Forum samochodowe » Audi forum » problemy z odpalaniem
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

problemy z odpalaniem

Autor Wiadomość
quattro

Post2008-11-07, 19:16      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
Siema, mam pytanie. Rano, jak próbuję odpalić brykę, to ma problem, musi trochę pokręcić zanim kopnie. W nocy temepratura dochodzi do -3 stopni.Nie mam zbyt dobrego akumulatora, przedwczoraj dolałem 2 litry wody destylowanej - miał braki. Nie wiem, czy to wina akumultora, czy coś bardziej poważnego. Na pewno nie jest to normalne w takim aucie. Brat ma starego nissana i odpala rano na dotyk.

Reklamy
piotrekkawa

Post2008-11-08, 12:30      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
normalne to to nie jest,ale jeżeli masz 2.5 tdi to nie tylko ty masz problem. z tego co wyczytałem na tym forum to takie problemy ma dużo użytkowników tych silników,ja też. ponoć zapowietrza się układ paliwowy ale ja w to nie bardzo wierze,ponieważ u mnie kiedy już zaskoczy to z komina idzie chmura niebieskiego dymu,czyli paliwa ma dość. świeczki sprawdzałem-wszystkie dobre. ktos kiedyś napisał o dawce paliwa przy rozruchu i różnej temperaturze i silnika i otoczenia. ja osobiście już zgłupiałem. szukam speca z łodzi. może ktoś sobie w końcu z tym poradzi...

quattro

Post2008-11-08, 18:52      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
Filtr paliwa miałem dopiero co wymieniany i być może jest trafiony od nowości, bo słyszałem o takich przypadkach.

samsung audi
a6

Post2008-11-09, 11:20      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
od kiedy tak masz?grzebał ktoś przy rozrządzie?u mnie powymianie rozrządu też nie chciał palic,dopiero przyspieszenie na pompie wtryskowej pomogło i jest dobrze,czasem jest też tak że po wymianie czujnika temp.silnika komputer warjuje bo czujnik jest zły,w sklepie program pokazuje trzy czujniki do tego modelu a sprzedawca sam nie wie który to dokładnie

piotrekkawa

Post2008-11-09, 13:00      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
to ten czujnik obok pompy wtryskowej?. bo u mnie głupieje,wskazówka idzie do 90 w miare jak się silnik rozgrzewa a później spada na 60. potem to jak mu się chce,raz działa,raz nie działa.

samsung audi
a6

Post2008-11-09, 13:50      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
dokładnie ten Smile a jak ci tak wariuje temp. to na 100% masz do wymiany,wymieniałem już w 10 audi i potem było dobrze,pytanie tylko czy ktoś ci wcześniej go zmieniał i założył inny o innych parametrach czy nie zobacz jaki masz kolor czujnika bo przeważnie jest zielony,a wkładają niebieski lub czarny

quattro

Post2008-11-09, 22:08      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
Siema samsung, rozrząd miałem robiony przez kuzyna. Wcześniej nie wiem jak odpalał, bo jak go kupiłem to zaraz na drugi dzień kuzyn wymieniał mi rozrząd. Poprzedni właściciel twierdzi miał na tym pasku 100000. Zobaczę jak po wymianie akumulatora będzie odpalał. Przede mną tydzieńczekania i wszystko się okaże.
Mam pytanie, iluamperowy akumulator zakupić?? Do 2.5 tdi v6.
Pozdro.

piotrekkawa

Post2008-11-10, 12:28      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
ja miałem na sto ah,założyłem 92 i praży. spokojnie wystarczy 92 ah. odnośnie odpowiedzi samsunga; teraz to juz nie bardzo pamiętam,ale chyba mam zielony czujnik. dzisiaj wymieniłem wszystkie przewody odpływowe od wtrysków do pompy,stare kruszyły się w rękach i trzymały się tylko na oplocie-dlatego mam strasznie zasyfiony silnik,bo leciało przez nie jak przez sitko. podejrzewam,że przez nie pompa łapała powietrze,a najlepsze,że taki sam przewód,który idzie od takiego dziwnego urządzonka do podciśnieniowego sterowania przepustnicą między interkulerem a tą dużą rurą od powietrza był całkowicie skruszały i nieszczelny. po wymianie tego też wężyka auto chodzi nieco lepiej i o dziwo zaczęło spadać spalanie. dzisiaj już nie jeżdżę,czekam do jutra rana i zobaczę jak będzie z porannym odpaleniem. na pewno podzielę się informacjami.

quattro

Post2008-11-10, 20:22      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
Ja jutro kupuje nowe aku i zobacze jak bedzie kopał. Jeśli to jest to ta przyczyna to mi ulżySmile Pozdro.

piotrekkawa

Post2008-11-11, 09:30      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
odpaliłem sprzęta,jednak nie jestem zadowolony. co prawda odpalił szybciej niż dotychczas,ale i tak musiałem go trochę pohehłać Crying or Very sad . jeszcze w tym tygodniu wymienię filtr paliwa na oryginalny,bo założoną mam jakąś podróbkę. zobaczymy czy cuś pomoże.

samsung audi
a6

Post2008-11-11, 13:04      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
jak masz możliwość to spróbuj do przodu o 2 milimetry przestawic wtrysk na pompie,zobaczysz że pomoże,koło które jest przykręcone do wałka rozrządu na trzech śrubkach imbusowych luzujesz i przestawiasz,nie ściągasz paska od pompy,nie trzeba,jak to nie pomorze to zawsze możesz wrócić tak jak było tylko zaznacz sobie to miejsce

piotrekkawa

Post2008-11-14, 14:21      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
dziś właśnie wymieniłem filtr paliwa i pojawił się nowy problem; nowy filtr zalany paliwem,wszystko poskręcane i lipa. silnik zapalił ale na jakieś 5 sekund i zdechł. pytanie-czy jest w zbiorniku jakaś pompka elektryczna,która pompuje paliwo do pompy wtryskowej? poodkręcałem przewody na filtrze i po włączeniu zapłonu,nawet kilkukrotnym nic się nie działo,czyli nie szło paliwo do filtra( zbiornik zalany na 3/4). pomogło dopiero pompowanie powietrza z kompresora przez wlew paliwa,poluzowanie przewodów od wtrysków i po długim,ale to bardzo długim kręceniu pojawiło się cisnienie na wtryskach. przewody dokręciłem i dopiero wtedy odpalił,ale też z trudem. coś tu jest nie tak,bo z golfa IV 1.9 tdi spuszczałem paliwo ściągajac przewód przy filtrze i przekręcajac stacyjkę. ropa leciała aż moło,a u mnie d...a. może to ma coś wspólnego z ciężkim porannym odpalaniem?

karlone
Crown Victoria

Post2008-11-14, 16:54      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
hmm... pompa paliwa? a słychac "mechaniczne syczenie" przez ok 2 sekundy, zaraz po przekręceniu stacyjki ale bez uruchamiania? ja mam to samo ale z zupełnie innym autem, znaczy się muszę kręcić z 5 sekund a potem chmura niebieskiego dymu. Kupiłem czujnik położenia przepustnicy - czekam aż dojdzie - ale ostatnio tak sobie uzmysłowiłem że nie słyszę pompy, powinno być ją słychać, no nie?

Tucuk Peugeot Fiat
205 126p

Post2008-11-14, 23:52      problemy z odpalaniem Odpowiedz z cytatem
Panowie jestem nowy na forum i w temacie Audi specjalnym znawca nie jestem! Ale polecam sprawdzenie wszystkich możliwych przewodów paliwowych! Jakiekolwiek rozszczelnienie powoduje minimalne zapowietrzanie! A co do pompy paliwa zależy czy to pompa kołowa czy rzędowa (słychać ta 2) Możliwość jest jeszcze taka że przy wymianie rozrządu pompa została przestawiona minmalnie co może powodować że podczas odpalania silnik nie dostaje paliwa!

Forum samochodowe » Audi forum » problemy z odpalaniem
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: