Jezeli masz ja kupowac pod wzgledem duzo koni , mniej pali ,zadziej sie psuje to polecalbym honde civic'a '95.
..alfe kupuje goscie ktorym nie przeszkadza to ze czasmi auto ma focha i cos tam nie dziala czy wariuje.
Co moge powiedziec jezeli juz upatrzyles sobie 146-ke to jeszcze zalezy czy boxer czy twin spark. W boxerze masz wiadomo 2X wiecej rozrzadzu ze tak sie wyraze a to jest rzecz która w tej alfie jest najslabszym ogniwem. Jezeli jestes przyzywczjony do normalnych wymian pasak rozrzadu to alfa pokaze ci ze w niej trzeba to robic wczesniej niz w innych autach - bo inaczej bedziesz mial koszta. Jedno co mi sie podoba w boxerze to dzwiek silnika.
A co do nowszej konstrukcji Twin spark.. tu juz masz R4 z zmiennymi fazami rozrzadu tzn. wiecej mocy i mniejsze spalanie ale tez wiariator ktory szybko siada. Czyli widzisz wszystko w alfie kreci sie wokol rozrzadu
Na prawde musisz wiecej pobiegac wokol alfy tak to jest ale jezeli masz alfa-faze to juz nie zwracasz na to uwagi.
Moze wymienie wady alfy 145:
- czeste wymiany rozrzadu ( pasek,napinacze itp) w TS dochodzi wariator
- wysokie zuzycie paliwa od 7,5 zalezy czy JTD te malo pala i silniczki sa nawet spoko ale malo o nich wiem
- slabe zawieszenie ( za twarde jak na nasze dziurawe drogi)
- czasami jakis pierdolnik w elektryce siadzie
- siada czesto przepływomierz
zalety to:
- masz autko wybijajace sie z tlumu
- masz sporo koni 1.6 TS -120KM ( honda civic 1.6 '95 wersja sport 115KM)
- dobrze sie trzyma w zakretach