2013-08-16, 20:26 Opel Ampera - Samochód roku 2035 - nasz test
Pierwszy raz widzę tak długi artykuł
majki2
2016-01-13, 18:54 Opel Ampera - Samochód roku 2035 - nasz test
hybryda to inny komfort jazdy, w pisaecznie w salonie toyoty mozna dowiedziec sie wszystko na temat tych innowacyjnych aut
Waldipol
2016-01-27, 20:23 Opel Ampera - Samochód roku 2035 - nasz test
No poprostu odjechałem... 9l/100km w mieście? Kolego... To wyświetla komouter. A tak w rzeczywistości w tym czasie każdy naddatek energii jest magazynowany choć niestety nie wyświetla się to na wyświetlaczu. 172 tys km obecnie tym autem... W tym czasie w diesla wpierdzieliłbym tyle kasy w przeglądy, że głowa mała. Średnie spalanie na te całe 172 tys km to 6,3 l/100 km. Dużo? Według mnie bardzo mało... biorąc pod uwagę mój styl jazdy i to, że mam gdzieś gdzie jest gniazdko. Jeden gość z Poznania jeżdżąc bliźniaczym VOLtem ma 2,7 l/100km jeżdżąc niemal w 100% po Poznaniu.
EV
2016-06-01, 21:23 Opel Ampera - Samochód roku 2035 - nasz test
Mam ten samochód od trzech miesięcy i przejechałem okolo 3 tys km, srednie spalanie wliczając trasy1.7 l/100km( 600 km), a po miescie 0,9 l.Na baterii przyjeżdżam okolo 70 - 80 km , przy temperaturach 16-22 stopni . Jedne ładowanie kosztuje mnie około 7zl (11,5 Kwh ) czyli 11,5 x 062 gr za kilowat wg. cennka energa. Ładowanie trwa prawie 5 godzin . Resetowalem komputer zeby sprawdzić jakie jest spalanie bezyny w miescie i na trasie, oto wyniki , w miescie około 5l , wtrasie przy predkosci 100km/h również okolo 5l, w trasie 130 - 140 km/h 6,9 -7l. Najwiecej widzialem kiedy uruchomił sie ,,zimny" silnik bezynowy i jechalem jednocześnie pod górę przy prędkości 120 km/h - 9l , oczywiście to było chwilowe spalanie. Decydując sie na taki samochód trzeba mieć ciepły garaż , inaczej nie ma to sensu. Wybór tego samochodu był banalny , wystarczy sie przejechać samochodem elektrycznym zeby odkryć ze one są po prostu lepsze od spalinowych. Cisza i wysoki moment obrotowy od zera sprawiły ze już nigdy nie wrócę do spalinowych.W Ameryce jest juz chevrolet volt który przejechał 250 tys mil i ma kilku procentową degradację baterii (jest na ten temat artykuł , poparty laboratyjnymi badaniami). Szkoda ze tesla jest taka droga.
ADi333
2016-11-24, 10:54 Opel Ampera - Samochód roku 2035 - nasz test
Myślę, że zanim autor artykułu zaczął ten test, to już było wiadomo, że auto będzie porażką, a raczej koncepcja jego eksploatacji. Dużo kierowców ma dostęp do gniazdka 220V i może ładować akumulatory ze ściany, a nie silnikiem spalinowym. Na pewno nie jest to samochód na długie trasy, na szybkie przejazdy autostradą, ale na dojazdy do pracy, do zwykłego codziennego użytku z ładowaniem z gniazdka w nocy już może być. Tylko jeśli startujemy z ceną 200 tys. zł, to żadne oszczędności na paliwie nie dadzą dobrego wyniku. Bez wsparcia państwa przy zakupie albo obniżeniu cen przez producentów i poprawie sprawności akumulatorów ten pomysł się nie uda. Ale przecież ludzie cały czas rozwijają technikę, więc może wkrótce...