Forum samochodowe » Peugeot forum » Kontrolka diagnostyki silnika PEUGEOT 206
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Kontrolka diagnostyki silnika PEUGEOT 206

Autor Wiadomość
Józef Chmura

Post2007-06-05, 17:01      Kontrolka diagnostyki silnika PEUGEOT 206 Odpowiedz z cytatem
Witam
Od 4 lat jeżdżę Peugeotem 206 1.1 - benzyna. Prawie od poczatku użytkowania zauważyłem pewną denerwującą usterkę, która jak dotąd nie przyniosla żadnych skutków. Usterka polega na tym, że czasami (zwłaszcza gdy jest wilgotne powietrze bądź pada deszcz) po uruchomieniu silnika nie gaśnie mi na tablicy wskaźników kontrolka diagnostyki silnika. Po przejechaniu kilku kilometrów, przy następnym uruchomieniu kontrolka normalnie gaśnie. Samo świecenie się kontrolki nie daje żadnych objawów wadliwej pracy silnika. Zgłaszałem oczywiście tę usterkę podczas przeglądu w autoryzowanym serwisie, ale po sprawdzeniu komputerowym niczego nie stwierdzono. Mimo upływu czasu silnik pracuje prawidłowo więc nie robię z tego problemu ale jest to denerwujące. Przypuszczam, że to może być jakieś przebicie (uszkodzona izolacja) na jakimś przewodzie bo daje o sobie znać przeważnie wyłącznie podczas wilgoci. Może ktoś miał podobny problem i wie jak temu zaradzić. Dziękuję z góry za porady. Pozdrawiam.

Reklamy
Józef Chmura

Post2008-06-09, 16:36      Kontrolka diagnostyki silnika PEUGEOT 206 Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich ponownie.
Jakiiś rok temu napisałem o nie gasnącej kontrolce diagnostyki silnika w moim Peugeocie 206. Usterka ta utrzymywała się aż do kolejnego przeglądu technicznego który miałem zaplanowany na początek maja b.r. Zgłosiłem ponownie tę usterkę i tym razem okazało się, że przyczyna związana jest z cewką zapłonową. Przedstawiciel serwisu oświadczyl, że otrzymali informację, że przez pewien okres czasu montowana była seria cewek produkcji firmy Sagem i, że te cewki ze względu na jakiś tam szczegół techniczny mogą wykazywać błąd w postaci świecącej się kontrolki. Zamontowano mi dodatkowy kondensatorek w obwodzie cewki i problem zniknął jak "ręką odjął" Tak więc sprawa się wyjaśniła a sposób jej rozwiązania podaję dla tych których (oby nie) spotka podony problem. Pozdrawiam Very Happy

Forum samochodowe » Peugeot forum » Kontrolka diagnostyki silnika PEUGEOT 206
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: