2010-09-03, 08:58 Grand Scenic: Przegrzany silnik ???? Pomocy !!!!
Witam
W moim Scenicu (Grandzie) 1.9 dci pojawił sie komunikat Enginer overheat(piszę z pamięci) Kominikat pojawiał sie skokowo i szarpało autem (myślę, że to efekt odcinania paliwa). Komputer napisał uczkodzonu czujnik cieczy chłodzącej. Wymieniłem czujnik(ok 75 zł) i efekt ustał na parę dni i ponownie nastąpiło to samo. Mechanik stwierdził, że może czujnik był wadliwy, więc ponowna wymiana czujnika . To wystarczyło na 2 miesiace i kolejne sygnały. Więc mechanik stwierdza, ze czujniki (oczywiście podraniane właśnie są takiej jakości) kolejna wymiana (ten już 95 zł) i wszystko w porządku przez tydzień. Komputer ciagle to samo o czujniku i żadnych dodatkowych komunikatów. Umówiłem się w serwisie na wymiana czujnika (wiadomo komputer) idąc tropem, że podróbki = szajs. Po wymianie (tu już czujnik orginał 130 zł + wymian ok 100) jakież było moje zdziwienie, kiedy po 25 km ponownie ukazał sie ten komunikat z piskiem brzęczka. Nadmienię, że nie mam żadnych ubytków płynu chłodzącego. Telefonicznie serwis stwiedza, że być może instalacja (choć komputer swoje) a ja chciałem wymienić czujnik. No mam już dość tej jazdy!!! Czy może ktoś z Was spotkał się z takimi reakcjami silnika, o co tu chodzi? Jaki działania podjąć?
Reklamy
burm192
Chrysler
Grand Voyager 3.3V6
Miasto: Warszawa
2010-09-03, 17:06 Grand Scenic: Przegrzany silnik ???? Pomocy !!!!
Jeśli wymiana czujnika pomaga raz na 2 miesiące a raz na tydzień to wg.mnie ( nie jestem mechanikiem ani elektronikiem) to coś z elektroniką czujnik musi wysyłać jakieś błędne informacje do komputera Myśle że naprawa u pana Tadzia w garażu tu nie pomoże i niestety zostaje wizyta w service lub w warsztacie który ma typowy program do renaulta na kompa, i nie pisze tu o kompie gdzie wstuka majster marke i typ samochodu tylko ma to być typowy program do renaulta. Może się to wiązać z jakimiś nadpalonymi konektorami lub z wachaniami napięcia na czujniku ale tego pan Tadzio w garazu nie sprawdzi . Skończyła się era naprawy samochodów na parkingu lub w stodole teraz nie mechanik podchodzi do auta tylko elektronik.
Zbig60
2010-09-03, 17:13 Grand Scenic: Przegrzany silnik ???? Pomocy !!!!
Ja zdaję sobie sprawę, że nie pan Tadzio... Ale auto było w serwisie i przy okazji usuwania błędów hamulca ręcznego sprawdzili je również z tym czujnikiem. Tam również wykazało błąd czujnika czynnika chłodzacego...Myślałem, że może ktoś miał podobne przypadki. Oczywiście juz jstem umówiony z serwisem, i jeżeli coś zaradzą to chętnie podziele sie spostrzeżeniami. po to właśnie jest to forum. Trochęjeżdżę z tym czujnikiem i bardzo nieregularnie pojawia sie takie ostrzeżenie. Nie raz przez cały dzień wogóle,... Ciekawa sprawa..
burm192
Chrysler
Grand Voyager 3.3V6
2010-09-03, 17:28 Grand Scenic: Przegrzany silnik ???? Pomocy !!!!
Ja osobiście już nie musze z duszą na ramieniu wyjeżdżać renaultem ale jakiś czas temu przeszedłem stan od zadowolenia z zakupu do ekstazy że się pozbyłem sprzętu.
2010-09-10, 21:12 Grand Scenic: Przegrzany silnik ???? Pomocy !!!!
tak wiemy to już. ale przesiadłeś się na auto, które ma problemy z elektryką nie mniejsze jak renoofki. przynajmniej z forum wojadżerów to widać
Ostatnio zmieniony przez mrarek dnia 2010-09-11, 06:27, w całości zmieniany 1 raz
Zbig60
2010-09-10, 22:52 Grand Scenic: Przegrzany silnik ???? Pomocy !!!!
Bez paniki. Jak sie okazało. chyba lekkie zapowietrzenie. Ponieważ zapiszczało , postało (być może odpowietrzyło się) i już wszystko OK. Tylko dlaczego serwis nie odpowietrzył (dobrze)?
burm192
Chrysler
Grand Voyager 3.3V6
2010-09-11, 07:07 Grand Scenic: Przegrzany silnik ???? Pomocy !!!!
Osobiście nic mnie nie przyjemnego ze strony mojego Vojtka nie spotkało, ale ja po nauczce ze scenica starałem się wyszukać wersje z jak najmniejszą dawką elektroniki, a tam gdzie jest jej dużo to problemy są nagminne. I to nie tylko renaulty tylko kazda marka samochodów począwszy od małych tanich aut po limuzyny z wyższej pólki.