Witam wszystkich posiadam opla vectre b kombi 1.8 16v x18xe mój problem polega na tym że na biegu jałowym spadały obroty jakby silnik się dusił i gasł, czasami na drugim biegu był mułowaty i nieraz zapalił się czek ale po ponownym uruchomieniu silnika było ok. Po wizycie na komórkę u jednego nic nie wykazało a u drugiego do wymiany czujnik położenia wałka rozrządu ale objawy nie wskazywały na ten czujnik silnik zapalał zawsze dobrze czy zimny czy rozgrzany i nie odcinał po 4500 tyś.obrotów . postanowiłem wyczyśćic egr dać nową uszczelkę i poprosiłem mechanika o wyczyszczenie z zewnątrz przepustnicy bo była zalana olejem . Po tych zabiegach silnik na wolnych obrotach trzęsie spalanie wzrosło z 0,9 do 1,2 a średnia z 10,5 litra do 13 litrów poza tym na rozgrzanym silniku ciężko odpalić musi dłógo kręcić wczoraj wprowadziłem wtyczkę od tego czujnika jest cała popękana okręcona izolacją i widać przewody wystające z otuliny . ale na obroty wkręca się elegancko nie odcina. Może ktoś ma pomysł jaka może być przyczyną takiego zachowania może jakiś czujnik pad.Dzięki.
Reklamy
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
2016-09-06, 20:02 Opel Vectra b proszę o porade
Posłuchaj jeśli z błedów wyskakuje już czujnik położenia wałka rozrzadu to nie zastanawiaj sie tylko wymien. Tak siada izolacja na tym czujniku ale sam w sobie może być juz uszkodzony. Czujnik połozenia wałka steruje zapłonem i dawka paliwa , jeśli jest uszkodzony albo wadliwie działa silnik dalej bedzie pracował bo ma jeszcze w systemie czujnik wału ale juz bedzie gorsza praca i tak jak własnie u ciebie problem z odpaleniem i gasniecie. Oczywiscie jest wiele innych rzeczy jeszcze ale jeśli masz juz na kompie ten bład wiec zacznij od tego
tom1223
2016-09-06, 21:48 Opel Vectra b proszę o porade
Dzięki za odpowiedź ,jak pisałem był czyszczony egr wczoraj poodpinałem wszystkie węrzyki i wlałem wd-40 i dzisiaj silnik nie miał już takich wibracji i nie miał kłopoty z odpalaniem na ciepłym silniku a był na pewno czyszczony bo widać nową uszczelkę może jakaś podpowiedź oco tu chodzi.
Disla24_pl
2017-02-09, 09:01 Opel Vectra b proszę o porade
Czujnik położenia wałka należy wymienić, bez tego ciężko o prawidłową pracę silnika, poza tym dla pewności sprawdziłbym też czy układ paliwa nie jest zapowietrzony, warto się temu przyjrzeć. Daj znać czy po wymianie komputer nadal wyświetla błąd.