Witam
Posiadam Vel Satisa 3.0 dci Samochód sprawuje się super ale ostatnio wywaliło mi korek od płynu do chłodnicy i skoczyła temperatura.Wymieniłem korek na nowy ale teraz jak chce troszke depnac na wyzszych predkosciach to temperatura idzie do góry i przez ten korek bezpieczenstawa wylatuje płyn chłodniczy. Wąż do chłodnicy jest strasznie twardy.Wychodzi na to jak by się cos blokowało ale sie na tym nie znam wiec prosze was o pomoc bo nasz serwis Renault za duzo nie wiem . Z góry dzieki i pozdrawiam
Silnik szybko osiaga wlasciwa temperature? Nie przegrzewa sie przy normalnej jezdzie? Plyn w zbiorniczku jest klarowny? Czy podczas pracy silnika nic nie bulgocze w zbiorniczku?
tas
2008-04-04, 22:48 Problem z temperaturą Vel Satis
Jedyne co samemu możesz zrobic to wyjmij termostat,wymień płyn chłodniczy i dobrze go odpowietrz.Zrób jazde testową,kilkanaście km(dobrze nagrzej silnik),jeżeli dalej to samo to zostaje uszczelka pod głowicą,te głowice lubiały pękać,jak już byś to robił,daj głowice do sprawdzenia(ewentualnego splanowania).
6Matty6
2008-04-05, 09:50 Problem z temperaturą Vel Satis
Po kilku kilometrach osiąga normalną temperaturę. Przy normalnej jezdzie jest ok wszytsko jak należy.Płyn jest klarowny i nic nie bulgocze w zbiorniczku.Ale mam jeszcze jedno pytanko a mianowicie odkręciłem wczoraj ten korek bezpieczenstwa który powinien odpowietrzac przy ostrej jezdzie i chciałem ręcznie wcisnąc ten dziubek który pod wpływem duzego cisnienia sam sie podnosi i powiem wam ze musiałem włozyc w to sporo siły zeby odskoczył (nie wiem czy to cisnienie w zbiorniczku dało by rade ) no moze sie myle.I zapomniałem dodac ze gdy ta temperatura przy wiekszej predkosci idzie w góre to wskaznik od temp pokazuje pod maksa a w samochodzie (w srodku) robi się chłodniej jakby ogrzewanie nie grzało.Z góry dzieki za odpowiedz.
Ja na poczatek bym sprawdzil termostat i odpowietrzyl uklad.
6Matty6
2008-04-06, 16:57 Problem z temperaturą Vel Satis
Dobra dzieki wielkie tak zrobie i zobacze co bedzie pozdrawiam
MARECS
2008-04-25, 17:02 Problem z temperaturą Vel Satis
Problem ogolnie znany z tymi silnikami.W serwisie Renaulta doskonale wiedza ze jest to zwiazane z wadliwym ukladem chlodzenia silnika.W niektorych przypadkach byly wymieniane siliki czesc ukl.chodzenia i komputer wtrysku.problem dotyczyl pojazdow z pierwszych rocznikow produkcji.Te same objawy wystepowaly takze w Espasie IV.Proponuje wizyte w serwisie i dokladna diagnoze.
6Matty6
2008-10-13, 20:05 Problem z temWitamperaturą Vel Satis
Witam
w serwisie sprawdzili termostat i odpowietrzyli cały układ ale to nic nie dało (wymienili nawet za darmo zbiorniczek płynu chłodniczego i powiem ze rozpedzilem sie do 200 i nic sie nie działo ale nastpenego dnia znowu temperatura skakała przy wiekszych prędkościach) W serwisie zgrywają cwaniaków a tak naprawde nic nie wiedzą tylko kase biorą dlatego jak ktoś rozwiązał ten problem to proszę o pomoc pozdrawiam
fachowiec
2008-10-13, 20:29 Problem z temperaturą Vel Satis
Prawdopodobnie masz peknieta głowice 2 rzedu cylindrów,szukaj silnika.
6Matty6
2008-10-14, 18:15 Problem z temperaturą Vel Satis
Kurcze no to troche sie załamałem. A wogóle wiesz jak to można sprawdzić dokładnie co to może byc??I czy nie można samych tych głosic wymienic??- jezeli to jest usterką?? Z góry dzieki za odpowiedź
mgoto
2008-10-26, 12:31 Problem z temperaturą Vel Satis
6Matty6 napisał:
Witam
Posiadam Vel Satisa 3.0 dci Samochód sprawuje się super ale ostatnio wywaliło mi korek od płynu do chłodnicy i skoczyła temperatura.Wymieniłem korek na nowy ale teraz jak chce troszke depnac na wyzszych predkosciach to temperatura idzie do góry i przez ten korek bezpieczenstawa wylatuje płyn chłodniczy. Wąż do chłodnicy jest strasznie twardy.Wychodzi na to jak by się cos blokowało ale sie na tym nie znam wiec prosze was o pomoc bo nasz serwis Renault za duzo nie wiem . Z góry dzieki i pozdrawiam
Tomek
Miasto: Rzeszów
2008-10-27, 20:41 Problem z temperaturą Vel Satis
Że tak spytam, co miał wnieść Twój post w którym zacytowałeś tylko autora?
evka34
2009-10-25, 16:03 Problem z temperaturą Vel Satis
Witam , po raz pierwszy zalogowałam się na forum , gdyż po raz pierwszy mam taki problem z autem . Wcześniej miałam espaca 3,0dci i nie sprawiał mi takich problemów , jedyny problem był z EGR-em. niestety teraz mam vel satisa również 3.0 dci i ma podobne objawy o których piszecie . Co gorsza uszczelka jest ok i tak wymieniona na nową , głowice też sprawdzone i też ok, w zasadzie wszystko jest ok a jednak samochód gubi wodę pod ciśnieniem i niestety zaczyna się grzać . Czy macie wiedzę na ten temat co teraz ??
Mam wymienić silnik??? czterech mechaników rozkłada ręce . Pozdrawiam , Evka
Sparrow
2009-10-25, 19:21 Problem z temperaturą Vel Satis
Dzisiaj w TVN Turbo bylo mowione ze te silniki maja wade fabryczna i sie grzeja. Dotyczy to 3.0dci Opla, Saab'a i Renault.