Ta strona wykorzystuje "pliki cookie" zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji o celu ich wykorzystania i możliwości zmiany ustawień cookie znajdziesz w naszej Polityce prywatnościNie pokazuj
Problem z 270cdi - proszę o poradę i opinię- dudni, głośny
Autor
Wiadomość
reksio
2011-12-04, 16:52 Problem z 270cdi - proszę o poradę i opinię- dudni, głośny
270 cdi (170 KM) - Silnik chodzi głośno, dudni i wprowadza w wibracje całych samochód na wolnych obrotach. Proszę znawców tematu o opinię na temat zachowania mojego silnika.
Mercedes CLK 270 cdi – przebieg: 150’000 km, 2004r, automat. Mam pewne obawy, co do stanu silnika. Samochód chodzi wyraźnie głośniej od porównywalnych silników diesla z podobnych roczników i o podobnej mocy. Do tego kierownica i różne elementy w samochodzie trzęsą się na wolnych obrotach. Najgorzej jest na światłach; jest to automat i gdy trzymam go na hamulcu i spoglądam na siedzenie pasażera, wyraźnie widać, że drży ono z amplitudą 2 cm na wysokości zagłówka! Na wolnych obrotach słychać również dudnienie. Kolejna sprawa to zużycie oleju – wymieniam olej co 13’000 km i od wymiany do wymiany bierze 1 litr oleju (Castrol Full Synthetic 5W-30). Samochód eksploatowany dość intensywnie: Poznań, autostrada, ale głównie na trasie gdzie dość sporo wyprzedzam. Moje dotychczasowe samochody brały góra pół litra na 10’000 km. Przebieg oryginalny, samochód po stłuczce stał dwa lata nieużywany pod chmurką, znam historię samochodu od początku. Kupiłem go w styczniu z przebiegiem 110’000 i wyremontowałem pieczołowicie, silnik i wszystkie podzespoły podczas zderzenia były nietknięte. Podkreślam, że drżenie elementów w kabinie nie wynika, ani ze zużycia wnętrza, ani ze stłuczki, ani z przekręconego przebiegu. Silnik chodzi głośno, dudni i wprowadza w wibracje całych samochód na wolnych obrotach. Z pozytywów: pali bardzo mało, ciągnie niesamowicie, odpala przy każdej temperaturze na dotyk, a obroty na wolnym biegu trzyma równo, jakby wskazówka była przyspawana. Serwisowany w ASO, diagnostyka nic nie wykazuje. Proszę o odpowiedź na forum, lub na maila, z góry dziękuję za każdą odpowiedź: stellenbosch21@gmail.com
Reklamy
kijanka
2011-12-04, 18:48 Problem z 270cdi - proszę o poradę i opinię- dudni, głośny
Witam ,z opisu pracy twojego silnika ,może wynikać niejednakowe cisnienie sprężania i spalani stąd dudnienie i drgania
Na twoim miejscu sprawdził bym cisnienie sprężania na zimnym silniku , i sprawdził bym cisnienie na wtryskach ,nierówno wyregulowane też mogą powodować takie objawy piszesz ze silnik długo nie pracował. mogło dojść do zasniedzenia zarówno pierścieni uszczelniających jak i iglic we wtryskach . Nadmierne twoim zdaniem zużycie oleju ,jeszcze nie jest niepokojące ,ale masz racje trochę za duże jak na taki mały przebieg ,mój ma 400 tysiecy i bierze w granicach 0,3-0,6 l/od zmiany do zmiany (zmiana co 15 tyś)
takie objawy jak piszesz może też wywoływać niesczelność zaworów ,ale przy badaniu cisnienia w cylindrach djagnosta napewno to wyłapie