Forum samochodowe » Ogólnie o motoryzacji » Jaki olej silnikowy najlepszy?
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Jaki olej silnikowy najlepszy?

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Autor Wiadomość
Avde_pl

Post2017-05-09, 09:26      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
Zgadza się, podobnie zresztą jak Valvoline, który również zbiera dosyć dobre opinie, więc moim zdaniem warto. Co do Castrola to sam jeździłem na pełnym syntetyku 5w40 i Magnatec i wszystko było okej. Zaglądaliście do nas? Znajdziecie oleje silnikowe w niższej cenie.

Reklamy
jogas

Post2017-05-16, 19:57      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
Obok Zol zakładu wykończenia wnętrz trójmiasto tak najbardziej mnie interesuje bo dojedzam tam dizlem i na dobrym oleju nie będę oszczędzać.

Ostatnio zmieniony przez jogas dnia 2017-08-03, 11:08, w całości zmieniany 1 raz

Avde_pl

Post2017-05-27, 08:17      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
Nie jest to do końca prawdą, Lotos może i jest okej natomiast ,można znaleźć co najmniej kilka innych, lepszych marek jeżeli chodzi o jakość. Jaki silnik dokładnie posiadasz oraz jaki przebieg? Podaj te szczegóły.

janusz.bizu

Miasto: Wrocław

Post2017-05-29, 12:06      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
mobil

jogas

Post2017-06-02, 11:45      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
Z czego się biorą te różnice cenowe w oleju silnikowym? Marka czy jednak jakość?

Ostatnio zmieniony przez jogas dnia 2022-05-08, 19:58, w całości zmieniany 7 razy

jogas

Post2017-06-19, 13:02      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
jogas napisał:
Z czego się biorą te różnice cenowe w oleju silnikowym?
Marka czy jednak jakość?Kolega z https://lotniczy.pl razem ze mną myślimy i nie wiemy kompletnie o co chodzi.

Ostatnio zmieniony przez jogas dnia 2025-03-13, 19:53, w całości zmieniany 6 razy

Autoswiatla_pl

Post2017-07-12, 05:09      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
W zasadzie na tą kwestię składa się kilka czynników, zarówno marka jak i sama jakość, opinie Użytkowników na temat danego oleju. Ciężko powiedzieć który jest najlepszy, warto stosować dedykowany do konkretnego modelu auta, zgodny z normami jakie podaje producent.

MMStore

Post2017-09-23, 13:38      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
jogas napisał:
Z czego się biorą te różnice cenowe w oleju silnikowym?
Marka czy jednak jakość?

Przede wszystkim z tego z jakich baz olej został stworzony. Cena dobrego syntetyku zawsze będzie wyższa ponieważ producent za bazę z grupy IV i V musi zapłacić sporo więcej. Poza tym dobry olej będzie zawierał w sobie pakiet dodatków, co również wpływa na jego cenę.

Pozdrawiam

Avde_pl

Post2017-10-03, 11:10      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
Zdecydowani zależy to od jakości i marki, ponieważ jedno wiąże się z drugim. Nie kupisz np oleju Castrola czy Motula w bardzo niskiej cenie, w tym przypadku coś za coś. Akurat jeżeli chodzi o oleje czy chemię samochodową t zerknij do nas:)

zipek

Post2017-10-06, 11:49      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
Czy najlepszy to nie wiem, ale widzę zdecydowaną zmianę na plus po przejściu na Venol. Dał nam pozytywną zmianę pod wieloma względami, ale przede wszystkim chodzi o to, że auto chodzi lepiej. Np. nie miewam tak jak przy poprzedniku problemów z odpaleniem samochodu zimą, w sensie - przy niskich temperaturach. Co ciekawe - poprzedni mój olej był droższy niż Venol Wink

herex77

Post2017-10-24, 12:13      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
Polecam zerknąć na reklamy google'a w kwestii paliw. Na szczycie wyszukiwań są firmy prowadzące kampanie Google Adwords, a więc inwestują w widoczność. Jeśli byłyby nieprzygotowane lub miały wadliwe produkty, nie byłyby na wierzchołku rynku. Wink Można poczytać więcej tutaj: https://www.tworcy.pl/kampanie-google-adwords-warto/

armikonk

Miasto: Warsaw

Post2017-11-06, 16:20      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
jak dla mnie castrol edge

Kabestan

Post2017-11-17, 11:30      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
A do spryskiwacza szyb jaki płyn używacie? Bo ja pierwszy raz wymieniłem na zimowy K2 Claren i ciekawy jestem jak się sprawdzi w niskich temperaturach. Podobno jest dobry, zobaczymy.

Disla_pl

Post2017-11-27, 08:20      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
Akurat płyny K2 cieszą się dobrymi opiniami i jakością, więc moim zdaniem jak najbardziej warto mieć je na uwadze podczas wyboru, nie ma problemu z jego zamarzaniem podczas niskich temperatur.

Kasztanowy

Post2018-03-10, 22:19      Jaki olej silnikowy najlepszy? Odpowiedz z cytatem
Z olejami silnikowymi to sprawa wygląda tak, że wszystko zależy od tego co kto oczekuje krótko mówiąc - kwestia indywidualna.. Ale tak na logikę to najlepiej lać taki olej, który będzie miał niski wskaźnik odparowania, wtedy go po prostu nie ubywa i nie trzeba dolewać. Jak raz wlejesz to nawet przez cały sezon poziom oleju będzie praktycznie taki sam. Oprócz tego dobry olej powinien chronić silnik przed korozją i nadmiernym zużyciem silnika, czy np. aktywnie oczyszczający. Chodzi o to, że czasami zdarza się i tak, że kupiliśmy używany samochód, do którego poprzedni właściciel lał gorszej jakości olej to zaczyna się odkładać tzw. szlam, który będzie na bieżąco czyszczony, usuwany przy użyciu takiego oleju aktywnie czyszczącego. Ja właśnie to rozumiem przez stwierdzenie dobry olej, nie paruje, chroni silnik, usuwa szlam oraz gładko działa. I taki olej leję do swojego silnika, Shell Helix Ultra 5W-40, którego używam(to wersja na sezon zimowy, ma mniejszą gęstość) posiada te właściwości. Tak poza tym to w pełni syntetyczny olej, który śmiało można stosować do silników benzynowych, dieslów czy na LPG.

Forum samochodowe » Ogólnie o motoryzacji » Jaki olej silnikowy najlepszy? Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: