Ta strona wykorzystuje "pliki cookie" zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji o celu ich wykorzystania i możliwości zmiany ustawień cookie znajdziesz w naszej Polityce prywatnościNie pokazuj
2007-05-10, 20:59 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
Witam serdecznie
Czy orientuje się ktoś jakie są koszty sprowadzenia samochodu z USA?
Chodzi o nowe auto kupione w salonie w USA za około 30 000 - 40 000 $.
Jakie będzie:
-cło?
-akcyza?
-opłata za transport (pewnie do Hamburga)?
-ewentualne inne koszty?
Jeśli akcyza lub cło są liczone od pojemności to w aucie jest silnik 3.7l benzyna.
Jeśli to możliwe proszę o jak najwięcej szczegółowych informacji.
Pozdrawiam
Reklamy
Nefretete
Miasto: Warszawa
2007-05-10, 21:51 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
Jesli chodzi o sprowadzenie auta z USA to wychodzi tak:
Urząd Celny:
1. Cło- 10 % od wartości samochodu,
2. Podatek Akcyzowy:
• 3,1% pojemność silnika do 2 l.
• 13,6% pojemność silnika powyżej 2 l.,
3. Podatek VAT- 22%
Urząd Skarbowy:
Nie przychodzimy do Urzędu skarbowego, wszystko załatwiamy w Urzędzie Celnym
Wydział Komunikacji:
Analogicznie jak poniżej w linku:
http://www.v10.pl/prawo/Sprowadzanie,samochodu,z,Niemiec,-,procedura,200.html
Pozdrawiam,
Nef
vette
Mercedes
SL500 r129
2007-05-10, 21:53 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
wartosc auta + koszt transportu ok. 1000$
od tego liczymy
cło 10%
akcyza (od pojemnosci) 13,6%
vat 22%
w tej kolejnosci i kolejna wartosc jest dodawana do sumy wczesniejszych
gdy clisz w Niemczech to placisz cło 10% i VAT 19% a w Polsce akcyze.
Transport do Niemiec jest przewaznie tanszy niz do Gdyni i szybciej dociera na miejsce.
Pamietaj ze w przypadku importu nie obowiazuja zasady ze wartosc na fakturze to rzecz swieta i celnik moze ja podwazyc. Wiec akcje w stylu auto za 500$ nie przejda
Opłaty dodatkowe do oczywiscie spedycja juz przy odbiorze. Nie sa to duze kwoty.
Aha widze ze ma byc to nowe auto z salonu. Prosze pamietac ze niektórzy producenci nie zezwalaja na bezposredni eksport nowych aut z USA. W takiej sytuacji trzeba woz najpierw zarejstrowac na miejscu. Staje sie ono wtedy uzywane i wtedy mozna spokojnie wyslac do nas.
peteros
2007-05-26, 17:36 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
A czy jakieś znaczenie ma to, że sprowadzony z USA pojazd został de facto wyprodukowany w UE (konkretnie w Niemczech)?
marara
2007-06-26, 22:28 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
A jeśli bym sprawę trochę skomplikował tj. auto dostałbym w spadku po dziadku który miał je zarejstrowane w USA dokładnie jeśli odda mi je babcia która de facto oddiedziczyła je ? To jakie wartości zostaną przyjęte do opłat ? Czy wtedy musze pokryć te wszystkie koszta czy nie ?
PS. Może znacie jakąś firmę która przewiezie auto do Polski bądź Niemiec
vette
Mercedes
SL500 r129
2007-06-26, 22:45 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
To nie ma znaczenia dla oplat poniewaz aby wprowadzic takie auto na polski obszar celny i tak musi przejsc odprawe celna i wszystkie oplaty. I nie ma znaczenia ze babcia podarowala Ci to auto za 1$ bo liczy sie wartosc auta a nie cena niestety.
Chyba zeby dziadek lub babcia przywiaza SOBIE to auto na mienie przesiedlencze i zarejestruja na siebie a po dwoch latach Tobie sprzedza lub podaruja. Warunek to to ze auto jest zarejestrowane na nich od przynajmniej 6mcy w USA.
stanek
2007-10-28, 14:03 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
a jak jest w przypadku motorów ? nowych i używanych?
vette
Mercedes
SL500 r129
2007-10-30, 09:45 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
cło 9% +22% vat. akcyzy nie ma dla motocykli.
deive
2008-04-14, 19:53 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
witam.zastanawiam sie nad kupnem auta sprowadzonego z usa 8 miesiecy temu. auto wjechało do polski turystycznie. nie ma oplaconego cła,akcyzy i podatku wat. jestem ciekawy czy są dodatkowe opłaty-kary za to że auto stoi tu tak długo nieoplacone ???
Ostatnio zmieniony przez deive dnia 2008-04-15, 18:16, w całości zmieniany 1 raz
vette
Mercedes
SL500 r129
2008-04-14, 19:59 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
Zamiast pisac ile stoi, napisz jaka sytuacja prawna jest tego auta.
s0wa
2008-04-29, 21:42 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
Witam!
Ja ma następujące pytanie. Brat w USA kupił samochód i chce go wysłać do Polski przez Niemcy, ja mam odebrać ten samochód w Bremenheven, jakie dokumenty muszę mieć żeby auto zostało mi wydane i jakie formalności muszę spełnić w Niemczech abym mógł auto wwieźć do Polski. Prosiłbym krok po kroku bo jestem w tym zielony.
Z góry dzięki za odpowiedź
jacek123
2008-05-05, 00:38 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
Witam!
Mam nastepujace pytanie:
Jestem rezydentem USA. Czy moge sprowadzic auto do Europy przez port w Niemczech jako amerykanski turysta nie placac zadnych oplat celnych, a nastepnie przyjechac nim do Polski z amerykanskimi tablicami rejestracyjnymi i w Polsce auto sprzedac? Podatki (clo, VAT, akcyze) zaplacilby nabywca. Czy pieniadze uzyskane ze sprzedazy auta w Polsce wolno by mi bylo przelac na moje konto bankowe w USA?
tomulak
2008-05-11, 15:36 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
vette napisał:
To nie ma znaczenia dla oplat poniewaz aby wprowadzic takie auto na polski obszar celny i tak musi przejsc odprawe celna i wszystkie oplaty. I nie ma znaczenia ze babcia podarowala Ci to auto za 1$ bo liczy sie wartosc auta a nie cena niestety.
Chyba zeby dziadek lub babcia przywiaza SOBIE to auto na mienie przesiedlencze i zarejestruja na siebie a po dwoch latach Tobie sprzedza lub podaruja. Warunek to to ze auto jest zarejestrowane na nich od przynajmniej 6mcy w USA.
Jeeli kupilem auto w usa 6 lat temu i przywioze do kraju w jaki sposob urzad celny wyznaczy mi wartosc samochodu od ktorej bede placil clo vat itd.??
vette
Mercedes
SL500 r129
2008-05-11, 17:42 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
Jak zwykle w takiej sytuacji czyli wg wartosci rynkowej auta na rynku polskim.
papuut
2008-05-14, 12:28 sprowadzenie auta z USA? Akcyza, cło, podatki
Witam,
Mam pytanie a co z podatkiem jeśli jest to nowe auto.
Czy jak płacę w niemczech to potem w PL ponownie, jak to wygląda?
Pozdrawiam
Dawid
vette napisał:
wartosc auta + koszt transportu ok. 1000$
od tego liczymy
cło 10%
akcyza (od pojemnosci) 13,6%
vat 22%
w tej kolejnosci i kolejna wartosc jest dodawana do sumy wczesniejszych
gdy clisz w Niemczech to placisz cło 10% i VAT 19% a w Polsce akcyze.
Transport do Niemiec jest przewaznie tanszy niz do Gdyni i szybciej dociera na miejsce.
Pamietaj ze w przypadku importu nie obowiazuja zasady ze wartosc na fakturze to rzecz swieta i celnik moze ja podwazyc. Wiec akcje w stylu auto za 500$ nie przejda
Opłaty dodatkowe do oczywiscie spedycja juz przy odbiorze. Nie sa to duze kwoty.
Aha widze ze ma byc to nowe auto z salonu. Prosze pamietac ze niektórzy producenci nie zezwalaja na bezposredni eksport nowych aut z USA. W takiej sytuacji trzeba woz najpierw zarejstrowac na miejscu. Staje sie ono wtedy uzywane i wtedy mozna spokojnie wyslac do nas.