Ta strona wykorzystuje "pliki cookie" zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji o celu ich wykorzystania i możliwości zmiany ustawień cookie znajdziesz w naszej Polityce prywatnościNie pokazuj
Szukam w internecie i gdzie tylko się da czegoś na temat oświetlenia konkretnie w Yamaha gdzie świecą z przodu dwa światła (jeśli już tak lampa jest zbudowana) a nie jedno jak w innych motocyklach.
Zatrzymano mnie do kontroli właśnie z tego powodu, że świecą mi z przodu dwa a nie jedno światło, policjanci tłumaczyli, że tak być nie może i kazali wyjąć mi jedną żarówkę,
nie pozwoliłem ani na to ani na wystawienie sobie mandatu,
przecież motocykl tak wychodzi z salonu i ma na światła homologację, długa była kłótnia miedzy nami, wspomniał również ze mogą świecić dwa światła jeśli znajdują się od siebie w odległości 60 cm,
faktem jest to, że nie tylko ten jeden motocykl yamahy ma dwa świecące światła, ktoś wie jak to jest dokładnie?
jeśli tu się nie wyjaśni chyba zadzwonię/napiszę do yamahy o jakiś kwit na jakiej podstawie dostają homologację i że jest to zgodne z prawem czy coś w tym stylu,
bo policja w moim mieście jest dość upierdliwa a tak miałbym podkładkę i święty spokój.
Ostatnio zmieniony przez DevilR dnia 2015-06-29, 12:27, w całości zmieniany 1 raz
Reklamy
Asik
2014-12-01, 14:39 Oświetlenie w motocyklu
Ciekawa sprawa, bo przeciez Yamaha musi dostac pozwolenie na sprzedaż produktow na Polskim rynku, wiec wszystko powinno byc zgodne z przepisami.
damian78
Renault
Espace
2015-06-26, 14:00 Oświetlenie w motocyklu
Teoretycznie tak, ale praktycznie niekoniecznie. Bo to nie jest element konstrukcyjny. Kierowca musi dbać, żeby pojazd spełniał warunki wymagane w danym kraju. Na tej samej zasadzie, jak wtedy, gdy wjeżdżasz na Słowację i musisz mieć inne wyposażenie apteczki.
DevilR
2015-06-29, 12:25 Oświetlenie w motocyklu
Więc kolejny polski absurd, gdyż teoretycznie ja muszę zrobić jak policjant chciał ale z drugiej strony dlaczego skoro yamaha sprzedaje produkt w Polsce teoretycznie zgodnie z przepisami i dowód rejestracyjny zostaje wydany.
Pisałem do Yamahy i chodzi o to, że oni sami niewiedzą o co chodzi, zbywali mnie jakimiś śmiesznymi pismami, aż w końcu dostałe:
"Niniejszym zaświadczam, że motocykl Yamaha YZF-R1 nr VIN (nr VIN) jest wyposażony w dwa reflektory przednie, które świecą jednocześnie światłem drogowym lub światłem mijania, zgodnie z homologacją europejską nr e13*92/61-0084*00."
i co? niby mam dostosować motocykl tak jak teoretycznie mamy w Polsce ale homologacja jest europejska, co to za nr homologacji też nie wiem bo nic nigdzie na temat tego nr znaleźć nie mogę.
Do TVN Turbo mam napisać? że motocykle Yamaha w Polsce są sprzedawane z dwoma światłami świecącymi na raz i dlaczego tak mogą?
Mało tego co miasto to inaczej, u mnie motocykle policyjne yamaha faktycznie maja wyjęte po żarówce a w innych miastach motocykle policyjne latają z dwoma ;]
damian78
Renault
Espace
2015-07-03, 11:38 Oświetlenie w motocyklu
Obawiam się, że się tylko zestresujesz, a nie dojdziesz do tego. Ja bym posłuchał policji.
DevilR
2015-07-03, 11:48 Oświetlenie w motocyklu
ale której policji? ci którzy mówią, że wszystko jest ok i sami latają policyjnymi motocyklami z świecącymi oboma światłami czy tych którzy mówią, że jest źle i sami wykręcają jedną żarówkę?
damian78
Renault
Espace
2015-07-03, 12:19 Oświetlenie w motocyklu
Tych co wykręcają, bo tylko oni mogą ci zaszkodzić.
DevilR
2015-07-03, 12:40 Oświetlenie w motocyklu
tylko? a co z tymi co mają żarówki u siebie i zatrzymają mnie, że mi światło jedno nie świeci? w ich wydaniu właśnie motocykl będzie niesprawny technicznie, bezsensu.
damian78
Renault
Espace
2015-07-03, 12:47 Oświetlenie w motocyklu
Stary, to może oficjalne pismo złóż z zapytaniem - ciekawe, co powiedzą.
Serio, może to ich zmusi do myślenia.