Forum samochodowe » Opel forum » Opel astra 1,6 16V 94r. słabo zapala na zimnym silniku
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Opel astra 1,6 16V 94r. słabo zapala na zimnym silniku

Autor Wiadomość
Alien2202

Post2011-08-15, 13:54      Opel astra 1,6 16V 94r. słabo zapala na zimnym silniku Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich, mam pytanie i proszę o pomoc.
Mam astrę I 94. 1,6 16V +LPG sekwencyjną.
Od kilku tygodni w aucie pojawiła się taka usterka, że gdy próbuję auto palić rano (czyli na zimnym silniku) to rozrusznik chodzi jak rakieta, jak iskra złapie, to auto się dławi,dusi, nawet gdy mu się włączy ssanie, potrafi mi kilka razy zgasnąć. Za 3-5 razem jak już chwyci obroty to trzyma i jest ok. Na ciepłym pali dobrze. Przy jeździe nie ma problemu, przy dojeżdżaniu do skrzyżowań przy wysprzęglaniu również ok.
Mechanik wyczyścił mi silniczek krokowy, sprawdził również pompę paliwa-ciśnienie 2,5bara czyli ok. Wymieniłem świece na nowe, wymieniałem również kable lecz nic to nie dało, więc kable dałem te co miałem. Wymieniałem również czujnik ciśnienia bezwzględnego, nic to nie dało, więc wstawiłem ten co miałem.wymieniony został też filtr paliwa. Nie wiem dalej gdzie jeszcze szukać?
Problem w tym, że mechanik nie może się do niego podpiąć na kompa, nie wiedzieć czemu...a podczas dawania instalacji gazowej, mechanik mi mówił że instalacja w żaden sposób nie wpływa na brak możliwości podłączenia kompa.
Auto na instalacji sekwencyjnej zawsze zapala mi na benzynie, mimo że poprzedniego dnia gaszę go na gazie. Gdy silnik osiągnie 15 stopni wtedy automatycznie przełącza się na gaz. Bardzo proszę fachowców i znawców o poradę. Dziękuję

Reklamy
neo35

Post2011-08-19, 17:10      Opel astra 1,6 16V 94r. słabo zapala na zimnym silniku Odpowiedz z cytatem
WITAM
MIAŁEM PODOBNY PROBLEM OKAZAŁO SIĘ ŻE PRZEWÓD PODCIŚNIENIA KTÓRY BYŁ PODŁACZONY DO CZUJNIKA PODCIŚNIENIA BYŁ ZAPCHANY CZYMŚ W RODZAJU NAGARU.
PO OCZYSZCZENIU PRZEWODU SILNIK PRACUJE RÓWNO.
NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA SZCZELNOŚĆ PRZEWODÓW PODCIŚNIENIA KOŃCÓWKI Z CZASEM PĘKAJĄ I MAMY PROBLEM.

Alien2202

Post2011-08-20, 08:55      Opel astra 1,6 16V 94r. słabo zapala na zimnym silniku Odpowiedz z cytatem
Już kupiłem nawet nową pompę paliwa, bo już nie wiem co to może być, ale jej nie montowałem, więc będzie szansa że będę mógł ją oddać.
Od razu pójdę do mechanika i powiem mu aby sprawdził ten przewód dokładnie.
Z góry serdecznie dziękuję, na pewno napiszę co się okazało z autem. Jeszcze raz dzięki za pomoc i wskazówkę.

Alien2202

Post2011-08-24, 16:39      Opel astra 1,6 16V 94r. słabo zapala na zimnym silniku Odpowiedz z cytatem
W końcu znalazłem diagnostę do auta. Na początek po badaniu wykazało mu, że cewka zapłonowa jest uszkodzona, czyli już jakieś 300zł.
Kto wie, czy nie trzeba będzie wymienić sondy, mówił, że to zależy jak auto będzie się zachowywać po wymianie cewki...ma to sens???

Alien2202

Post2011-08-30, 06:38      Opel astra 1,6 16V 94r. słabo zapala na zimnym silniku Odpowiedz z cytatem
No proszę...jednak nie cewka, bo jej wymiana nic nie dała. Dalej ciężko pali na zimno.
Szukają dalej. Czy tak ciężko zdiagnozować usterkę poprzez komputer w astrze I? Dodam że ze starym wejściem do kompa (na 10 pinów). Czy z tym starym wejściem każda astra ma problem z podpięciem do komputera?

benzsport

Post2011-09-02, 09:40      Opel astra 1,6 16V 94r. słabo zapala na zimnym silniku Odpowiedz z cytatem
Mam Astrę II także co do I się nie wypowiem
Używaj edycji postów, nie pisz jednego pod drugim Smile

I jedź do porządnego mechanika Razz

Alien2202

Post2011-09-03, 18:12      Opel astra 1,6 16V 94r. słabo zapala na zimnym silniku Odpowiedz z cytatem
Skoro nie masz astry I, to po co piszesz?

Wcale mi nie pomagasz. A ja piszę posty jeden po drugim aby nakreślić po opisie dalsze dodatkowe informacje na temat mojej usterki i nowych zmian,
więc z całym szacunkiem, ale wypowiadaj się w tematach o astrze II

Tamlech85

Post2013-10-16, 19:16      Opel astra 1,6 16V 94r. słabo zapala na zimnym silniku Odpowiedz z cytatem
Po co szukać od razu jakiejś poważnej usterki...? To nie jest najmłodsze auto, do tego zagazowane, więc trzeba pamiętać o regularnej wymianie odpowiedniego oleju.

Sklepmotonet

Post2014-01-20, 14:36      Opel astra 1,6 16V 94r. słabo zapala na zimnym silniku Odpowiedz z cytatem
Olej to jedno,a dwa regulacja gazu- podjedź do dobrego gazownika i niech wszystko dokładnie sprawdzi,nie widzę innego wyjścia.

Forum samochodowe » Opel forum » Opel astra 1,6 16V 94r. słabo zapala na zimnym silniku
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: