Forum samochodowe » BMW forum » problem z automatyczną skrzynia w e39
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

problem z automatyczną skrzynia w e39

Autor Wiadomość
pulaaaa

Post2009-11-09, 18:25      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
jak parę dni temu zaparkowałem a było dosyc z górki musiałem cofnąć i nie mogłem przesunąc na wsteczny lewarka na R czy to normalne?

Reklamy
lukas86bb

Miasto: Bielsko-Biała

Post2009-11-09, 22:09      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
Jeżeli na prostej lub z lekkiej górki lewarek z pozycji Parking porusz się normalnie to nie ma problemu. Akurat blokadę koła trybu parking włączasz i wyłączasz mechaniczne bezpośrednio z lewarka. Oczywiście nawet z największej górki powinno się to odbywać jedną ręką bez jakiś siłowań się z lewarkiem.

pulaaaa

Post2009-11-10, 09:16      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
no w sumie jedną ręką ale troszke siły trzeba było użyć na prostej drodze nic się nie dzieje nie szarpie zmienia płynnie lekkie szarpmięcie jest przy zmianie z d na r ale to chyba lkogiczne zapytam jak to jest z ta wymianą oleju w skrzyni bmw twierdzi że się nie wymienia jaka jest twoja opinia z góry dziękuje

lukas86bb

Post2009-11-10, 16:52      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
Jeżeli chodzi o wymianę oleju to jak najbardziej musi być przeprowadzana regularnie wraz z filtrem. Nie wierz w żadną bezosobowość tej skrzyni w kwestii oleju bo to jest bzdura która doprowadza skrzynię do remontu, Nie wiem jaki typ masz skrzyni ale w przypadku 5hp-18 masz dwa rodzaje olei (przy czarnej tabliczce znamionowej lejemy zwykły Dextron 3, przy zielonej tabliczce olej syntetyczny Esso LT 71141) natomiast przy skrzyni 5hp-30 był tylko stosowany syntetyk. I tego musisz być pewien żeby nie wlać złego oleju.

pulaaaa

Post2009-11-10, 21:46      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
ta tabliczka w którym jest miejscu bo nie bardzo kumam odkręcić trzeba tą całą osłone plastikową od dołu zeby zobaczyć? czy gdzie indziej.

pulaaaa

Post2009-11-10, 21:56      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
i jeszcze jedno pytanie przy najechaniu na poprzeczną dziure dudni coś z tyłu auto jest kombi stabilne na zakrętach i innych dziurach tylko na specyficznych dziurach jak łupnie to w całym aucie słychać auto ma 165tyś amory jeszcze nie były wymieniane czy to to?

lukas86bb

Post2009-11-11, 01:06      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
Stojąc pod samochodem w kierunku jazdy do przodu mamy ją po prawej stronie z boku skrzyni, żeby ją odczytać należy odkręcić i ściągnąć plastikową osłonę skrzyni. Co do tylnego zawieszenia to trudno powiedzieć może to być któryś z amortyzatorów (ważne czy masz Nivo czyli regulowany prześwit) może to być element stabilizatora któryś z simerbloków wahacza lub też tzw. UNIBOLE zwane często lornetkami. To już musisz sprawdzić sam bo wróżką nie jestem Very Happy. Co do wymiany oleju to zleć tą pracę komuś kto się na tym naprawdę zna, ponieważ nie ma tam bagnetu a poziom oleju sprawdzamy w ściśle określonych warunkach, często trafiają się mi skrzynie do naprawy świeżo po wymianie oleju która została niestety nieprawidłowo wykonana.

pulaaaa

Post2009-11-11, 05:45      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
wielkie dzięki nie nie mama nivo tak że pewnie amorki się kłaniają a czym zalać tylny most ps.z tego co widze jesteś fachowcem skoro mówisz ze robisz skrzynie chętnie bym cię odwiedził z autem ale mieszkam i użytkuje auto za granica tak ze się nie opłaca mi jechac 2.500 kilometrów ze skrzynią ale bardzo dziękuje za pomoc

pulaaaa

Post2009-11-11, 15:01      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
chce zmienic wszystkie amorki jakie polecacie i czy w komplecie z amorami są odboje i osłony czy oddzielnie się nabywa

lukas86bb

Post2009-11-11, 15:08      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
Jeżeli chodzi o tylni most to jeżeli nie masz blokady płytkowej to zastosuj olej Castrol SAF-XO jeżeli masz blokadę to SAF-XJ. Z amortyzatorów polecam Sachs są drogie ale warte swej ceny odboje i osłony zakupujesz osobno.

pulaaaa

Post2009-11-11, 16:02      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
jak rozpoznać tą blokade czy jest?

lukas86bb

Post2009-11-11, 16:53      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
Właściwie to albo w książce obsługi lub ewentualnie widać to po moście bo jest to szpera 25% blokowania i działa automatycznie. Trudno mi tak opisać może znajdę zdjęcie mostu z blokadą to Ci poślę.

pulaaaa

Post2009-11-14, 13:34      problem z automatyczną skrzynia w e39 Odpowiedz z cytatem
cze słuchaj te amorki na tył kombi sachs jaki dokładnie model możesz podać mi kod i jeszcze może jakieś bilstein żółto niebieskie z tych b6 też bym prosił o kod ,dzięki

Forum samochodowe » BMW forum » problem z automatyczną skrzynia w e39
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: