2009-05-31, 18:06 Komentarze do: Ubranie motocyklowe - kilka prostych...
Fajny tekst!
Invincible
2009-05-31, 18:17 Komentarze do: Ubranie motocyklowe - kilka prostych...
Ale:
"Na szczęście w Polsce ustawa Prawo o ruchu drogowym nakłada na motocyklistów obowiązek używania kasków ochronnych, spełniających określone standardy bezpieczeństwa."
Polemizował bym z tym na szczęście.
"Biorąc pod uwagę, że dżinsy w takim przypadku przecierają się w około sekundę"
Co? Po sekundzie to już kórz po wypadku zdąży opaść.
"Choć wśród motocyklistów panuje przekonanie, że skóra zapewnia lepszą ochronę niż wykonane z tworzyw sztucznych "texy", nie do końca jest to prawda - dobrej jakości ubranie tekstylne, wyposażone w odpowiednie ochraniacze może sporo wytrzymać."
Co? Nawet najlepszy textyl nie wytrzyma tyle co skóra. Nawet na torze wymagany jest SKÓRZANY kombinezon.
"Każdy motocyklista kiedyś spotka się z asfaltem."
A co jeśli jeździ tylko w terenie?
Wiewiór81
Były redaktor :)
Suzuki DL650
Miasto: Warszawa - Mokotów
2009-06-02, 23:44 Komentarze do: Ubranie motocyklowe - kilka prostych...
Oj, czepiasz się
Nie wiem, z czym byś polemizował w temacie "na szczęście" - ale chętnie poznam Twój punkt widzenia. Co do "sekundy" - nieprawda, szlif ze sporej prędkości, jeśli nie spotkasz się z przeszkodą, może trwać ładnych parę sekund - wiem, sam przeżyłem. Oczywiście nie mówię o kolizji, gdzie faktycznie wszystko rozgrywa się w ułamkach, tylko o wywrotce i szorowaniu po asfalcie. Co do lepszej ochrony w przypadku texów - miałem na myśli "globalną" ochronę, przeciwdeszczową, przed przegrzaniem czy przed rozdarciem, a nie tylko przed przetarciem przy szlifie. Bo co do szlifa - oczywiście skóra wytrzyma najdłużej.
A jeśli motocyklista jeździ tylko w terenie, to stosują się do niego ogólnie nieco inne zasady - jak widzisz po długości tekstu i dość skrótowym potraktowaniu tematu - artykuł był kierowany raczej do ogółu motocyklistów, i to bardziej tych początkujących, niż tych co to już z niejednej hopy błoto jedli czy niejeden kawałek asfaltu wyciągali sobie z zadka
bolesny
2013-02-13, 16:19 Ubranie motocyklowe - kilka prostych faktów
ja chciałbym mieć na sobie coś mega porządnego. Na mega wypasiony strój mnie na razie nie stać więc używam kombinezonu dragon marki hypnotik oczywiście posiadam kurtke,buty,spotdnie, etc nie wszystko hypnotika ale muszę powiedzieć że marka jest dość dość porządna no i nie droga
2013-03-02, 13:11 Komentarze do: Ubranie motocyklowe - kilka prostych...
Uwielbiam te filmiki zachęcające do jazdy na motorze
Magda26
Mercedes
W208 CLK320
2013-05-03, 22:07 Komentarze do: Ubranie motocyklowe - kilka prostych...
Fajnie i logicznie napisany tekst. Jednak uważam, że wielokrotnie zapominamy, że nie wszystko co z zachodu musi być dobre. Przykładowo w Łodzi jest polska firma istniejąca od kilkudziesięciu lat (zaczynali chyba od odzieży dla narciarzy, ale obecnie produkują również odzież dla motocyklistów jako całkowicie odrębną linię produkcyjną), która to odzież niczym nie odbiega od zachodnich marek jeżeli chodzi o jakość, funkcjonalność czy normy bezpieczeństwa. Zresztą konkretnie chodzi mi o firmę Gepert.
link wycięty, admin
szubi
2013-05-07, 08:30 Ubranie motocyklowe - kilka prostych faktów
bolesny napisał:
ja chciałbym mieć na sobie coś mega porządnego. Na mega wypasiony strój mnie na razie nie stać więc używam kombinezonu dragon marki hypnotik oczywiście posiadam kurtke,buty,spotdnie, etc nie wszystko hypnotika ale muszę powiedzieć że marka jest dość dość porządna no i nie droga
Ja w kombinezonie wyglądałem jak niedorobiony kosmonauta wiec wybarłem osobno spodnie i kurtkę. Hypnotik akurat ma dośc niskie ceny i w sumie zabuliłem niecałe koło za komplet Trick. Zawsze byłem zdania, że nie trzeba od razu kokosów wydawać na ciuchy żeby były wytrzymałe. No i też jestem za wspieraniem polskich marek
Fitzroy
2013-05-22, 08:45 Komentarze do: Ubranie motocyklowe - kilka prostych...
Ok to pytanie zasadnicze, jaki sklep polecacie w Warszawie?
hexa
2013-10-20, 18:21 Ubranie motocyklowe - kilka prostych faktów
szubi napisał:
Ja w kombinezonie wyglądałem jak niedorobiony kosmonauta wiec wybarłem osobno spodnie i kurtkę.
Hehe...skąd ja to znam, mój mąż ma to samo!
Sirocco
Peugeot
106
Miasto: Łódź
2013-10-29, 11:41 Komentarze do: Ubranie motocyklowe - kilka prostych...
nie tylko on Ja mam tak samo, wolę dwu częściowy strój
oko
2013-11-19, 12:04 Ubranie motocyklowe - kilka prostych faktów
Dla poczatkujacych warto dodac, ze lepiej miec tanie wszystkie elemety ochronne niz kupic dobry kask za mega kase i jezdzic w klapkach i koszulce