Czy ktoś mógłby mi pomóc znaleźć przepisy dotyczące świateł przeciwmgielnych tylnych. Potrzebuje coś na temat warunków technicznych (jakie światła można zainstalować, w którym miejscu itd)
Wiem, że muszą być z lewej strony, na środku albo po obu stronach, nie niżej niż 20 czy 25cm i nie wyżej niż 100cm od jezdni (potrzebuje przepisy które to określają).
Drugie pytanie: czy w Polsce jest obowiązek używania świateł przeciwmgielnych tylnych? Nigdzie nie mogę znaleźć przepisu nakazującego (Art.30 pkt 3 mówi o możliwości włączenia gdy widoczność spada poniżej 50m) i wygląda mi to tak, że jest obowiązek posiadania świateł, których jak nie chcę nie muszę używać (byłby to taki typowy polski idiotyzm prawny ale może jest inaczej)
Reklamy
Barbiel
BMW
E30
2016-12-09, 12:50 światła przeciwmgielne
art 30 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym
3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.
Tak jak mówisz, można, nie trzeba. Konieczne jest tylko ich wyłączenie. Idiotyzm prawny, jeden z wielu. Przepisów dot ustawienia świateł tylnych tez ciężko znaleźć
Disla24_pl
2017-01-27, 09:24 światła przeciwmgielne
Ja zawsze włączam światło przeciwmgielne tylne podczas ograniczonej widoczności właśnie przez mgłę, co też sprawia iż jadać samochodem jesteśmy automatycznie bardziej widoczni dla aut z tyłu, to poprawia bezpieczeństwo.