Ta strona wykorzystuje "pliki cookie" zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji o celu ich wykorzystania i możliwości zmiany ustawień cookie znajdziesz w naszej Polityce prywatnościNie pokazuj
Forum samochodowe » Prawo » sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Autor Wiadomość
Presley

Miasto: Gdańsk

Post2008-08-31, 13:20      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
ja tam wiem jedno, do ceny auta dolicz *MINIMUM* 10.000PLN i wyjdzie mniej *więcej* koszt całkowity, jezeli wieksza pojemnosc to jeszcze więcej dolicz, podkreslam to jest bardzo szacunkowe, a to 10k to naprawde minimum zakładając brak roznych niespodzianek

Reklamy
r6

Post2008-09-02, 12:47      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Witam!

A może ktoś powiedziec jakie sa koszty/opłaty sprowadzenia nieuzywanego (nówka z salonu) i uzywanego motoru o pojemnosci powyzej 0.2l ze stanów do niemiec?

Martinii007

Post2008-09-02, 14:57      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Zakładam że chcę kupić takie auto w USA:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Cars-Trucks___2004-AUDI-A4-1-8T-CONVERTIBLE-XTRA-NICE-CALL-US-TODAY_W0QQitemZ220272315562QQddnZCarsQ20Q26Q20TrucksQQddiZ2282QQcmdZViewItem?hash=item220272315562&_trkparms=72%3A727|39%3A1|65%3A12|240%3A1318&_trksid=p4506.c0.m245

Pomijamy koszt transportu do portu bo to texas Shocked
Zakładamy że auto kosztuje US $18,850.00
Czy byłby ktoś tak dobry i obliczył by mi przywiezienie tego cuda do polski Question
Jaka jest cenowa różnica między niemcami a polską Question

karlone
Crown Victoria

Post2008-09-02, 18:44      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
http://informacje.usaautosystem.pl/kalkulator.html
nie ma sensu jeździć do niemiec, tą różnicę która przemawia za sprowadzaniem auta przez naszych zachodnich sąsiadów, zapłacisz za paliwo, hotel, lawetę jak nie masz zarejestrowanego auta w stanach, w takim przypadku prawdopodobnie wyjdzie nawet więcej.

widzę że chcesz sprowadzić Audi, no to Cię uświadomię Exclamation to że jakaś europejska marka sprzedaje samochody za oceanem nie znaczy, że nasze części pasują do ich aut. Producenci stosują taką sztuczkę, żeby nie robić sobie konkurencji tutaj w Europie. Ludzie o tym nie wiedzą, a potem jest płacz, że np blachy, mimo że podobne to nie pasują. Równie dobrze mógłbyś sprowadzić jakiegoś amerykańskiego krążownika, bo dostępność części jest taka sama.

lewandek Mercedes-Benz
W126 420SE

Miasto: Gorzów Wlkp.

Post2008-09-03, 00:15      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
karlone napisał:
Równie dobrze mógłbyś sprowadzić jakiegoś amerykańskiego krążownika, bo dostępność części jest taka sama.

Bzdura. Audi, jak i wiekszosc europejskich aut rozni sie detalami, nie sa to skrajnie roznie konstrukcje na rynek EU/US.

Martinii007

Post2008-09-03, 09:35      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Kalkulator dobry tylko nie uwzględnia jednej bardzo ważnej rzeczy a mianowicie z jakiego stanu auto bedzie sprowadzane Exclamation

karlone
Crown Victoria

Post2008-09-04, 21:00      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
lewandek napisał:
karlone napisał:
Równie dobrze mógłbyś sprowadzić jakiegoś amerykańskiego krążownika, bo dostępność części jest taka sama.

Bzdura. Audi, jak i wiekszosc europejskich aut rozni sie detalami, nie sa to skrajnie roznie konstrukcje na rynek EU/US.

to kup sobie hehe, np różne punkty montażowe elementów karoserii, choć z zewnątrz wyglądają tak samo od środka nie chcą spasować , lampy, i cała masa tych małych "szczegółów" - życzę powodzenia

ksiaze22

Post2008-09-08, 21:35      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Witam,chcę sprowadzić z usa auto a mianowicie camaro lub trans am w roczniku 1969-1978,o pojemności 5.7-6.9 litra i w kwocie 800-3.000$ oczywiście auto dla siebie a nie na chandel.Jak to by wyglądało z cłem,vatem,akcyzą itd?chcę je sprowadzić do niemiec bo mam tam rodzine.Kolega mi mówił ze niby teraz się płaci coś tam od wartości rynkowej pojazdu i niby 16 tyś zł za auto.czy to prawda?i jak to by wyglądało jak sprowadze go do niemiec?proszę o rade.

r6

Post2008-10-07, 20:24      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Witam!

A może ktoś powiedziec jakie sa koszty/opłaty sprowadzenia nieuzywanego (nówka z salonu) i uzywanego motoru o pojemnosci powyzej 0.2l ze stanów do niemiec?

szyszka

Post2008-10-29, 18:47      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
MAM PYTANIE:
Sprowadzam auto z USA statkiem
(juz płynie) na MIENIE PRZESIEDLENCZE do Bremen, Niemcy. Agent z tego portu powiedzial mi ze otrzymam tam dokument T1 i musze im wpłacic 30% wartosci auta - depozytu. Potem jechac do Polski udawadniac prawo do mienia przesiedleńczego- i wtedy zostanie mi ta kwota wrócona.
Nigdy o czyms takim nie słyszałam.
Czy nie mozna udowodnic stałości pobytu w USA i zarazem zasadnosci Mienia Przes. na miejscu w Niemczech?

Vizy amerykanskie sa po angielsku i to w zasadzie jedyny dowód, po co jeżdzic do Polski?

boję się ze ta firma chce mnie naciągnac.

Jesli jest ktos kto zajmuje sie tym profesjonalnie- jestem gotowa podjac oficjalna wspólprace- prosze o pomoc! Mam okolo 1,5 tygodnia na to.

karlone
Crown Victoria

Post2008-10-29, 19:15      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
1) Jeśli nie mieszkasz w Niemczech, to robisz błąd sprowadzając auto przez Niemcy. Oni tam też nie lubią kombinatorów i jak coś im nie spasuje, to tylko kłopoty będą. Jak dla mnie strata czasu i pieniędzy.
2) Musisz mieć rachunki za wynajem mieszkania, rachunki za telefon albo coś podobnego, że płaciłeś ileś tam czasu, chyba rok nieprzerwanie ale możliwe, że dwa. Inaczej nie udowodnisz. Wiza się nie liczy, musi być też zielona karta.
3) Musisz być właścicielem auta co najmniej 6 miesiecy.
4) Niemiecki urząd celny będzie chciał zabezpieczenie celne od ciebie zanim udowodnisz prawo do mienia przesiedleńczego.
5) Niestety ale o takie sprawy jak przepisy celne trzeba dowiadywać się zanim coś się wyśle.

Pomoc znajdziesz w naszych agencjach celnych, które zazwyczaj są zlokalizowane w pobliżu urzędów celnych.

szyszka

Post2008-10-29, 22:39      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
w takim razie mam pytanie:
czy po wyladowaniu auta ze statku w niemczech mozna zlecic transport np. lawety do polski- i tam osobiscie odebrac auto?
by uniknac tych depozytow (w moim przypadku ponad $6000).
Powedziano mi ze polskie porty Gdynia to tragedia i trzeba w łape dawac by byc obsluzonym. Wiec wybralam Niemcy sadzac ze beda w porzadku.

Dziekuje za zainteresowanie

xiy79

Post2008-11-11, 12:45      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
jannon napisał:
Witam,
moje pytanko dotyczy zwolnienia z jakiego korzystają ciężarówki, w tym pickupy. Zostanę zwolniony z płacenie cła, akcyzy czy VAT?
Poza tym, biorąc autko na firmę to czy otrzymam zwrot VAT zapłacony przy zakupie autka w USA, czy ten naliczany (od wszystkich kosztów) w Urzędzie Celnym?
No i najważniejsze czy ten zwrot podatku VAT następuje naprawdę czy tylko firma może później odbierać ten zwrot nie płacąc innych podatków do wysokości zwrotu?

Pomóżcie. Dziękuję.

Może ktoś odpowiedzieć na tego posta ?? Też jestem ainteresowany zakupem pickupa.

gregmeg

Post2008-11-24, 20:56      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Witam.
Jeśli ktoś potrzebuje pomocy w transporcie z US do europy, lawety z niemiec do polski lub angli do polski, polecam swoje usługi.
Import / export USA i Europa. Sprawdzone i potwierdzone uslugi.
Jeśli ktoś ma auto/moto do przetransportowania, proszę o kontakt z danymi do kwotacji.
Znajduje sie w UK i współpracuje ze sprawdzonymi partnerami.
Kontakt: grzegorz.cor@gmail.com
Tel:+44(0)7849840892
Greg

Eugene

Post2008-12-06, 05:19      sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Odpowiedz z cytatem
Wyslalem z USA do Niemczech znajomemu Forda F-250 i na pace Quada 650cc. Za quada zaplacilem $3900 a za przesylke nic bo byl razem z Pick-upem. Znajomy twierdzi, ze zaplacil za Quada clo(10%), VAT(22%) i akcyze (13,6%)tak jak za samochod. Niech ktos mi odpowie czy to prawda.
Eugene

Forum samochodowe » Prawo » sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: