym.
Czesto w 2.5 tdi siadaja wałki,dzwigienki a i moze hydropopychacze juz ci siadaja i to tez bedziesz miał problem z odpaleniem no i bedzie stukac a silnik bedzie dostawał drgan

Piter-psl

Post2009-06-08, 06:56      Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ?? Odpowiedz z cytatem
szkoda ze tak daleko mieszkasz bo widac ze znasz sie na zeczy
ale z tego co piszesz to az mnie portfel boli wiec nic mi innego nie pozostaje jak sprzedac
poki jeszcze jedzi ok . Dzieki wielkie za pomoc i jak kupie cos innego to moze do uslyszsenia Wink pozdrawiam

A6 c6

Post2009-06-08, 17:38      Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ?? Odpowiedz z cytatem
Narqa,a jak cos to zapraszam do Plymouth tutaj tez jest troche pracy Smile
Tak na przyszłosc dodam ze jeszcze w tym audi siada pompa i turbina,własciwie turbina o wiele szybciej od pompy.

Piter-psl

Post2009-06-09, 06:59      Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ?? Odpowiedz z cytatem
kurde wykrakalem chalas sie powiekszyl i doszedl jakis k***wa nowy
tamto zezi mocniej a to co myslalem ze jest stukotem wyrobionych tlokow przerobilo sie w niewiadomo co wiec teraz modlitwa zeby ktos to wogle kupil
pozdrawiam

A6 c6

Post2009-06-09, 17:01      Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ?? Odpowiedz z cytatem
Tak mi sie wydaje ze po odkreceniu korka wlewu oleju bedzie widac kawałek wałka jesli tak to zobacz czy czasem nie jest wytarty i ile tak na oko Smile
Chyba ze sciagniesz pokrywe ale wtedy bedziesz musiał zdemontowac przewody od wtrysków.
A jak masz go opchnac to dolej mu motodoktora i juz tylko podaj rejestracje zebym go czasem nie kupił Smile

Forum samochodowe » Audi forum » Audi A6 2,5TDI kombi 98r kolo zamachowe ??
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: