Forum samochodowe » RC czyli zdalnie sterowane » Spalina czy elektryk??
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Spalina czy elektryk??

Idź do strony 1, 2  Następny
Autor Wiadomość
janek2000

Post2010-09-16, 15:23      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
Cześć,
pomóżcie co wybrać, jakie są wadu i zalety jednego i drugiego?

Pozdrawiam Smile

Reklamy
Marek Kusiakiewicz

Post2010-09-20, 22:50      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
Polecam model elektryczny. Nie trzeba jakiejś dużej wiedzy żeby go uruchomić i konserwować.

Niestety - tańszy na dzień dobry ale potem droższy w użytkowaniu (pakiety, porządna ładowarka itp)

Xylo

Post2010-10-08, 09:43      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
Elektryki tansze i łatwiejsze ale ja musze miec dzwiek i spaliny, bez tego nie czuje jazdy.

zacho Suzuki
Samurai :)

Miasto: Jelenia Góra

Post2010-10-18, 17:46      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
A ile paliwa pali taki model np Hpi firestorm 10t ? Zastanawiam się nad kupnem czegoś podobnego:)
Myślicie że warto kupić model używany?

Xylo

Post2010-10-18, 18:55      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
Zależy od silnika, w modelu z silnikiem 4,6 jest zbiornik o poj. 125ml i wystarcza to na 10-15 minut jazdy w terenie. Na asfalcie model może spalić trochę mniej ale to wszystko zależy od stylu jazdy. Moje modele palą dużo bo nie oszczędzam im gazu ale też nie jeżdzę wyczynowo więc silniki dostają bogatą mieszankę. Bogata w paliwo mieszanka zmniejsza moc silnika ale za to zwiększa jego żywotność. Mniejsze modele z mniejszymi silnikami pala mniej ale maja tez mniejsze baki wiec zwykle jest tak ze model jeździ 10-15 minut na baku. Dolewasz paliwa i jeździsz dalej. Żeby kupić dobry model ale używany trzeba się trochę na tym znać. Łatwo kupić padlinę ale czasem trafia się też okazja. Przede wszystkim można ocenić zużycie po silniku, łożyskach, zarysowaniach podłogi, zużyciu opon. Kto się trochę modelami zajmuje oceni to szybko, laik nie zauważy najprostszych rzeczy. W każdej dziedzinie tak jest, jeśli się nie znasz poproś kogoś kto ma o tym pojęcie. Jeśli nie znasz nikogo takiego lepiej kup nowy model. Nikt na forum cię tego nie nauczy, to trzeba praktycznie pokazać.

KamiLM

Post2010-11-01, 21:40      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
Powiem z własnego doświadczenia ponieważ bawiłem się tym kilka lat. Jeśli masz sporo kasy to oczywiście polecam spalinówkę większą frajda i moc możesz sobie podriftować Smile

Asik

Post2010-12-05, 23:26      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
siema

ile trzeba wydac, zeby kupic calkiem dobry sprzet ??

dzieki

Xylo

Post2010-12-05, 23:44      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
wejdz na allegro i sobie popatrz w dziale kolekcje/modelarstwo/zdalnie sterowane/samochody i bedziesz wiedzial jakie sa ceny..........szukaj czegos z HPI, TRAXXAS, KYOSHO, TEAM LOSI, OFNA, MUGEN SEIKI, TEAM HUDY, SERPENT, FG MODELSPORT i wiele innych firm robiacych popularne tanie modele albo zawodnicze za duuuza kase

Savage78

Miasto: Ełk

Post2011-01-04, 14:56      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
Włąściwie możesz wysdawać tyle ile masz ciągle ulepszając model ...

Xylo

Post2011-01-26, 04:55      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
Moze sie okazac, ze kupowanie wszystkich ulepszen nie ma kompletnie sensu i tylko pogarsza model. Wszystko zalezy gdzie i jak sie jezdzi. Nie ma rzeczy dobrych do wszystkiego. Przy kupowanu tez trzeba myslec. To co dobre na zawody i wyczynowa jazde zupelnie sie nie sprawdzi w zabawie na parkingu przed marketem. Aluminium i carbon tez maja swoje wady, czasem jednak przewazaja zalety a czasem nie. Wszystko zalezy do czego to ma byc. Czytajcie i myslcie, zeby nie kupowac bez sensu.

Savage78

Post2011-01-27, 14:15      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
Ja osobiście na HPI Savage przez kilka lat wydałem jakieś 8 tys. zł. Ulepszenia , nowe części, paliwo , itp i tak kasa płynie i płynie ale warto bo to wspaniałe hobby.

Tlumiki

Post2011-05-29, 21:36      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
Zawsze mi sie marzylo posiadac model spalinowy ale z konkretnej półki, niestety brak funduszu robi swoje, moze kiedys w przyszłości Very Happy

Pozdrawiam

Savage78

Post2011-05-30, 07:44      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
Witam , no nie przesadzajmy z kosztami , model w dobrej cenie spalinowy np. HPI SAVAGE akurat teraz są na alledrogo 2 fajne oferty lekko używanych w cenach ok 700 zł. do tego jakies akcesoria i zamykasz się w kwocie 1000 zł , potem tylko paliwo które może nie jest najtańsze 5 litrów to koszt około 160 zł ale jak jeździsz tylko w weekendy wystarczy na jakieś 2 miesiące, lub miesiąc. Skoro masz firmę to trochę zarabiasz i takie koszty nie powinny cię przerazić.

bialajedza

Post2011-11-28, 11:51      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
Tylko benzynka - co to za frajda nie widzieć spalin i nie słyszeć silnika?

Savage78

Post2011-11-28, 11:58      Spalina czy elektryk?? Odpowiedz z cytatem
To zależy ja po 8 latach na spalinie przerabiam swojego Sava na elktryka, bo mam już dosyc ciagłych regulacji , kosztów paliwa itp rzeczy. W elektryku wpinasz pakiet i jedziesz w spalinie potrzeba ok 10-15 min żeby dobrze wyregulować wszystko zanim zaczniesz śmigać. Są plusy spaliny ale i elektryka. A silniki elektrycznę są już takie mocne że spalina nie ma szans niestety.

Forum samochodowe » RC czyli zdalnie sterowane » Spalina czy elektryk?? Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: