Witam. Mam problem w audi a3 1.9 tdi rok 1999. Jak auto jest zimne to pali bez problemu grzeje swiece wszystko cacy lecz po przejechaniu kilkunastu km gasnie i musze stac na poboczu i krecic kluczykiem to jest bardzo denerwujace. Czasem swiece zostana podgrzane odrazu a czasem musze czekac kilkanascie minut. Lecz zdaza sie ze kontrolka od grzania zapali sie 5 razy pod zad a auto nie odpala i po ponownym przekreceniu stacyjki juz sie nie pali kontrolka od podgrzewania swiec i znowu trzeba czekac i przekrecac kluczyk kilka minut i zapali sie podgrzewanie i auto chodzi bez problemu az do zgaszenia silnika. Przy ponownym wlaczeniu zaplonu jest ten sam problem za kazdym razem. Po podlaczeniu pod komputer i usunieciu bledow tydzien jezdzil bez zadnego preblemu a po tygodniu zowu znim problemy. Czy moglby mi ktos powiedziec co sie dzieje? I co nalezy wymienic zeby bylo cacy?
Reklamy
lukas86bb
Miasto: Bielsko-Biała
2010-02-17, 00:21 Podgrzewanie swiec
Witam, żeby było cacy, to trzeba by wiedzieć jakie były błędy przed skasowaniem, albo podłączyć pod komputer i znów je odczytać. Wtedy wiele się wyjaśni i będzie można podjąć konkretne kroki w celu usunięcia usterki.
Fafik
2010-02-17, 09:39 Podgrzewanie swiec
Znajomi mowia ze moze byc rypniety jakis modul od elektryki albo komputer bo po podlaczeniu nie pokazuje zadnej usterki
Fafik
2010-02-17, 11:58 Podgrzewanie swiec
I jakie sa najlepsze swiece żarowe do audicy 1.9 tdi bo wsklepie wciskaja mi jakies ciagle japonskie po 30 zl za sztuke
lukas86bb
2010-02-17, 14:38 Podgrzewanie swiec
Jeżeli nie ma błędów to możliwe że jest uwalony sterownik silnika. Natomiast co do świec japońskie NGK, niemieckie bosch, beru, są one dobre. Iskry mają nieco krótszą żywotność...
Fafik
2010-02-17, 19:24 Podgrzewanie swiec
A ile taki modul? Jaki to koszt?
Giersiak
Audi
A6
Miasto: 3miasto
2010-02-18, 09:09 Podgrzewanie swiec
sprawdz tez sobie sam sterownik do grzania swiec bo moze tylko on padl i dlatego ci nieraz niegrzeje a kopci ci przy odpalaniu jak swiece niechca grzac ? mialem podobny problem w golfie 3 raz grzaly raz nie a kopcil przy tym jak z komina fabryki i wyszlo tylko sterownik ale to byl przedpotopowy samochod od najtanszych wyjsc najlepiej sprawdzac powodzenia
dawid7721
Audi
A6
2010-02-18, 18:10 Podgrzewanie swiec
Jeżeli chodzi o sterownik możesz mu zrobić test sprawności podłączając vag. A co do świec, to fabrycznie montowane były beru
Fafik
2010-02-25, 20:50 Podgrzewanie swiec
Znajomy co liznoł troche elektryki mówił że to może być walnięta pompa od wtrysków czy coś takiego a to koszt 800 lub 700zł i co robić a jak nie bendzie to to kasa wyżucona na darmo. A mieszkam w takim rejonie co o elektryków samochodowych cieżko
Fafik
2010-02-25, 20:56 Podgrzewanie swiec
,,Giersiak '' jak mam sobie sprawdzić sam ten sterownik??? troche kopci ale wiadomo jak to deasel przy odpalanie jak jest zimny to zawsze kopci, bo samochód pali cacy jak zimny. A też ci gasł sam golfik w trakcie jazdy ? bo mi ona gaśnie w trakcie jazdy i musze czekać jak silnik ostygnie i jest wtedy podgrzewanie
dawid7721
Audi
A6
2010-02-26, 07:05 Podgrzewanie swiec
Fafik jak gaśnie podczas jazdy to świece nie mają tu nic do rzeczy świece działają jedynie przy odpalaniu auta i sterownik je odłącza żeby nie grzały, to nie benzyna że świece dają iskrę przez cały czas. Trzeba podłączyć VAG i zdjagnozować usterki nie ma innej opcji tylko vag powie ci prawdę.
Giersiak
Audi
A6
Miasto: 3miasto
2010-02-26, 09:14 Podgrzewanie swiec
dawid powiedzial dobrze swiece tylko sie grzeja na poczatku i trzymaja temperature jak ci gasnie podczas jazdy to juz musza byc cos innego komputer tryski lub pompa to sa 3 opcje od gaszenia podczas jazdy mialem takiego pecha ze w audi a6 2,5 tdi (po kolizi silnika)i mi gasl podczas jazdy niefajna sprawa na zakretach czy cos o ale czy ci on gasnie jak puszczasz gaz czy jedziesz z gazem w podlodze i nagle umarl ?? mi gasp jak puszczalem gaz napoczatku mowili mi ze to wtryski ale wszystkie ladnie pala i dzialaja jak nowe mechanicy 2 miesiace zmieniali sterowniki w pompie bo mysleli ze to to a na koncu wyszlo ze komputer sie zesral koszt 1300 zl i czekanie 2 miesiace
Fafik
2010-02-26, 19:23 Podgrzewanie swiec
powiedziano mi że to głowica w pompie i nastawnik albo komputer sterujący. Czy to możliwe? czy mam wyżucić 1000 zł a to nie bendzie to.nie licząc czekania na auto.
lukas86bb
2010-02-26, 21:18 Podgrzewanie swiec
Głowiczka w pompie zwana rotorem-jej zużycie objawia się trudnościami w odpaleniu silnika mocno rozgrzanego, nastawnik natomiast objawia się najczęściej falującymi wolnymi obrotami, szarpaniem silnika np. podczas jazdy ze stałą prędkością 90-100km/h na 5-6 biegu, problemem w ruszaniu bez gazu, w skrajnych przypadkach powoduje gaśnięcie na wolnych obrotach po włączeniu mocnego odbiornika elektrycznego lub gwałtowny ruch kierownicą. No i oczywiście migające grzanie również to powoduje z tym że powinno zapisać jakiś błąd.
dawid7721
Audi
A6
2010-02-27, 19:25 Podgrzewanie swiec
Fafik napisał:
powiedziano mi że to głowica w pompie i nastawnik albo komputer sterujący. Czy to możliwe? czy mam wyżucić 1000 zł a to nie bendzie to.nie licząc czekania na auto.
Człowieku pisałem ci już na ten temat inni też. Nie sugeruj się tym że; POWIEDZIANO,ALBO, MORZE.bo może jest szerokie i głębokie, i w taki sposób te 1000 zł może być za mało.A spekulować możemy bez końca. Więc jak pisałem trzeba podłączyć VAG. To nie są auta z lat 80 -90!VAG to podstawowe narzędzie do diagnozy i ustalania usterek,bez tego sprzętu nic nie zrobisz.Mam nadzieję że cię w końcu uświadomiłem. Jedź do elektronika samochodowego,lub do kogoś kto się zna i posiada vag. Powodzenia.