Forum samochodowe » Ciężarówki » Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze?
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze?

Autor Wiadomość
Tyger

Post2009-03-15, 21:46      Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze? Odpowiedz z cytatem
czy w nowoczesnych dieslach należy stosować półsynetyki, jakei oleje są najlepsze na co zwracać uwagę w oznaczeniach czy musi być UHPD itd, który jest lepszy turdus, fuchs titan track, mobil delvac ...?

Reklamy
lukas86bb

Miasto: Bielsko-Biała

Post2009-03-15, 23:06      Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze? Odpowiedz z cytatem
Witam jeżeli chodzi o nowoczesne diesle to syntetyk a po przebiegu powyżej 200tyś warto przejść na półsyntetyk ale nie koniecznie z oleji w pytaniu który jest lepszy turdus, fuchs titan track, mobil delvac ...?to polecałbym fuchs titan track, ale osobiście za najlepszy olej uważam CASTROL np.Magnatec lub egge. Jestem mechanikiem i wiele już silników remontowałem i po castrolu wyglądał jak świeżo umyty w benzynie a pojęcie nagar nie istnieje. Natomiast miałem "przyjemność" rozbierać silnik po lotosie i to był obraz nędzy i rozpaczy (szczególnie w dieslu) centymetrowe warstwy na pokrywie zaworów i w misce. Mobil też zawiódł moje zaufanie jak w 1.9tdi przyszło robić mi pierścienie stałemu klientowi który zawsze wymieniał reguralnie u mnie olej tyle że dostarczony przez niego, i był to zawsze mobil silnik nie wyglądał od wewnątrz zaciekawie wszędzie duża ilość nagaru i brak właściwości czyszcących a był to 5W/30 więc pełny syntetyk. tyle o oleju do silnika, generalnie castrol, jest drogi ale wart swojej ceny

Tyger

Post2009-03-15, 23:11      Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze? Odpowiedz z cytatem
chce coś dobrego zalać do ciągniknika z silnikiem deutz na pompowtryskach turbo euro 2, fabrycznie jest stosowany akros turbo 15w40 (selenia) a chciałbym jakis półsyntetyk, czy warto zmieniać zalecany przez producenta minerał na półsyntetyk 10w40? słyszałem że oleje fuchs są rozlewane w polsce i różnie bywa z jakością myślałem o fuchs titan cargo 10w40

mechanik arczan 84-24 Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )

Miasto: Bielsko-Biala

Post2009-05-25, 10:41      Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze? Odpowiedz z cytatem
jak masz furmanke na pompowtryskach to tylko castrol edge!!!! nic innego do tego systemu!! a jak nie to ekstremalnie castrol enduron!!!

Tomek7713

Post2009-07-25, 20:08      Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze? Odpowiedz z cytatem
Ja tam do cięzkich silników diesla polecam Mobil Delvac każdego rodzaju, od minerała do pełnego syntetyka, nigdy się nie zawiodłem na tych olejach, ale trzeba kupować z pewnego żródła, bo trafiają się w Polsce podróbki, Lotos dla mnie to najgorsza tandeta i zdania nie zmienię, już po małym przebiegu przypomina brudną wodę, a nie olej.

Tomasz Grzybek

Post2011-09-28, 22:03      Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze? Odpowiedz z cytatem
W grę wchodzi tylko Castrol, Mobil i Liqui Moly, przy czym Liqui Moly wychodzi najtaniej.

mariuszc

Post2011-10-07, 13:54      Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze? Odpowiedz z cytatem
Castrol powinno być najlepsze

Raster oldtimersclub.pl
Chevy Impala

Post2011-10-31, 20:07      Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze? Odpowiedz z cytatem
Tomasz Grzybek napisał:
W grę wchodzi tylko Castrol, Mobil i Liqui Moly, przy czym Liqui Moly wychodzi najtaniej.

Liqui Moly faktycznie dobre.

zojna

Post2011-12-03, 09:36      Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze? Odpowiedz z cytatem
mechanik arczan 84-24 napisał:
jak masz furmanke na pompowtryskach to tylko castrol edge!!!! nic innego do tego systemu!! a jak nie to ekstremalnie castrol enduron!!!

edge? to olej do osobowych samochodów za słaby do cięższego sprzętu, jak już to enduron. Na co zwracać uwagę? na oznaczenie "jakościowe" np. CI-4 i inne to jest w przypadku diesla.

zojna

Post2011-12-03, 09:39      Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze? Odpowiedz z cytatem
lukas86bb napisał:
Witam jeżeli chodzi o nowoczesne diesle to syntetyk a po przebiegu powyżej 200tyś warto przejść na półsyntetyk ale nie koniecznie z oleji w pytaniu który jest lepszy turdus, fuchs titan track, mobil delvac ...?to polecałbym fuchs titan track, ale osobiście za najlepszy olej uważam CASTROL np.Magnatec lub egge. Jestem mechanikiem i wiele już silników remontowałem i po castrolu wyglądał jak świeżo umyty w benzynie a pojęcie nagar nie istnieje. Natomiast miałem "przyjemność" rozbierać silnik po lotosie i to był obraz nędzy i rozpaczy (szczególnie w dieslu) centymetrowe warstwy na pokrywie zaworów i w misce. Mobil też zawiódł moje zaufanie jak w 1.9tdi przyszło robić mi pierścienie stałemu klientowi który zawsze wymieniał reguralnie u mnie olej tyle że dostarczony przez niego, i był to zawsze mobil silnik nie wyglądał od wewnątrz zaciekawie wszędzie duża ilość nagaru i brak właściwości czyszcących a był to 5W/30 więc pełny syntetyk. tyle o oleju do silnika, generalnie castrol, jest drogi ale wart swojej ceny

Fakt mobil to bardzo przeciętna marka. Osobiście polecam całą gamę marki Total, efekt taki sam jak w przypadku castrola, silnik czysty jak nowy nawet przy dużym przebiegu, cena atrakcyjna i cięzko o podróbki. Sam jeżdżę w osobówce na Total Future 5w30 i silnik jest w środku jak nowy w 11 letniej hondzie nie ma opcji, że od wymiany do wymiany muszę coś dolać, robię małe przebiegoi po mieście nie oszczędzając jej.

Forum samochodowe » Ciężarówki » Jakie oleje mineralne i półsynt. uważacie za najlepsze?
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: