Witam, mam problem jak w temacie.. Pojechalem w trase przejechalem jakies 150km , postawilem samochod na parkingu, wrocilem po gora 20 minutach i odpalilem silnik. Samochod teoretycznie opalil, wszedl na obroty po czym obroty szybko spadly w dol i zgasl... nigdy wczesniej tak nie bylo a obecnie znowu odpalajac pojawia sie ten problem choc nie zawsze...
fiat bravo 1.6 16v
Co to moze byc? jakies filtry ze sie dusi?
Reklamy
Rysiek
2007-09-13, 21:06 obroty spadaja i gasnie
bravo_1999 napisał:
Witam, mam problem jak w temacie.. Pojechalem w trase przejechalem jakies 150km , postawilem samochod na parkingu, wrocilem po gora 20 minutach i odpalilem silnik. Samochod teoretycznie opalil
to mnie strasznie zaciekawilo? samochod teoretycznie tylko odpalil, praktycznie nie? to jak wszedl na obroty?
wszelkie objawy np. syfu w paliwie, nie tankowales w tej trasie 150km przypadkiem? moze cos sie zapchalo przez to, nalej dobrej benzynki i przepałuj go w czasie jazdy porzadnie po obrotach
bravo_1999
2007-09-13, 21:20 obroty spadaja i gasnie
wszedl na obroty ,po czym obroty spadly i zgasl, wiec tak teoretycznie i praktycznie ,odpalil ale zgasl
nie, nie tankowalem w trasie , tankowalem chyba dwa dni wczesniej i przez te dwa dni takiego przypadku nie mialem.
bravo_1999
2007-09-14, 16:19 obroty spadaja i gasnie
no i kolejny problem z fiaciorem... 10 minut jazdy i ciezka para z silnika...caly plyn chlodnicy wyparowal... elektryk nic nie widzi,mechanik tez, wszystko znowu teoretycznie dziala...
Rysiek
2007-09-14, 19:22 obroty spadaja i gasnie
nie chce cie straszyc, ale moj kumpel z takim samym bravo 99 1.6 16v kiedys wrocil zupelnie zdrowym autem z trasy 350km w ktorej dosc niezle gonił, wjechal do garazu...
a nastepnego dnia mial juz problemy z zapalaniem, po odholowaniu auta do mechanika okazalo sie, ze.. ma caly silnik do remontu.. nikt nie wiedzial w sumie dlaczego skonczyl sie/padl z zaskoczenia
bravo_1999
2007-09-14, 21:26 obroty spadaja i gasnie
no co mi pozostalo jak " " i kupic palke pasujaca na glowe sprzedawcy
wiec co... silnik sie przegrzewa z niewiadomego powodu czyli silnik do wymiany? rozwin mysl "remont silnika" bo nie bardzo wiem co oznacza choc widze liczbe i trzy zera
tak to by pasowalo chyba do obijawow, nie spojrzalem jeszcze na swiece, ale czasem rowniez gaz jakby nie lapie , musze puscic pedal wcisnac jeszcze raz... no dziwne rzeczy sie dzieja .
Spadek mocy silnika, silnik przegrzewa się z rury wydechowej wylatują kropelki płynu, na wykręconych świecach widoczne kropelki płynu
1. Przyczyny: Uszkodzona uszczelka pod głowicą
Sposób naprawy: Zdjąć głowicę, wymienić uszczelkę
koszt przypuszczam tez nie maly
bravo_1999
2007-09-14, 22:23 obroty spadaja i gasnie
no i jeszcze teraz zauwayzlem a w zasadzie uslyszalem, ze na chwile po wylaczeniu silnika sluchac "siorbanie" jakby ktos resztke napoju wypijal przez slomke ,chyba tego wczesniej nie bylo
+
po lewej stronie samochod stojac od przodu ,widze ze pojawia sie plama plynu na ziemi ,wczesniej przed przegrzaniem tego nie bylo ,wiec moze po prostu cos sie zapchalo i dlatego silnik sie podgrzal + wyparowal gora caly plyn ..