Chcialbym kupic sobie BMW z serii 3, najlepiej 316 lub 318is. Mam pytanie odnosnie budowy samochodu - czym rozni sie wersja compact od coupe? Lub ewentualnie poprosze o sugestie co do innej wersji silnikowej np. 320 lub wieksze. Chodzi mi o najmniejsze spalanie, dlatego 316 to faworyt, ale jestem otwarty na wszelkie sugestie i polemike.
Pozdrawiam, marcin
Reklamy
kenzi
2008-11-08, 20:12 BMW 3
Chodzi mi o wersje nadwozia, w ktorym wiecej miejsca, lub ktore elementy roznia te wersje, na prawde nikt nie ma nic do powiedzenia???
Doczytalem w twoim poscie, ze chodzi Ci o jak najmniejsze spalanie - to moze VW Lupo jest taki smieszny maly TDI, ktory 3 litry pali? Albo stare Daihatsu Charade diesel - tez malo palilo?
kenzi
2008-11-09, 23:22 BMW 3
Chodzi mi o wersje E 36, czytalem ze ta z silnikiem 1.6 faktycznie slaba, a 1.8is juz lepsza a spalanie tylko troche wieksze. No ale te 12-14 litrow to juz dla mnie troche za duzo i wolalbym raczej silnik 1.8is, choc wiem ze z 328 na pewno wieksza frajda...
Co do Daihatsu to dzieki, kolega mial i tez chwalil spalanie, ze niskie itd. Obecnie jezdze Golfem III 1.4 i spala mi srednio 7 litrow, wiec te 9-10 jestem w stanie przelknac. W tylu ponoc mozna sie zmiescic jezdzac 318is. Nie chce znowu byc tak oszczedny zeby kupowac Charade, bez przesady, wiem ze te silniki troche pala, bo cos juz o tym czytalem na tym forum.
A powiedz prosze Lewandek, czy wnetrze coupe rozni sie znaczaca od compact? Czy jest wiecej miejsca, lub bagaznik wiekszy? Mozesz opisac swoje spostrzezenia? Chce kupic to auto raczej do codziennej jazdy, wiec wieksza przestrzen, czy wiekszy bagaznik na pewno beda na plus...
Watpie, zebys w 16 zaworowym 1,8 zszedl do 7 litrow sredniego spalania. Chyba, ze poruszasz sie po pustych autostradach ze stala predkoscia 90 km/h.
Ja bym raczej liczyl sie ze spalaniem w okolicach 9 litrow srednio, przy czym miasto 11-12 pewnie.
Compact rozni sie od pozostalych E36 glownie deska rozdzielcza - jest ona bardzo podobna do deski modelu Z3 i zupelnie inna niz w Sedanie/Kombi/Coupe. Gdybym mial wybierac, wybralbym Coupe. Compact to takie troche dziwne auto - BMW zrobilo je, zeby konkurowac z Golfami - ale po co kupowac Golfa ze znaczkiem BMW???
kenzi
2008-11-10, 00:27 BMW 3
No wlasnie pisze ze te 9-10 litrow jestem w stanie przelknac, bo z tym sie licze. Wiem ze o 7 litrach to nie ma co marzyc, bo silnik za duzy. Dzieki za odpowiedz o wnetrzu tego autka, bo duzo mi to dalo. Faktycznie, nie po to chce kupic BMW zeby sie czuc jak w Golfie, wiec sie raczej zdecyduje na coupe i z silnikiem 1.8is. Kolega ma takie od niedawna i sobie chwali bardzo. Pozostaje teraz sie rozgladac za dobra 318-nastka, o co bedzie ciezko raczej. Kurcze jak mnie smiesza te oferty na allegro z przebiegiem ponizej 200k. Aha, chce oczywiscie wersje po lifcie, z silnikiem hmm, M43? Ten z lancuszkiem rozrzadu zamiast paska