Ta strona wykorzystuje "pliki cookie" zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji o celu ich wykorzystania i możliwości zmiany ustawień cookie znajdziesz w naszej Polityce prywatnościNie pokazuj
Forum samochodowe » Flota » Leasing czy kredyt...?
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Leasing czy kredyt...?

Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Autor Wiadomość
Wiewiór81 Były redaktor :)
Suzuki DL650

Miasto: Warszawa - Mokotów

Post2007-05-12, 13:18      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
Witam,

Czy ktoś z was porównywał może kiedyś, co jest bardziej opłacalne dla firmy przy zakupie pojazdu? Jak to wygląda prawnie, co można sobie odliczyć, czego nie, jak z amortyzacją?
Ma ktoś jakieś konkretne doświadczenia w tym kierunku?
Mam na firmę motocykl w leasingu, ale planuję odsprzedać leasing znajomej firmie i pomyśleć o nowym sprzęcie - no i teraz pytanie - leasing czy kredyt....?

Reklamy
Rysiek

Post2007-05-12, 13:19      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
leasing, wychodzi dzis juz tylko 3-5% w skali 3 lat czyli tyle co nic, a kredyt to 8% w skali roku, wiec wielokrotnie drozej

Wiewiór81 Były redaktor :)
Suzuki DL650

Miasto: Warszawa - Mokotów

Post2007-05-12, 13:33      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
OK, ale czytałem gdzieś, że w przypadku leasingu nie można odliczać chyba paliwa, albo czegoś w tym stylu, bo pojazd nie jest własnością firmy... dobrze mi dzwoni?
Ogólnie chodzi mi nie tylko o koszt rat, ale o ogólne koszta eksploatacji - na pewno leasing wychodzi taniej?

Rysiek

Post2007-05-12, 14:01      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
mozna i paliwo i naprawy, tyle wiem, dokladniej mialem sie dowiadywac wlasnie niedlugo to moze jakas przykladowa oferte zdobede bardziej szczegolowa

BDomanski Nissan
Almera Tino

Miasto: Warszawa

Post2007-06-02, 10:13      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
No nie koniecznie sie z Wami zgodzę bo jeżeli weźmiecie samochód osobowy w leasing to nie odliczycie sobie Vat-u za paliwo i innych napraw. Wtedy paliwo i naprawy będą tylko kosztem dla firmy.
Jeżeli za to kupicie jakiś samochód dostawczy który ma większą przestrzeń ładunkową od osobowej ( nie wiem dokładnie jak to wychodzi procentowo) to wtedy można odliczyć i Vat za paliwo i naprawy.
Ale niektórzy kupują sobie np. starego poloneza trucka i walą na niego wszystkie koszta związane z naprawami i paliwem.... tak też można Laughing

Ale z tego co wiem to od 1 lipca ma wejść jakaś nowa ustawa odnośnie leasingu i wtedy już nie będzie chyba tak opłacalny leasing...tak mi powiedziała dzisiaj moja księgowa bo i ja mam zamiar coś zakupić w leasing..... tylko jeszcze nie wiem jak będą wyglądały te przepisy i na razie się wstrzymam.

lewandek Mercedes-Benz
W126 420SE

Miasto: Gorzów Wlkp.

Post2007-06-02, 10:39      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
BDomanski napisał:
jeżeli weźmiecie samochód osobowy w leasing to nie odliczycie sobie Vat-u za paliwo i innych napraw.

Jestes pewien co do napraw/czesci? Bo z tego co wiem, przy osobowkach nie mozna odliczac VATu tylko od paliwa.

BDomanski Nissan
Almera Tino

Post2007-06-02, 11:32      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
No właśnie moja księgowa powiedziała że nie mogę odliczać za części i paliwo. Księgowa wydaje mi sie ok i zna sie na tym co robi. Sam mam samochód tylko że nie na firmę a tak go od siebie wypożyczam.....a może i masz racje bo jak masz może na firmę to można odliczać VAT. Wiesz jak sie spotkam z Księgową to sie spytam jak to wygląda.
Może za pochopnie napisałem z tym częściami Confused

Rysiek

Post2007-06-02, 20:54      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
BDomanski nie masz racji, VAT od czesci i napraw MOZNA odliczac za samochod osobowy, zarowno z leasingu, kredycie, jak i przy zwyklym uzyczeniu

na bank, bo tak robie i US mowi ze robie dobrze, od lat Smile

BDomanski Nissan
Almera Tino

Post2007-06-03, 08:14      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
No to muszę w takim razie porozmawiać z Księgową bo nigdy mi nie odliczała VAT od części.
Dzięki że o tym napisałem z chęcią się tym zainteresuje...przecież to są pieniądze które oddajemy za nic US!!!!

Gazik

Post2007-06-06, 15:24      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
ta z księgowymi to bywa różnie, czasem trafi się jakaś dobra co o wszystko dba a czasem sa takie co to robote robia na odwal się, ja niestety mam tą drugą Sad Rysiek dzięki za tego posta, może troche zaoszczedze Smile

sebas_tian

Post2007-06-06, 15:31      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
Witam, poporszę o adres z tą ofertą na leasing za 3% w skali roku.

VAT można odliczać od wszystkeigo poza paliwem - dla auta osobowego, osobowego w myśl ustawy o VAT. Nie ma tu znaczenia czy auto jest w leasingu, kredycie czy jest środkiem trwałym w firmie Smile

Rysiek

Post2007-06-08, 22:53      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
sebas_tian napisał:
Witam, poporszę o adres z tą ofertą na leasing za 3% w skali roku.

nawet 3% w skali 3 lat jak sie dobrze pogada Razz idz do efla, bre i jeszcze kogos, wez oferty, a potem dzwon po kolei do nich i mow ile dala konkurencja, wlasnie do tylu zejdziesz, jak bedziesz z nimi rozmawial umiejetnie, to standard Smile

v8

Post2007-08-21, 20:18      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
Zależy jak twoja firma będzie prosperowała...przy leasingu pamietaj że w Polsce jest to droga sprawa... i samochodu nigdy nie będziesz miał na własność...

lewandek Mercedes-Benz
W126 420SE

Miasto: Gorzów Wlkp.

Post2007-08-21, 20:44      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
Nie powiem, zeby bylo to szczegolnie drogie rozwiazanie. Glowny problem rodzi sie, kiedy jakies przeciwnosci losu powoduja wstrzymanie placenia rat leasingowych.
Nieprzyjemnie moze byc tez w przypadku calkowitego zniszczenia/kradziezy auta.

v8

Post2007-08-22, 16:29      Leasing czy kredyt...? Odpowiedz z cytatem
Ale od tego to chyba najlepiej się ubezpieczyć...i po kłopocie będzie...

Forum samochodowe » Flota » Leasing czy kredyt...? Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: