Narzekania nigdy dość

RXem jezdze juz bardzo dlugo, obecny to juz 3 i 4 z kolei.
Kilka faktow na temat autka.
Bledow sie nie czepiajcie, pisze szybko bo malo czasu mam:)
Silniki, sa tylko dwa, w dieslu 1.9 nie ma się co psuć, wtryski CR boscha sa praktycznie niesmiertelne, sam silnik o ile nie byl zakatowany bardzo rzadko ulega zatarciu czy uszkodzeniom rozrzadu. Trzeba pamietac o dbaniu o pasek napedzajacy osprzet, jego
zly stan moze spowodowac wlasnie zerwanie/przeskoczenie rozrzadu.
Zdarzaja sie zejscia smiertelne turbosprezarek jednak cena uzywek lub regeneracji z wymiana to max 1000.
Benzynowy 2.0 16v o oznaczeniu f4r w praktyce moze ulec trzem awariom.
Pierwsza to uszkodzenie glowicy spowodowane niskim stanem oleju lub jego fatalna jakoscia. Głowica to koszt ok 1200 uzywka, caly silnik ok 2000.
Druga usterka to koło zmiennej fazy rozrzadu, to nie tyle awaria co zuzycie, silnik
wydaje z siebie odglos charakterystyczny jak dla diesla. Cena orginalu nowego to 500max.
Trzecia usterka wynika z zaniedbania paska osprzetu, napinaczy lub jego nieprawidlowego montazu przy wymianie. Taki pasek uszkadza nam niestety rozrzad powodujac jego zerwanie lub przeskoczenie. Naprawa w granicach 2 tys max.
Usterki elektryczne, raczej nie sa dolegliwe mocno i ile traficie na obcykanego mechanika. W dieslu potrafi pasc przeplywka, ok 200-300 oraz elektryczna pompa paliwa. Z rzadka pada zawor regulacji cisnienia wtrysku, ok 400pln nowy. W benzynie cewki zaplonowe, ok 80 pln sztuka a sa 4. Najczesciej padaja pojedyncza, przyczyna jest gromadzaca sie wilgoc. W calym autku popsuc sie moze jeszcze zamek tylnej klapy, szyba sie otwiera a klapa nie, do zrobienia szybko i w miare bez kosztow:)
CZasami pada sterownik nadmuchu lub caly panel klimatronika, szukac uzywki nie powinny przekorczyc 200pln.
UKlad napedowy 4x4 konstrukcji styer puch. 95% usterek skrzyni ktora jak by nie bylo tania nie jest spowodowane jest przez samych uzytkownikow auta ktorzy sa zdania ze o silnik trzeba dbac, a skrzynia to moze jedzic sama wiecznie. Trzeba pamietac ze jezeli ze skrzynia cos nie jest halo lepiej ja zdemontowac i wyslac do naprawy niz zaplacic potem za uzywke 2-3 tys.
Skrzynia wymaga rowniez wymiany i kontroli oleju, oraz napraw przed totalna jej destrukcja a nie po. Skrzynia nigdy tez nie psuje sie nagle, zawsze przed zakonczeniem zycia daje oznaki ze czas do niej zajrzec. Nie jest prawda ze jak cos halasuje to co najwyzej jest glosno, kazdy kilometr przejechany na takiej skrzyni potrafi ucznic ja nienaprawialna. Trzeba rowniez pamietac ze to auto 4x4, a to wymaga odrobiny wiedzy co wolno a czego nie wolno robic. Tylny dyfer jest raczej niezniszczalny, uzwany kosztuje max 400-500pln, uszkodzeniu ulega czasamii tlumik drgan(to nie ten gumowy lacznik), raczej tylko uzywka ok 300pln, nowy moze kosztowac nawet 1000.
W benzynie jest jeden, w dieslu dwa. Uszkodzeniu ulega ww. elastyczny lacznik walu, ok 300 lemforder od mercedesa nowy, 150 zamiennik nieznanej mi jakosci.
Minusem w aucie jest wal napedowy, wykonany jako nierozbieralny.
Za ok 1000-1500 pln mozna przy okazji reneneracji uczynic go rozbieralnym.
Zawieszenie, podobne jak w kazdym aucie, przod mcpherson sprezyna i wachacz poprzeczny, tyl wachacz wleczony sprzezyna i amortyzator. Wszyskie czesci dostepne praktycznie od reki, amortyzatory tyl od 200 komplet, przod od 400 komplet, wszytskie sworznie silentblocki itp powniez. Do przednich wachaczy mozecie nie dokupic sworzni, sa raczej ciezko dostepne ale jak cos pisac na maila, postaram sie pomoc. Masa uzywek na alletanio. Jednie klapka od wlewu paliwa, nie dosc ze latwo ja urwac to potrafi kosztowac 200pln uzywana:)
Blacha, ocynkowana, praktycznie nie wystepuje korozja.
Gdybyscie potrzebowali pomocy lub poszukiwali jakiejkolwiek czesci prosze zostawic posta, na pewno odpowiem:) ew mail sonystyle1@o2.pl
Pozdrawiam uzytkownikow nie narzekajacych:)