Forum samochodowe » RC czyli zdalnie sterowane » Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre?
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre?

Autor Wiadomość
alex2010

Post2010-08-05, 10:51      Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre? Odpowiedz z cytatem
Hej,

No właśnie. Chcę kupić model RTR ale taki żebym nie musiał w nim nic zmieniać.
Jednak jak patrzę na nadajniki dołączane do modeli i na te kupowane osobno, to nawet wizualnie jest różnica.

A jak to sie ma sprzętowo? Jakie funkcje ma ten zaawansowany sprzęt? I czy będa mi one do czegoś przydatne?

Reklamy
rcfan

Post2010-09-16, 15:25      Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre? Odpowiedz z cytatem
Na początek musisz mieć 3 podstawowe funkcje:
EPA - End Point Adjustment dla kanału 1, czyli skrętu, by serwomechanizm w skrajnym położeniu nie pracował pod zbyt dużym obciążeniem próbując skręcić mocniej, niż pozwalają na to mechaniczne ograniczenia podwozia.

Oraz trymery by precyzyjnie wycentrować serwo gazu i skrętu.

Reszta bajerów typu ABS, pamięć większej ilości modeli, krzywe gazu/ hamulca itd jest przydatna, ale dopiero później jak ogarnie się podstawy jazdy i zaczynasz wymagać od modelu więcej. Ja zmieniłem apkę z modelu RTR dopiero przy zakupie 3 samochodu- tak śmigałem na zwykłej apce 27MHz AM i przekładałem tylko odbiornik z modelu do modelu.

Marek Kusiakiewicz

Post2010-09-20, 22:45      Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre? Odpowiedz z cytatem
Generalnie nadajniki z zestawów RTR nie są najwyższych lotów. Wszystko to niestety 27MHz Sad

Zakłócenia jakim są podatne skutecznie wyeliminowały je z prawdziwych zawodów

automan Opel
Astra

Miasto: Żory

Post2013-04-19, 11:21      Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre? Odpowiedz z cytatem
zaczynając przygodę z modelarstwem, poczatkowo lotniczym - to 27 mHz nie cieszylo sie dobrymi opiniami - bylo podatne na zaklocenia przez cb-radio. Mialem kanal 9 - czyli ratunkowy i jak erka jechala gdzies w poblizu to czesto model wariowal. Ale do rzeczy - lepiej kupic raz a dobrze. Ta metoda kupilem jakies 7 lat temu Futabe i jestem bardzo zadowolony.

Angus9

Post2014-06-28, 10:55      Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre? Odpowiedz z cytatem
Polecam RTR model ale niestety będziesz musiał dokupić dodatkowy nadajnik i kwarc.

Martyna123

Post2017-01-23, 10:34      Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre? Odpowiedz z cytatem
Ja osobiście nie byłem zadowolony, straszne zakłócenia i często traci zasięg. http://techniczneporady.pl

Forum samochodowe » RC czyli zdalnie sterowane » Czy nadajniki z zestawów RTR są dobre?
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: