witam!
kupiłem 3 miesiące temu samochód bmw e46 320d. 136km 1999r. Niedawno wracając do dom jechałem na tempometrze 100km/h auto zgasło załaczył sie zapłon przekreciłem kluczykiem auto zapaliło ujechało moze 300m i zgasło. Nie zapalił mi sie chek ani zadna kontrolka. Wymieniłem filtr paliwowy nic nie pomoło podłaczyłem cdf nie wykazało żadnego błedu czy to możliwe ze padła pompa wtryskowa ?? ale gdy poluzniłem przewod od wtrysku paliwo leciało lecz z małym cisniem z mojego punktu widzenia gdy by pompa sie zatarła nie leciałoby w ogóle paliwo, moja djagnoza to elektro zawór, czy tomoze byc to ?
Ja bym obstawiał pompkę wstępną paliwa zwaną inaczej podprogową lub wzbiorczą.
znajduje się w zbiorniku. zdejmij szlaufik doprowadzający paliwo do pompy głównej VP44 znajdującej się przy silniku, włącz zapłon , paliwo powinno polecieć jak z kranu, tłoczone przez pompkę. Jeśli paliwo nie poleci pompka szrot! Jesli jednak okaże się że paliwo leci napisz pomyślimy.
Turbopama_pl
2012-09-21, 19:29 prosze o szybka odp!!!
Cieżko stwierdzić po samym opisie co może być przyczyną tego problemu,może właśnie pompa paliwa,ale też nie wykluczałbym np świec. Musisz sprawdzić większość elementów,najlepiej byłoby podjechać do dobrego warsztatu.
To na pewno nie świece gdyż stało sie to w trakcie jazdy czyli na rozgrzanym silniku kiedy to świece już nie pracują. Przy tym silniku pompy są częstym problemem.
Joe malec
2012-11-18, 16:59 prosze o szybka odp!!!
witam.Joe. mam taka pompe oczywiscie uzywana tylko( 328i 1998) mysle ze to samo
Autoswiatla_pl
2013-03-31, 09:57 prosze o szybka odp!!!
Sprawdź i wymień świece bo właśnie to może być przyczyną. Poza tym pierwsze co każdy poleci to udać się do dobrego warsztatu,a w ostateczności także i do ASO. Rozwiązałeś już problem?
Kasztanowy
2015-07-27, 20:01 prosze o szybka odp!!!
Podjedź do warsztatu.
Avde_pl
2015-07-28, 09:01 prosze o szybka odp!!!
Autor na pewno po takim czasie udał się już do warsztatu,więc wątek moim zdaniem jest już nieaktualny i temat do zamknięcia. Chyba ze dziwnym trafem zaglądasz na forum,w takim razie podaj co było przyczyną oraz czy wyeliminowałeś usterkę.
PUH OMEGA BOSCH VP44 VP30
2018-10-24, 18:36 prosze o szybka odp!!!
witam. Szkoda że ktoś zaczyna temat i go nie kończy. Z racji mojego doświadczenia mogę śmiało powiedzieć że winny był sterownik pompy wtryskowej. Na 95 % padła elektronika na pompie. Tradycyjna usterka w pompach VP44 VP30 w wielu markach nie tylko BMW. Jeżeli ktoś będzie miał podobny przypadek nie ważna marka, że było wszystko dobrze a samochód nagle zgasł i koniec to najprawdopodobniej sterownik pompy wtryskowej został uszkodzony. Innym objawem może być brak możliwości odpalenia samochodu po postoju. Nie ważne czy to parę minut, godzin czy dni. Jak nie było problemów, dojechaliście a po postoju nie możecie odpalić to też najprawdopodobniej elektronika. Poniżej link do najprostszego sprawdzenia sterownika za pomocą żarówki 55 lub 60 WAT.