Forum samochodowe » Audi forum » MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI

Idź do strony 1, 2  Następny
Autor Wiadomość
rdymek1

Post2008-01-23, 13:09      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich.Mam problem ze swoim Audi A8 3.3TDI.Zakupilem je nie dawno i problem mam taki,ze kopci mi na czarnoszaro,ale tylko wtedy jak go rano zapale i jak wyjade na ulice to za mna swiata niema widac,na wolnych nic,ale jak sie rozpedzam to szok Shocked Ale jak sie rozgrzeje to juz normalnie,wiiadomo jak wcisne to tam lekki czarny dymek poleci,ale to jest pikus,to jak jest zimny :roll:Bylem w ASO ale tam powiedzieli ze wszystko ok,komputer nic nie wykazal. Pomuszcie,prosze!Jakis dobry mechanik,moze ktos zna???Jestem z Gdanska.

Reklamy
Rysiek

Post2008-01-23, 13:29      POMOCY!!!!!!!!!MOJE AUDI KOPCI:( Odpowiedz z cytatem
jak zdrowe to musi kopcic troche po butnieciu w gaz Smile moze jezdziles dotad benzynka i krecisz po obrotach disla teraz za mocno?

w trojmiescie jest jakis dobry tuner poszukam na forum tdi hm..

rdymek1

Post2008-01-24, 21:23      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
Jezdzilem dieslem,mam transport cierzarowy i moja cierzaruwa tak nie kopci jak Audi,ale zauwarzylem ze jak jest cieplej to mniej kopci,gadalem z mechanikiem i mowil ze turbina tez reaguje na cisnienie atmosferyczne.Ale ma moc i naprawde nie jest to male kopcenie,znam troche Diesla,mysle ze to moze cos byc z powietrzem,dolotem,jak go rano odpale to chodzi troche na wyrzszych(Ssanie???) obrotach i potrzebuje chyba wiecej powietrza i go widocznie nie dostaje,dobrze mysle??????Jutro bede szukal.Napiszcie jak cos wiecie wiecej.Z gory dziekuje i Pozdrawiam wszystkich

Rysiek

Post2008-01-24, 21:34      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
cięŻarówa jak juz

tdi kopci, kiedy ma za duza dawka paliwa, po prostu musisz sprawdzic ustawienia wtryskow i same wtryski, czy ktorys nie leje, moze byc tez drugi powod - za malo powietrza, tak czy siak zbyt bogata mieszanka i musisz ja skorygowac, najlepiej u tunera, a nie w serwisie, bo one sie g.. na tym znaja

rdymek1

Post2008-01-25, 13:58      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
Tak,tylko gdzie szukac takiego tunera?????

Rysiek

Post2008-01-25, 14:25      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
- w Internecie
- w ksiazce telefonicznej
- spytac w serwisie/u mechanika

tam gdzie sie szuka standardowo czegos chyba tak? Smile

darcik BMW
530d - sprzedamBMW.pl

Miasto: Poznan

Post2008-01-29, 02:53      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
sprawdz przeplywomierz lubia ise psuc a wtedy sa wlasnie takie objawy - zla mieszanka i kopci jak Stefan Batory:)

pozdrawiam,
darek

rdymek1

Post2008-02-09, 12:48      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
Przeplywomierz sprawdzili i mial jakies blendy,skasowali je,ale za jakis czas znowu wyskoczyly blendy i tak w kolo,mowia ze komputer pokazuje jak by ktos rozlanczal przeplywomierz,a wogule nie byl ruszany.A i koncowki wtryskow sprawdzili i pare z osmiu koncuwek ma odchylenia od normy.Czy to moze byc przyczyna kopcenia?Jedne koncowki pokazywaly zero a inne 2.5 i a jeszcze inne 2.7 mechanik mowil ze do dwuch i pol to jest norma,ale po wyzej to juz zle.Za koncowki mam zaplaci 1800 zl.Dlatego sie wacham czy od tego to przejdzie to kopcenie

pilotaudi Audi avant 2.5 TDI

Miasto: Wrocław

Post2008-02-12, 11:01      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
Może przejdzie, ale czy Twój mechanior sprawdził Ci zawór EGR?? To podstawa, zawieszony zawór w polożeniu "otwarty" daje właśnie takie objawy. Poprostu jeżeli jest otwarty to ciągle jezdzisz na spalinach a nie na czystym doładowanym powietrzu.

Rysiek

Post2008-02-12, 11:10      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
mozesz tez sprawdzic EGR po prostu zakrywajac go calkiem, np. kawalkiem puszki od red bulla wytnij kwadracik Smile ja tak robilem i jezdzilem w wiekszosci moich diesli zeby miec ten problem wyeliminowany tak na wszelki wypadek Smile

rdymek1

Post2008-02-12, 17:23      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
Wlasnie sprawdzalem EGRy i sa sprawne,jak wymiana koncuwek nie pomoze to wezme zaslepie te egry.

rdymek1

Post2008-02-14, 16:44      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
Wlasnie moje Audi jest po wymianie koncuwek wtrysku i jak sie rozgrzeje to idealnie,zero dymku i spalanie spadlo,ale jak jest zimny to porarzka kopci na jakos siwo,szaro do puki mu nie przycisne to stylu zadyma,jak chwile przejade to juz mniej i wkoncu przestaje wogule kopcic.Czy to gdzies olej sie zbiera?? i potem sie wypala,czy co?Juz brak mi pomyslow na to.

KRZYCHU123

Post2008-02-14, 21:45      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
nie lubie sie wtrancac ale koledzy EGR nie ma wplywu na kopcenie wtryski owszem jezeli miałes odchył 2.5 to na pewno korekty maksymalne to 1.5 ale to juz jest sygnał ze czos jest nie tak .i to moga byc wtryski ale nie koniecznie moze to byc nawet słaba kompresia na poszczegulnych garach i eku musi tak korygowac zeby silnik dobrze pracował teraz jak juz wymieniłes wtryski sprawdz jeszcze raz korekty jezeli sa w normie to ok jezeli sa powyrzej 1.5 (na nowych) to szukaj przyczyny a jezeli jest git (zdrowy silnik korekta mniej wiencej 0.5)
jezeli ci kopci na zimnym to sprawdz swiece i kat wtrysku
a co do wczesniejszych korekt to mogłes miec uszkodony tylko wtrysk sterujacy (ale tylko mogłes bo jak zwykle bywa przyczyn moze byc duzo a ciezko powiedziec kąkretnie na odległosc.)

rdymek1

Post2008-02-15, 10:58      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
Dzieki za odp.Myslisz kolego ze swiece moge miec tez wine?To co mi sie wydaje,to swiece sa tylko potrzebne przy odpalaniu zimnego silnika,a puzniej juz nic nie maja do grzania,a on nie kopci na wolnych rano tylko jak jade wolno polna droga jest ok,ale jak juz wyjade na aswalt i zaczynam sie rozpedzac to wtedy.Jak jest zimny nie mam problemu z odpaleniem,sile tez ma.I czemu kopci tylko jak jest zimny,jak sie rozgrzeje to juz nic dymku nie puszcza.Kąt wtrysku byl sprawdzany u boscha i jest ok.Brak mi juz pomyslow.

KRZYCHU123

Post2008-02-15, 17:11      MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Odpowiedz z cytatem
swiece sa do odpalenia i zeby utrzymac kulture pracy na zimnym ale to tylko przez chwile. no to tez mi nic nie swita zeby ci odpowiedziec .moze to normalne kopcenie kazdy silnik jak jest zimno i wilgotno puszcza taka pare czy bezyna czy disel grunt ze nie kopci ci na czarno takze ni przejmuj sie tym chyba ze jest to bardzo duze sa takie obiawy jak jest uszczelka pod glowica ale to bys widział ze płyn z chłodnicy ubywa albo silnik chodzi jak ciagnik nie na wszystkie gary.

Forum samochodowe » Audi forum » MOJE Audi A8 3.3 TDI KOPCI Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: