2010-09-10, 19:33 bmw e39 problem ze skrzynia tiptronic
witam mam bardzo duzy problem ze swoim bmw jezdzi tak jakby sprzeglo ciagnelo i pali chyba ze 30 l na sto po podlaczeniu p-od komputer wyskoczyly nastepujace bledy
kod bledu 130 -sygnal magistrali can asc/dsc1
kod bledu217- sygnal magistrali can egs[ elektroniczne sterowanie, skrzynia biegow
kod bledu 18- sygnal,czujnikwalu rozrzadu, wydech
kod bledu 123 urochomieniechlodzenie map
to jest bmw 525i 2001r
prosze pomozcie bo juz nie wiem czy mam szukac nowej skrzyni? zaznacze jeszce ze czasami na desce rozdzielczej pojawiaj sie oznaczenia na jakim biegu jade i wtedy wydaje mi sie ze jest wszystko ok. bo przez caly czas nie dziala predkosciomierz i ekonomizer jak pojawi sie na desce literka d wtedy mam wrazenie ze jest ok i z tym spalaniem
to jest przez ta skrzynie ?
dziekuje z gory i pozdrawiam
Reklamy
lukas86bb
Miasto: Bielsko-Biała
2010-09-10, 21:16 bmw e39 problem ze skrzynia tiptronic
Nie, skrzynia mechanicznie będzie sprawna, przede wszystkim należy usunąć usterki które wskazuje komputer po drugie dlaczego nie działa prędkościomierz? po trzecie może to być komputer sterujący skrzynią lub jego wiązka. W każdym razie zabawa z elektroniką. Musisz poszukać kogoś w swojej okolicy co siedzi dobrze w Beemkach.
radek11111
2010-09-10, 21:35 bmw e39 problem ze skrzynia tiptronic
dzieki tzn ze skrzyni raczej nie trzeba bedzie kupowac? ale ten komputer sterujacy to zapewne tania rzecz nie jest? a w poniedzialek jade jeszcze raz na komputer do mechanika ktory tak sie sam okresla jest fachowcem wysokiej klasy w automatach pozdrawiam