2010-08-05, 10:51 Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre?
Hej,
No właśnie. Chcę kupić model RTR ale taki żebym nie musiał w nim nic zmieniać.
Jednak jak patrzę na nadajniki dołączane do modeli i na te kupowane osobno, to nawet wizualnie jest różnica.
A jak to sie ma sprzętowo? Jakie funkcje ma ten zaawansowany sprzęt? I czy będa mi one do czegoś przydatne?
Reklamy
rcfan
2010-09-16, 15:25 Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre?
Na początek musisz mieć 3 podstawowe funkcje:
EPA - End Point Adjustment dla kanału 1, czyli skrętu, by serwomechanizm w skrajnym położeniu nie pracował pod zbyt dużym obciążeniem próbując skręcić mocniej, niż pozwalają na to mechaniczne ograniczenia podwozia.
Oraz trymery by precyzyjnie wycentrować serwo gazu i skrętu.
Reszta bajerów typu ABS, pamięć większej ilości modeli, krzywe gazu/ hamulca itd jest przydatna, ale dopiero później jak ogarnie się podstawy jazdy i zaczynasz wymagać od modelu więcej. Ja zmieniłem apkę z modelu RTR dopiero przy zakupie 3 samochodu- tak śmigałem na zwykłej apce 27MHz AM i przekładałem tylko odbiornik z modelu do modelu.
Marek Kusiakiewicz
2010-09-20, 22:45 Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre?
Generalnie nadajniki z zestawów RTR nie są najwyższych lotów. Wszystko to niestety 27MHz
Zakłócenia jakim są podatne skutecznie wyeliminowały je z prawdziwych zawodów
automan
Opel
Astra
Miasto: Żory
2013-04-19, 11:21 Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre?
zaczynając przygodę z modelarstwem, poczatkowo lotniczym - to 27 mHz nie cieszylo sie dobrymi opiniami - bylo podatne na zaklocenia przez cb-radio. Mialem kanal 9 - czyli ratunkowy i jak erka jechala gdzies w poblizu to czesto model wariowal. Ale do rzeczy - lepiej kupic raz a dobrze. Ta metoda kupilem jakies 7 lat temu Futabe i jestem bardzo zadowolony.
Angus9
2014-06-28, 10:55 Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre?
Polecam RTR model ale niestety będziesz musiał dokupić dodatkowy nadajnik i kwarc.
Martyna123
2017-01-23, 10:34 Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre?
Ja osobiście nie byłem zadowolony, straszne zakłócenia i często traci zasięg. http://techniczneporady.pl