Forum samochodowe » Alfa Romeo forum » alfa 146
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

alfa 146

Autor Wiadomość
kowalekk

Post2007-09-21, 17:46      alfa 146 Odpowiedz z cytatem
witam !!!!
moje pytanie tyczy sie alfy 146 tzn czy jest to model podatny na uszkodzenia zepsucia itd !!!!
ogolnie czy alfy sa wadliwe czy to zalezy od mozdelu !!!!
prosze o odp !!!
pozdrawiam Laughing

Reklamy
Rysiek

Post2007-09-21, 23:03      alfa 146 Odpowiedz z cytatem
tak z ciekawosci cie spytam odpowiedz pliz

piszesz cos na forum i w 1 poscie zaledwie wstawiasz 15 wykrzyknikow

czemu maja one sluzyc? po co je wstawiles? czy z ludzmi takze rozmawiasz na zywo krzyczac do ucha wydzierajac sie ile sil? to pomaga ci w czyms?

monika40

Post2007-12-30, 21:46      alfa 146 Odpowiedz z cytatem
alfy zwlaszcza 146 dosc czesto sie psuja, czesci sa bardzo drogie i zjadaja duzo paliwa , nie polecam zakupu tego autka , choc czujesz sie w nim jak gosc to nie wart on jest kasy jaka trzeba wydac na naprawy.

Cutin Alfa Romeo
145

Post2008-03-18, 21:25      alfa 146 Odpowiedz z cytatem
Jezeli masz ja kupowac pod wzgledem duzo koni , mniej pali ,zadziej sie psuje to polecalbym honde civic'a '95.

..alfe kupuje goscie ktorym nie przeszkadza to ze czasmi auto ma focha i cos tam nie dziala czy wariuje.

Co moge powiedziec jezeli juz upatrzyles sobie 146-ke to jeszcze zalezy czy boxer czy twin spark. W boxerze masz wiadomo 2X wiecej rozrzadzu ze tak sie wyraze a to jest rzecz która w tej alfie jest najslabszym ogniwem. Jezeli jestes przyzywczjony do normalnych wymian pasak rozrzadu to alfa pokaze ci ze w niej trzeba to robic wczesniej niz w innych autach - bo inaczej bedziesz mial koszta. Jedno co mi sie podoba w boxerze to dzwiek silnika.

A co do nowszej konstrukcji Twin spark.. tu juz masz R4 z zmiennymi fazami rozrzadu tzn. wiecej mocy i mniejsze spalanie ale tez wiariator ktory szybko siada. Czyli widzisz wszystko w alfie kreci sie wokol rozrzadu Wink

Na prawde musisz wiecej pobiegac wokol alfy tak to jest ale jezeli masz alfa-faze to juz nie zwracasz na to uwagi.

Moze wymienie wady alfy 145:
- czeste wymiany rozrzadu ( pasek,napinacze itp) w TS dochodzi wariator
- wysokie zuzycie paliwa od 7,5 zalezy czy JTD te malo pala i silniczki sa nawet spoko ale malo o nich wiem
- slabe zawieszenie ( za twarde jak na nasze dziurawe drogi)
- czasami jakis pierdolnik w elektryce siadzie
- siada czesto przepływomierz

zalety to:
- masz autko wybijajace sie z tlumu
- masz sporo koni 1.6 TS -120KM ( honda civic 1.6 '95 wersja sport 115KM)
- dobrze sie trzyma w zakretach

Mietek i Basia

Post2008-07-13, 09:26      alfa 146 Odpowiedz z cytatem
Mam Alfę 146 1,4 B TS. Jest to auto bardzo dynamiczne. Wszystkie elementy działają OK. Ale częściowo awaryjne, tzn. należy wymieniać wariator i panewki wału po przejechaniu około 8- - 120 tyś.
Przejechane jest u mnie 80 tyś. a już trzeba wymienić wariator. Wariator wymienia się z kompletnym rozrządem. Całość operacji to:
- wariator w Allegro 350 zł w serwisie Alfy 600
- Rozrząd 350 zł w serwisie 720
- wymiana u dobrego mechanika i w serwisie po około 350 zł.
Poza tym obsługa jak w każdym aucie!
No trochę jeszcze piszczą plastyki ale z tym się da jeździć!
Przed każdym przedłużeniem rejestracji należy dokonać przeglądu najlepiej u stałego swojego mechanika lub samemu jeżeli się ma trochę wiedzy w tym kier.
Pozdrawiam Wszystkich.
Mieczysław z Lublina.
sue3@o2.pl

Forum samochodowe » Alfa Romeo forum » alfa 146
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: