Ta strona wykorzystuje "pliki cookie" zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji o celu ich wykorzystania i możliwości zmiany ustawień cookie znajdziesz w naszej Polityce prywatnościNie pokazuj
Forum samochodowe » Prawo » sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Autor Wiadomość
Artas22

Post2008-06-09, 08:05      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
moja sytuacja wygląda tak sprowadzam auto z usa przez niemcy tylko ze nie chce zachowac go dla siebie tylko sprzedac z zyskiem. i tu moje pytanie czy muszę je rejestrowac na siebie przed sprzedaża i ile mam czasu na jego sprzedaz bez jego rjesrtacji ??

Reklamy
kurenzo

Post2008-07-27, 11:12      Toyota Camry 2006 3.5L Odpowiedz z cytatem
Witam.

Kupiłem 2 miesiące temu auto z 2006 roku za 15.000 $. Pojemnośc 3.5L. Chciałbym je sobie sprowadzić do Polski.

Jak wygląda sytuacja kiedy sam swoje auto chce sprowadzic a jak by wygladala gdyby to bylo auto siostry i by mi je sprzedała(wysłała) do Polski.

Prosze o pomoc.

Z góry dzieki.[/quote]

Artas22

Post2008-07-28, 09:15      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Jezeli kupiles auto 2 miesiace temu to one jest twoje i siostra nie moze go tobie sprzedac chyba ze najpierw je od Ciebie odkupi Smile ale czy to ma sens. Ja sprowadzilem miesiac temu auto ze stanow i wygladalo to tak : Zalatwil mi je znajomy Przyslal papiery ja je wypelnilem i odeslalem On odstawil auto do portu i wyslal na moje nazwisko do Niemiec.bardzij oplaca sie do niemiec auto jest szybciej i placisz 19 a nie 22% podatku. po przywiezieniu auta do polski zostaje oplata akcyzy jesli masz silnik powyzej 2l zaplacisz wueksza stawke akcyzy ponadto od poprzedniego poniedzialku stawki ulegly zmianie i konkretnie nie znam stawki . Aha dobra rada niech ci siostra wysle jedna pare kluczykow listem tak zebys mial jedne jak pojedziesz po auto bo mi firma przewozowa zgubila i mialem tylko problemy i dodatkowe koszta :/ jak masz jakies jeszcze pytanie moje gg 9872099

Presley

Miasto: Gdańsk

Post2008-07-28, 13:05      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Artas22 napisał:
bardzij oplaca sie do niemiec auto jest szybciej i placisz 19 a nie 22% podatku. po przywiezieniu auta do polski zostaje oplata akcyzy jesli masz silnik powyzej 2l zaplacisz wueksza stawke akcyzy ponadto od poprzedniego poniedzialku stawki ulegly zmianie i konkretnie nie znam stawki .

precyzujac podatek chodzi o 19% VAT w Niemczech

stawki akcyzy chyba są takie same 3,1% (ponizej 2000ccm) i 13,6% (powyzej 2000cm)
roznica jest taka ze teraz % liczy sie nie od deklarowanej wartosc na rachunku a od szacowanej wartosci pojazdu wg tabel eurotax-u (pewnie nie takich samych jak w ubezpieczalniach czy nawet w skarbówkach Wink ot Polska)

do Polski nie opłaca sie nadawac kontenera, bo dłuzej płynie, drożej, gorsza obsługa, a i celnicy mają Ciebie , Twoj czas i Twoja przesyłke w głębszej dupie i potrafia nawet 3 miesiące przetrzymac ładunek

dyjo77

Post2008-07-30, 23:31      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
mam problem kupiłem auto od żołnierza amerykańskiego stacjonujący w niemczech nie ma brifu tylko certyfikat ze stanów płacę akcyze bo z niemiec czy cło jak ze stanów i od czego pobierają opłatę od kwoty na umowie czy cena rynkowa dzięki za pomoc .

Presley

Post2008-07-30, 23:47      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
*strzelam* ze cło bedzie

plus akcyza od ceny rynkowej

kubeusz

Post2008-08-05, 21:18      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Czy ktoś słyszał o ściąganiu aut z USA przez Anglię?
Transport jeszcze tańszy niż do Niemiec, rejestruje się w Angli (trzeba być zameldowanym), przyjeżdża do Polski i po 6 miesiącach można zarejestrować jako mienie przesiedleńcze bez Akcyzy.

Odprawa z meldunkiem trwa 10-12 dni a nie 30 jak w Niemczech lub 90 jak w Polsce.

4fly

Miasto: Poznań

Post2008-08-16, 19:20      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
papuut- w Polsce zapłacisz dodatkowo 22% (W świetle polskiego prawa autem nowym nie jest samochód który ma 6000 km LUB jest starsze niż 6 miesięcy)
jacek123- aż tak nie kombinuj bo ci bokiem wyjdzie Smile
W Niemczech odprawiając auto "na wakacje" wpłacasz kaucje którą odbierasz przy wysyłaniu auta zpowrotem na co masz określony czas.

subaru-wrx

Post2008-08-20, 19:43      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Jesli zakupiles jakikolwiek pojazd zadzwon do Transport Experts. Ja zakupilem 2 samochody oraz 3 motocykle i od poczatku do konca firmy zadbala o spedycje, dokumenty i odprawe celna. Odebrali dla mnie od sprzedawcy, zaladowli w kontener i bezpiecznie przetransportowali do Niemiec.

Numery w USA 732-705-4297 lub 732-705-4226
Email service@transportexperts.com

gregorgg

Post2008-08-24, 20:19      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
mam pytanko jaki jest koszt transportu auta, a jaki za motor w tej firmie transportexport w stanach. Mam juz nagrane kilka rzeczy i nie bardzo sie orietuje jakie to koszty a musze wiedziec czy sie oplaca. No i czy w cenie jest ubezpieczenie. A sprawy z ocleniem zalatwiam pewnie sam na miejscu w niemczech.

subaru-wrx

Post2008-08-27, 20:33      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Ceny sa rozne wszystko zalezy od wilekosci auta. Ostatnio jakies dwa miesiace temu wyslalem Hummera H3 do Niemiec za $1295. Samochod byl na miejscu w 4 tygodnie.

WojtekM

Post2008-08-29, 01:17      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Witam
Mam pytanie chcialbym sprowadzic auto z usa jego wartosc to 4500$ ale wartosc rynkowa jest duzo mniejsza, auto jest stosunkowo stare Wink ale dofinansowane. Kupil by mi to kuzyn ktory tam jest i wyslal do Polski/Niemiec?? Jakie musialbym oplaty porobic i jaki koszt bylby tego pojemnosc silnika to 2.2 l rocznik 94. Z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam Wink

Presley

Post2008-08-29, 09:23      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
WojtekM napisał:
Jakie musialbym oplaty porobic i jaki koszt bylby tego pojemnosc silnika to 2.2 l rocznik 94. Z

tak w skrócie myślę, że coś *około*:
(?) 500-1000 USD - transport z miejsca zakupu do portu w USA
650 USD - statek
250-450 EUR - port Niemcy
10% - cło Niemcy (rach+transport+port)
19% - vat Niemcy (rach+transport+port+cło)
13,6% - akcyza Polska od >2l (wg EUROTAX)
+ np. transport z portu do Polski

coś pominąłem ?

jannon

Post2008-08-30, 16:43      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Witam,
moje pytanko dotyczy zwolnienia z jakiego korzystają ciężarówki, w tym pickupy. Zostanę zwolniony z płacenie cła, akcyzy czy VAT?
Poza tym, biorąc autko na firmę to czy otrzymam zwrot VAT zapłacony przy zakupie autka w USA, czy ten naliczany (od wszystkich kosztów) w Urzędzie Celnym?
No i najważniejsze czy ten zwrot podatku VAT następuje naprawdę czy tylko firma może później odbierać ten zwrot nie płacąc innych podatków do wysokości zwrotu?

Pomóżcie. Dziękuję.

WojtekM

Post2008-08-31, 02:02      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Cześć!!
Interesuje mnie to auto http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Cars-Trucks___1994-Honda-Civic-EX-2-Door-Coupe-JDM-H22-Motor-Swap_W0QQitemZ120297541068QQddnZCarsQ20Q26Q20TrucksQQddiZ2282QQcmdZViewItem?hash=item120297541068&_trkparms=39%3A1|65%3A2|240%3A1308&_trksid=p4506.c0.m245 opłacało by się w ogóle to ściągać do polski ?? Nie ma takiego auta na sprzedaż w Polsce na razie, a zbudowanie czegoś takiego to jakieś 15 tys zl nie licząc samochodu do przebudowy.
Nie wiem jak to jest w USA bo seryjnie był tam silnik 1.6 lub 1.5 nie wiem czy oni po zmianie silnika to gdzieś zgłaszają (nowe dokumenty czy coś). Tak czy inaczej kupił by to mój kuzyn i wysłał z zaniżoną wartością ogólnie takie auta kosztują około 1000$. A jest w ogóle możliwość (wysyłania) samochodu jako "PREZENT" jak to się robi z paczkami ....?? Ile by mnie wyniosły koszty końcowe licząc po aktualnym kursie $?? Mógłby ktoś to mi podliczyć tak średnio wiem że to zależy od cen transportu np, ale chodzi mi o wyśrodkowaną cenę Wink Będę wdzięczny Wink

Ale nadrukowałem Wink Heh czekam na odzew i POZDRAWIAM oczywiście Wink

Forum samochodowe » Prawo » sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: