2009-02-27, 12:27 Wymiana rozrządu Audi A6, 1,9 TDI
Witam.
Od kilku miesięcy posiadam A6 TDI, 130 KM, 2002 rok. Zastanawiam sie nad wymianą rozrządu, czytałem na V10 że należy go wymienić pomiędzy 90- 120 tyś. km.
Nie wiem kiedy był wymieniany w moim Audi, przebieg 157 tys.km, sądząc po stanie jest oryginalny, wszystko chodzi jak w zegarku.
Pod maską mam naklejkę na której jest adnotacja dot. jakiejs naprawy/wymiany przy stanie 102 tyś.km, zaznaczony jest Powergrip, prawdopodobnie chodzi o rozrząd ale nie jestem pewien, w słownikach tez nic nie znalazłem.
Wrzuciłem zdjęcie tej naklejki w załączniku.
Może ktoś mi pomóc, czego dotyczy ta wymiana? Jaki jest orientacyjny koszt wymiany rozrządy? Czy pompę wody również musze wymianiać?
Z góry dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
IMG_4459.jpg
Opis:
Naklejka pod maską
Rozmiar:
584.58 KB
Odsłon:
1750 raz(y)
Reklamy
BoxerKacper
2009-02-27, 20:57 Wymiana rozrządu Audi A6, 1,9 TDI
Zważając na date na naklejce to raczej rozrzad.Pierwszy raz rozrząd wymienia sie przy przebiegu 90 tys.a następne zaleca sie co 60tys.POmpe wody nalezałoby takze wymienic.A koszt to w granicach 1000zł w ASO,przynajmniej ja tak zapłaciłem tylko zastrzegam ze ja mam 110koni,takze nie wiem czy jest jakas róznica cenowa.Zresztą przy kazdym zakupnionym samochodzie powinno sie wymieniac rozrząd chyba ze jest udokumentowana gdzies wymiana,bo taką naklejke to kazdy moze nalepic.
2009-02-27, 23:15 Wymiana rozrządu Audi A6, 1,9 TDI
Wyglada jak naklejka od paska rozrzadu. Co do wymian - znam przypadek 1,9 TDI PD, ktory zrobil jakies 170 tys km na fabrycznym pasku... ale nie namawiam
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
2009-03-02, 02:28 Wymiana rozrządu Audi A6, 1,9 TDI
kolego to jest nalepka z paska rozrzadu!!!na 10000%% i to nie pozostawia cienia watpliwosci bo wiem jak to wyglada!!!co do pochodzenia nalepki to sprawa jasna.... jest razem w pudełku z paskiem!!ale tak jak kolega słusznie napisał taka nalepke dostaniesz w kazdym warsztacie(nie u mnie bo nie "kolekcjonuje" takich nalepek... wymieniam,naklejam ) jest jedna prawda.... nie zaleznie co ci poprzedni własciciel powiedział nalezało by to zrobic.... tzn.oleje filtry i rozrzad... chyba ze da ci na to poprzedni własciciel gwarancje ze było to zrobione i mozesz spokojnie jezdzic(oczywiscie na pismie) pompa wody obligatoryjnie do wymiany.... nie sa to jakies koszty ale dla pewnosci i swietego spokoju sie wymienia i nawet jak dojdzie do uszkodzenia to jak nie była wymieniona pompa wody to kazdy warsztat i rzeczoznawca tego sie bedzie trzymac ze to była tego wina i naprawe silnika bedziesz musiał pokryc ze swoich pieniazków!!ja za wymiane rozrzadu w tym modelu biore 200zł za robote+ czesci i jak rano dostaje auto to na popołudnie masz do odbioru tego samego dnia!!na tym nie ma co oszczedzac bo moze sie to zemscic...... znam takie przypadki!!!aaa panie wymienimy sam pasek rolki sa jeszcze dobre...... za 3 miesiace klient dzwonił bo mu cos zastukało w silniku i juz nie pali i tak luzno sie silnik kreci..... wiadomo co sie stało!!!jak cos to chetnie ci pomoge....
gregorUK
2009-03-07, 13:08 Wymiana rozrządu Audi A6, 1,9 TDI
jeśli kupuje sie auto powinno sie wymieńic warzne paski ,olej,filtry chyba że wiesz kiedy i jakim przebiegiem było wymieniane
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
2009-03-08, 18:54 Wymiana rozrządu Audi A6, 1,9 TDI
Co tu duzo pisac stac Cie bylo na A6 to nie zaluj na wymiane rozrzadu i filtrow z olejami a nawet z naklejki wynika ze juz powinienes myslec o wymianie paska.Gates to jedna z firm produkujaca paski rozrzadu,klinowe,wielorowkowe.JAK NIE WIESZ NA CZYM JEZDZISZ TO NIE JEZDZIJ!!!!!!!!Albo wymien i jezdzij