Forum samochodowe » Mercedes forum » Mercedes 190 2.0 automat problem ze skrzynia. Help.
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Mercedes 190 2.0 automat problem ze skrzynia. Help.

Autor Wiadomość
amidamaru2232

Post2009-06-16, 14:25      Mercedes 190 2.0 automat problem ze skrzynia. Help. Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich.Mam mercedesa 190 2.0 automat.Problem jest ze skrzynia biegów. Kupiłem go juz w takim stanie,wiem od poprzedniego własciciela ze auto jechało i zaczeło przerywac poczym przestało jezdzic i niebyło zadnego biegu.Okazało się ze olej wyciekł przez rurke która prowadzony jest olej ze skrzyni biegów do chłodnicy.Auto cholował odpalone na luzie (prawdo podobnie bez oleju w skrzyni biegów).kupując go nalałem oleju (byle jakiego) poczym auto zaczeło ruszac i jezdzic ale rusza tylko na wysokich obrotach silnika.Gdy auto jest odpalone na wolnych obrotach to słychac jak by przetłaczanie oleju czy cos w tym stylu.Niejest to dzwiek ocierania metalu.Ja niewiem co tam jest tylko tak sobie mysle ze tam pewnie jest jakas pompa czy cos w tym stylu co wytwarza cisnienie i czy jak auto było cholowane bez oleju (wyciek) to czy to mogło spowodowac ewentualne uszkodzenie tej pompy czy czego kolwiek co tam jest i jak to ewentualnie teraz sprawdzic i naprawic ??.

Reklamy
lukas86bb

Miasto: Bielsko-Biała

Post2009-06-16, 22:31      Mercedes 190 2.0 automat problem ze skrzynia. Help. Odpowiedz z cytatem
Witam, prawdopodobnie nie obejdzie się bez wyjęcia skrzyni i jej rozebrania jej w celu remontu lub wymiany na inna. Po pierwsze napisałeś że wlałeś byle jaki olej to już ją kwalifikuje do przeglądu na stole po drugie jazda z obniżonym poziomem oleju, po trzecie jazda na zapalonym silniku bez oleju w skrzyni. Pompa oleju na bank będzie do wymiany, tarczki również bo będą po przypalane, i nie wiadomo czy naprawę nie zahaczy wymiana bloku hydraulicznego w skrzyni odpowiedzialnego za sterowanie jej pracą i przekładni planetarnych które pracowały bez oleju Jednym słowem naprawa raczej nie będzie zbyt opłacalna te skrzynie są trwałe. Ale takiej masakry raczej nic nie wytrzyma. W razie jeszcze jakiś pytań służę pomocą.

amidamaru2232

Post2009-08-13, 12:23      Mercedes 190 2.0 automat problem ze skrzynia. Help. Odpowiedz z cytatem
Witam mam problem z mercedesem 190 silnik 2.0 benzyna w automacie.Posłuchałem rady zeby kupic i wymienic skrzynie wiec tak zrobiłem.Kupiłem druga skrzynie która była sprawna.Po uruchomieniu samochodu wszystko było ok skrzynia chodziła mi dobrze,działał kick down i działał przełacznick S i E ale problem był tego typu ze nie chciała zbytnio zmieniac biegów na wyzsze,dopiero jak ujmowałem gazu to zmieniała biegi w góre.Pomyslałem ze to moze ta linka kick downa,podciagnołem ją trochu i nie było ruznicy wiec podciągnołem ja bardziej i fakt zaczoł zmieniac biegi normalnie przy 3 tysiacach ale ujechałem tak z pare kilometrów i juz nagle kickdown przestał działac i S i E tez przestało działac do tego skrzynia zrobiła sie taki sam muł jak moja poprzednia.Jak rusze to ona pdrazu dochodzi do 4 biegu zamulajac auto i nie robi redukcji ani nie reaguje na kick downa.Rurki od podcisnien są podpiete i linka niby tez się nie zerwała wiec co mogło sie stac czy ktos wie ?? bardzo prosze o pomoc bo juz naprawde nie mam cierpliwosci do tego samochodu. To juz druga skrzynia i zaczeła tak chodzic jak poprzednia.

martinez

Post2011-08-14, 08:53      Mercedes 190 2.0 automat problem ze skrzynia. Help. Odpowiedz z cytatem
:idea:witam szanowny kolego mam ten sam problem ze swoim merc jestem na cyprze od 10 lat prosze o kontakt 0035796842185 wystarczy ze poscisz mi sygnal ja do Ciebie oddzwonie dzieki z góry

przemek3304

Post2011-09-26, 19:05      Mercedes 190 2.0 automat problem ze skrzynia. Help. Odpowiedz z cytatem
witam słuhaj problem u ciebie polega na tym jezeli samochód rusza na wysokich obrotach silnika to proponuje sprawdz olej jezeli jest oleju ile powinno byc to jest rozwiązanie ze w skrzyni jest pompa olejowa i ona nie wytwarza duzego cisnienia oleju zeby autko mogło ruszac na normalnych obrotach Very Happy

gibek93

Post2012-03-22, 21:44      Mercedes 190 2.0 automat problem ze skrzynia. Help. Odpowiedz z cytatem
Mam problem z mercedesem 190 2.o benzyna 94r. z skrzynią automatyczną
wsteczny chodzi zaje.. a dwójka tak sobie. a pozostałe biegi nie chcą się załączyć.
co mam sprawdzić żeby to zrobić?

Dzięki z góry

Forum samochodowe » Mercedes forum » Mercedes 190 2.0 automat problem ze skrzynia. Help.
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: