Ta strona wykorzystuje "pliki cookie" zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji o celu ich wykorzystania i możliwości zmiany ustawień cookie znajdziesz w naszej Polityce prywatnościNie pokazuj
Miasto: Warszawa - Mokotów
2007-05-12, 13:18 Leasing czy kredyt...?
Witam,
Czy ktoś z was porównywał może kiedyś, co jest bardziej opłacalne dla firmy przy zakupie pojazdu? Jak to wygląda prawnie, co można sobie odliczyć, czego nie, jak z amortyzacją?
Ma ktoś jakieś konkretne doświadczenia w tym kierunku?
Mam na firmę motocykl w leasingu, ale planuję odsprzedać leasing znajomej firmie i pomyśleć o nowym sprzęcie - no i teraz pytanie - leasing czy kredyt....?
Reklamy
Rysiek
2007-05-12, 13:19 Leasing czy kredyt...?
leasing, wychodzi dzis juz tylko 3-5% w skali 3 lat czyli tyle co nic, a kredyt to 8% w skali roku, wiec wielokrotnie drozej
Wiewiór81
Były redaktor :)
Suzuki DL650
Miasto: Warszawa - Mokotów
2007-05-12, 13:33 Leasing czy kredyt...?
OK, ale czytałem gdzieś, że w przypadku leasingu nie można odliczać chyba paliwa, albo czegoś w tym stylu, bo pojazd nie jest własnością firmy... dobrze mi dzwoni?
Ogólnie chodzi mi nie tylko o koszt rat, ale o ogólne koszta eksploatacji - na pewno leasing wychodzi taniej?
Rysiek
2007-05-12, 14:01 Leasing czy kredyt...?
mozna i paliwo i naprawy, tyle wiem, dokladniej mialem sie dowiadywac wlasnie niedlugo to moze jakas przykladowa oferte zdobede bardziej szczegolowa
BDomanski
Nissan
Almera Tino
Miasto: Warszawa
2007-06-02, 10:13 Leasing czy kredyt...?
No nie koniecznie sie z Wami zgodzę bo jeżeli weźmiecie samochód osobowy w leasing to nie odliczycie sobie Vat-u za paliwo i innych napraw. Wtedy paliwo i naprawy będą tylko kosztem dla firmy.
Jeżeli za to kupicie jakiś samochód dostawczy który ma większą przestrzeń ładunkową od osobowej ( nie wiem dokładnie jak to wychodzi procentowo) to wtedy można odliczyć i Vat za paliwo i naprawy.
Ale niektórzy kupują sobie np. starego poloneza trucka i walą na niego wszystkie koszta związane z naprawami i paliwem.... tak też można
Ale z tego co wiem to od 1 lipca ma wejść jakaś nowa ustawa odnośnie leasingu i wtedy już nie będzie chyba tak opłacalny leasing...tak mi powiedziała dzisiaj moja księgowa bo i ja mam zamiar coś zakupić w leasing..... tylko jeszcze nie wiem jak będą wyglądały te przepisy i na razie się wstrzymam.
jeżeli weźmiecie samochód osobowy w leasing to nie odliczycie sobie Vat-u za paliwo i innych napraw.
Jestes pewien co do napraw/czesci? Bo z tego co wiem, przy osobowkach nie mozna odliczac VATu tylko od paliwa.
BDomanski
Nissan
Almera Tino
2007-06-02, 11:32 Leasing czy kredyt...?
No właśnie moja księgowa powiedziała że nie mogę odliczać za części i paliwo. Księgowa wydaje mi sie ok i zna sie na tym co robi. Sam mam samochód tylko że nie na firmę a tak go od siebie wypożyczam.....a może i masz racje bo jak masz może na firmę to można odliczać VAT. Wiesz jak sie spotkam z Księgową to sie spytam jak to wygląda.
Może za pochopnie napisałem z tym częściami
Rysiek
2007-06-02, 20:54 Leasing czy kredyt...?
BDomanski nie masz racji, VAT od czesci i napraw MOZNA odliczac za samochod osobowy, zarowno z leasingu, kredycie, jak i przy zwyklym uzyczeniu
na bank, bo tak robie i US mowi ze robie dobrze, od lat
BDomanski
Nissan
Almera Tino
2007-06-03, 08:14 Leasing czy kredyt...?
No to muszę w takim razie porozmawiać z Księgową bo nigdy mi nie odliczała VAT od części.
Dzięki że o tym napisałem z chęcią się tym zainteresuje...przecież to są pieniądze które oddajemy za nic US!!!!
Gazik
2007-06-06, 15:24 Leasing czy kredyt...?
ta z księgowymi to bywa różnie, czasem trafi się jakaś dobra co o wszystko dba a czasem sa takie co to robote robia na odwal się, ja niestety mam tą drugą Rysiek dzięki za tego posta, może troche zaoszczedze
sebas_tian
2007-06-06, 15:31 Leasing czy kredyt...?
Witam, poporszę o adres z tą ofertą na leasing za 3% w skali roku.
VAT można odliczać od wszystkeigo poza paliwem - dla auta osobowego, osobowego w myśl ustawy o VAT. Nie ma tu znaczenia czy auto jest w leasingu, kredycie czy jest środkiem trwałym w firmie
Rysiek
2007-06-08, 22:53 Leasing czy kredyt...?
sebas_tian napisał:
Witam, poporszę o adres z tą ofertą na leasing za 3% w skali roku.
nawet 3% w skali 3 lat jak sie dobrze pogada idz do efla, bre i jeszcze kogos, wez oferty, a potem dzwon po kolei do nich i mow ile dala konkurencja, wlasnie do tylu zejdziesz, jak bedziesz z nimi rozmawial umiejetnie, to standard
v8
2007-08-21, 20:18 Leasing czy kredyt...?
Zależy jak twoja firma będzie prosperowała...przy leasingu pamietaj że w Polsce jest to droga sprawa... i samochodu nigdy nie będziesz miał na własność...
Nie powiem, zeby bylo to szczegolnie drogie rozwiazanie. Glowny problem rodzi sie, kiedy jakies przeciwnosci losu powoduja wstrzymanie placenia rat leasingowych.
Nieprzyjemnie moze byc tez w przypadku calkowitego zniszczenia/kradziezy auta.
v8
2007-08-22, 16:29 Leasing czy kredyt...?
Ale od tego to chyba najlepiej się ubezpieczyć...i po kłopocie będzie...