Forum samochodowe » Hydepark » Blacha dekarska konserwacja
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Blacha dekarska konserwacja

Autor Wiadomość
Ziggy

Post2025-01-17, 13:02      Blacha dekarska konserwacja Odpowiedz z cytatem
Mam na dachu blachę dekarską od kilku lat i zastanawiam się, czy powinienem jakoś o nią dbać. Słyszałem, że trzeba ją konserwować, ale nie wiem jak. Macie jakieś sprawdzone sposoby na konserwację blachy dekarskiej? Co ile lat to robić?

Reklamy
saturn

Post2025-01-20, 10:48      Blacha dekarska konserwacja Odpowiedz z cytatem
Generalnie, blachę dekarską warto przeglądać co roku, najlepiej na wiosnę. Sprawdź, czy nie ma rdzy, zadrapań czy poluzowanych elementów. Jeśli znajdziesz jakieś uszkodzenia, trzeba je od razu naprawić. Co do samej konserwacji, to warto raz na 2-3 lata umyć dach - możesz użyć myjki ciśnieniowej, ale ostrożnie, żeby nie uszkodzić powłoki. Są też specjalne środki do mycia i konserwacji blach - warto w nie zainwestować. Jeśli zauważysz ogniska rdzy, trzeba je usunąć i zabezpieczyć farbą antykorozyjną. A, i pamiętaj o czyszczeniu rynien - zapchane mogą powodować zaleganie wody na dachu. Warto też co kilka lat odnowić powłokę malarską - to przedłuży życie blachy. I jeszcze jedno - zerknij tutaj: https://pokrycia.pl/blacha - to strona producenta, gdzie znajdziesz szczegółowe informacje o konserwacji różnych rodzajów blach.

Forum samochodowe » Hydepark » Blacha dekarska konserwacja
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: