Forum samochodowe » Audi forum » Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:)
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:)

Autor Wiadomość
szybka pomoc :) audi
A6 c6

Miasto: Lublin.Plymouth

Post2009-03-19, 01:05      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
Siemanko All !!!Troche sie rozpisze:)Kupiłem po okazyjnej cenie audi a6 1.8t za 1400funtów(7tyś zł)Pani Evil or Very Mad w ogłoszeniu podała tylko ze silnik nie startuje,spoko dla mechanika to proste do zrobienia znaczy sie.Aha....jak sie okazało po zakupie silnik był zatarty Sad (oczywiscie silnik krecił tylko popychacze byly puste i nie miał kompresji) wał i wałki rozrzadu były na złom.Kupiłem drugi silnik udało mi sie nawet wynajac warsztat na weekend zeby wymienic silnik zapłaciłem gosciowi tylko 250zł (50funtów)ale sam robiłem.No i teraz jest moj drugi problem po ponownej probie odpalenia rozrusznik nie kreci,jak sie okazało skrzynia nie wykryła "N"ani "P"poczekałem pare minut i wszystko ok.Nie wystepuje to jako bład sprawdzałem juz na kompie(zero błedów)i nie jest to za kazdym razem.Najgorzej jest tankowac i mam nadzieje ze sie to niezdazy jak by mi zgasł a za mna sznur sam.Czy miał juz ktos taki motyw w multitronicu???
PS:Rozpisałem sie azeby sie pochwalic ze jestem jednym z ludzi którzy sa posiadaczami A6-tki i ile mnie juz kosztowała kasy i nerwów Evil or Very Mad Ludzie wznówcie produkcje 125p(kredensa) Moje pierwsze autko i nie zawodne:)Dołaczam fotke jak to wyglada
18032009321 [].jpg
 Opis:  a tak powinno byc
 Rozmiar:  161.41 KB
 Odsłon:  2085 raz(y)

18032009321 [].jpg

15032009317 [].jpg
 Opis:  tak jest w momecie jak nie wykrywa "P"i"N"tylko "D"i "R"wykrywa
 Rozmiar:  401.48 KB
 Odsłon:  1962 raz(y)

15032009317 [].jpg

Reklamy
mechanik arczan 84-24 Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )

Miasto: Bielsko-Biala

Post2009-03-19, 12:00      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
a masz na 100% przykrecone wszystkie kable masowe... karoseria silnik ewentualnie silnik akumulator... sa przypadki samochodów ze jak nie przykrecisz jednego kabelka masowego to bedzie wszystko swirowac!!!!sprawdz wszystkie kostki które odpinałes..... a teraz przeczytaj to uwaznie i w skupieniu!!który to masz rok... czy na tunelu masz chromowana nakładke przy lewarku zmiany bieg. i czy masz tam wyciecie na + i - czy masz łopatki przy kierownicy od tronica.... jak masz na tunelu to sprawdz sobie pozycjoner biegu.... cwiczyłem to kiedys w passacie 99rok i chyba tam była taka sama skrzynia jak u ciebie i dzioło sie prawie dokładnie to samo!! nie widział biegu komp nie odpalał czasami mało tego to nawet automat swirował i np.nie zmieniał biegu.... nie dał osie czasami jechac na D tylko trzeba było mu wsadzic chyba 3 albo recznie zmieniac biegi czy cos takiego juz nie pamietam ale było cos w tym stylu!!i powodem był pozycjoner pod tapicerka!!i nie wychodził zaden błąd!!

A6 c6

Post2009-03-19, 12:55      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
Wszystko jest przykrecone jak trzeba
Audi A6 1.8T code(awt)2001r.Nie wiem po co ci ta nakładka hromowana?kazdy TIP i MULTI ja ma ale ok mam ja,plus minus tez,nie nazwałbym to łopatki ale mam przyciski do zmiany biegów w kierownicy"+","-" Dowiedziałem sie ze moze szwankowac czujnik wykrywania biegów,to chyba to co ty mówisz,tylko nie którzy mowia ze jest on w skrzyni a inni ze przy lewarku.

Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )

Post2009-03-19, 13:43      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
moze byc i w skrzyni.... ale wydaje mi sie ze to moze byc en pozycjoner biegu... on ma za zadanie informowac ciebie jako kierowce co masz "zapiete"a komputer na jakim biegu sie aktualnie znajduje i jaki ma przyjac tryb pracy skrzynia!!wiec jezeli pozycjoner bedzie zle pokazywał,cos gdzies nie stykał czy moze bedzie zabrudzony w srodku czy juz wytarty to moze byc własnie to co ci sie dzieje!!ten pozysjoner to jest jak by oko komputera... jak nie widzi jaki bieg jest zapiety to o tym niewie i nie jedzie albo nie zapala bo nie ze jest na P.podaje ci tylko przykłady z zycia wziete i z praktyki co ja cwiczyłem w mojej bawarce 7mce.tez niby był na P a nie krecił rozrusznik!!dałem na N i palił a poruszałem energiczniej wajchą i zaczeło działac ale u ciebie jest to troszke bardziej skomplikowane niz w starej siódemce.... w przykładowym passacie pomogła wymiana pozycjonera i juz ponad rok nie ma zadnego problemu ze skrzynia!!
no ale zrobisz jak chcesz.... ja tylko sugeruje po objawach!!
a co do chromu to był temat jako ze pogladowy czy masz taka sama obudowe na tunelu co w tym passacie!!

A6 c6

Post2009-03-19, 14:58      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
Dzieki za info ale przy lewarku nic nie zdziałam z tego co sie dowiedziałem od ludzi zajmujacych sie skrzyniami to wina jest sterownik w skrzyni,goscio mi powiedział ze on kosztuje 1000funtów 5tyś,ja pierd... nie wydam tyle na to go.wno i mam pomysł co i tak go juz praktykuje:) Jak nie moge odpalic (narazie)to otwieram maske i na krótko właczam rozrusznik pod akumulator.Ale zrobie sobie przełacznik w samochodzie i jak mi nie wykryje to tym przełacznikiem bede go odpalał.Za 20 dni wyjezdzam do Polski mam ponad 2tyś km do zrobienia bede go nie raz gasił w cpn na promie na granicy itp,jak narazie nie mam innego wyjscia.Bedac w Polsce podjade na servis niech to sprawdza tutaj daje sobie siana za drogo.
Dołacze zdjecie jak wyglada lewarek i kierownica.
19032009322 [].jpg
 Opis:  oczywiscie to anglik
 Rozmiar:  342.52 KB
 Odsłon:  1763 raz(y)

19032009322 [].jpg

Post2009-03-19, 15:47      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
pod chromem jest cały zestaw tego pozycjonera i ja bym zaczą od tego!! moja rada....

A6 c6

Post2009-03-19, 15:50      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
ok spróbuje to dzisiaj rozebrac,dzieki

Post2009-03-19, 15:52      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
wiele tam nie zobaczysz... jak robic juz to na próbę wymienic i sie dowiesz czegos wiecej!!

siwy2731 Audi
A4

Post2009-03-20, 17:09      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
witam, sluchaj jesli to jest napewno multitronic, to caly problem tkwi w sterowniku a znajduje sie on w tylnej czesci skrzyni, i to ze kosztuje on 5 tys to prawie prawda cena w ASO 3.900zł. sam sterownik est do naprawy i taka usluga kosztuje 400-700zł, ewentualnie drugi po regeneracji 1000zł, mialem to samo i musialem regenerowac,teraz wszystko jest ok, wiec radze Ci sie wziasc wlasnie za to,wyslij mi numer serownika to powiem ci ile to bedzie kosztowalo.pozdrawiam

A6 c6

Post2009-03-20, 18:59      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
Ok dzieki za info jutro kolo południa postaram sie podac ci numer sterownika.Dzisiaj nie dam juz rady.Multitronic na bank dzwoniłem nawet do servisu audi podałem VINA i powiedział mulitronic.

A6 c6

Post2009-03-20, 19:11      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
Na taką własnie odpowiedz czekałem Smile

daneve

Post2010-04-13, 22:45      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
witam
mam dokladnie ten sam problem co ty tzn z rana odpala zawsze, jak tylko go zgasze to rozrusznik nie kreci i przy tym nie ma regoly czasami trwa to 5min a czasem godzine.
z tym sterownikiem to bym sie tak nie spieszyl tak jak pisal "mechanik arczan" to moze byc tylko pozycjoner pod lewarkiem tam sa czujniki "halla" i moze wystardzy to wyczyscic,
ale jest jeszcze droga opcja,
pod sterownikiem w skrzyni jest selektor ktory dziala podobnie jak pozycjoner i to tez lubi wariowac podobno wystarczy wyczyscic.
bylem u goscia ktory pracowal w serwisie audi w warszawie i narazie wykluczyl wymiane sterownika poniewaz brakuje tu podstawowych objawow
- awaryjny tryb skrzyni czyli miga PRND
- utrata mocy
- nie przelaczanie biegow
w tym tygodniu jade do mechanika mam nadzieje ze ktorys z tych zabiegow rozwiaze problem
sam mieszkam w londynie wiec znam ten bol naprawy auta tutaj
dam ci znac za pare dni
pozdrawiam

njx123

Post2010-04-22, 17:27      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
szybka pomoc Smile napisał:
Dzieki za info ale przy lewarku nic nie zdziałam z tego co sie dowiedziałem od ludzi zajmujacych sie skrzyniami to wina jest sterownik w skrzyni,goscio mi powiedział ze on kosztuje 1000funtów 5tyś,ja pierd... nie wydam tyle na to go.wno i mam pomysł co i tak go juz praktykuje:) Jak nie moge odpalic (narazie)to otwieram maske i na krótko właczam rozrusznik pod akumulator.Ale zrobie sobie przełacznik w samochodzie i jak mi nie wykryje to tym przełacznikiem bede go odpalał.Za 20 dni wyjezdzam do Polski mam ponad 2tyś km do zrobienia bede go nie raz gasił w cpn na promie na granicy itp,jak narazie nie mam innego wyjscia.Bedac w Polsce podjade na servis niech to sprawdza tutaj daje sobie siana za drogo.
Dołacze zdjecie jak wyglada lewarek i kierownica.

To jest typowy Tiptronic!!!

A6 c6

Post2010-05-13, 21:56      Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:) Odpowiedz z cytatem
Witam tak szczerze to nie mam ostatnio czasu na przesiadywanie przed kompem i dopiero od miesiaca poczte sprawdzilem xD.
To jest na bank multitronic juz nie rozwijajmy tego tematu w ta strone.
A jesli chodzi o naprawe to nic jeszcze nie zrobilem w tym kierunku tak jak rok temu pisalem zrobilem przycis i tak jezdze Smile
Srzynie zwlaszcza automaty to nie jest taka prosta sprawa dla zwlyklego mechanika,szczerze to wolalbym rozebrac kilka razy silnik i zlozyc niz jedna skrzynie robic i tak pewnie by nie dzialala.
Takie rzeczy to nie w zwykłym warsztacie tylko w serwisie co sie skrzyniami zajmuja ja to moge tylko ja posuc.Albo wymienic na jakas uzywana
DANAVE jak czegos sie dowiesz to napisz.

Forum samochodowe » Audi forum » Multitronic nie wykrywa "N"i"P"czasami:)
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: