Witam Forumowiczów!
Jestem szczęśliwym posiadaczem 307 SW 1.6 HDI.
Zauważyłem że samochód traci moc jak jest zagrzany i "umęczony"(w korkach).Dziwne, bo temperatura w silniku jest w normie (zawsze ok 80) ale po wyjściu z auta czuć buchające gorąco i nawet z pod samochodu.
Dzieje się tak zazwyczaj jak jadę po mieście i stoję w korkach (albo jak ostro go przycisnę przez dłuższy czas na autostradzie). Nieustanne zatrzymywanie się i ruszanie. Często włącza się wiatrak mimo iż nie jest przesadnie gorący. Nawet w zimie coś takiego sie zdarza przy -10 stopniach. No i wiatrak działa cały czas nawet po zatrzymaniu samochodu. Jest też tak jak wioze np. 4 osoby, gdzies po górskiem terenie. Czuc wtedy na zewnątrz że samochód sie porządnie zagrzał ale temperetura jest w normie,no i wtedy przyspieszanie jest "gumowe" i po dodaniu gazu silnik zbiera się do jazy przy wozszych obrotach. "Akustycznie" wydaje mi się ze silnik trochę bardziej buczy.
Moze utrata mocy jest przez to iż dużo traci prądu?Bo wiatrak, radio, klima. Moze filtr cząsteczek? Albo kompresja silnika? Moze jakaś pompa?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedz co może to powodować, to będę to sprawdzał.
Z góry dzięki!!
|