No nie,cena 220 000 PLN to jakiś żart ze strony Alfy?Za tą cene kupisz o klasę lepszego Mercedesa A45 AMG z 360 Konnym silnikiem,napędem 4x4 i znacznie lepiej wykonanego hot hatcha.S3 od Audi też bije na łeb włoszke a kosztuje poniżej 200 000zł ...Taka Alfa powinna kosztować max 135 000 PLN.
Alfa bardzo ładna ale... Mogli by zrobić coś co jest bardziej ciekawe... Z 4 garów o pojemności 1.8 wyciągnięto 230 koni? Wyżyłowany na maxa... Lepszym rozwiązaniem była by 2-litrowa jednostka z podobną ilością koni.
Fakt faktem jest to konkurencja dla golfów i innych podobnych ale jak bym postawił na coś bardziej oryginalnego - coś co by zaskoczyło wszystkich Nie mogę poszukać czy jest tam jakaś turbinka?
Wreszcie ktos opisal Alfe taka jaka jest naprawde bez debilnych uprzedzen, poprawnosci marketingowej. Otoz sednem jest wlasnie to, ze Alfa nie musi byc bezgranicznie najszybsza - QV to w nazewnictwie Alfy samochod specjalny pod katem osiagow ale nie jest kladziony glowny nacisk na to. To cos w stylu GT w nomenklaturze wloskich premium od Maserati. Bardzo podoba mi sie zwrocenie uwagi autora na kilka rzeczy wyrozniajacych wloska szkole budowania samochodow wzgledem konkurencji i nie mam na mysli tutaj stylu. Chodzi o to, ze pewne braki ergonomi czy nawet jakosciowe niewielkie niedociagniecia jakos w Alfie sie latwiej wybacza niz w innych markach. Zeby tak bylo auto musi prezentowac szereg innych zalet, ktore sprawiaja, ze Alfa jest wyjatkowa na tle konkurencji - troche jak nieoszlifowany diament wzgledem gladkiego kamienia, ktorego mozna wylowic z dna kazdego jeziora. Osoby, ktore zarazily sie wirusem Alfa jezdza kolejna w swoim zyciu Alfa przesiadajac sie potem do Golfa czy Focusa zawsze bedzie im brakowac tego czegos wlasnie a tym czyms to poprostu Alfa majaca w swoim portfolio cechy, ktorych prozno szukac u konkurencji.