Witam Wszystkich. Mam problem z akumulatorem jest nowy a co kilka dni samochodu nie moge odpalić elektryk powiedział ze wszystko gra tj. pobór prądu ładowanie i nie wie co jest tego przyczyną. Proszę o radę. Dziękuje.
kolego w pierwszej kolejnosci zobacz czy za kazdym razem wyłącza sie oswietlenie w bagażniku gdy go zamykasz jak odstawiasz auto na noc... cos musi pobierac prąd albo jest słabe ładowanie ale domyslam sie ze ze jest wyeliminowane slizganie sie paska badz tez zawieszanie sie szczotek w alternatorze.... jest kilka powodów padania akumulatora!! moze byc tez słabe połączenie na klemach akumulatora!!spr."wode"w akumulatorze.... jak jest mało to akumulator nie regeneruje sie tak szybko i nie ma swojej pełnej sprawnosci poniewaz nie moze skumulować dostatecznie duzo pradu na prawidłowe działanie wszystkich urzadzen w pojezdzie.... jak stara jest bateria??jak orginał to czas na zmiane..... jak zmieniłes to albo cos pobiera albo nie ładuje!!ostatnim takim dziwnym przypadkiem miałem stycznosc w cadilack eldorado z 1970któregos roku... zawieszał sie pstryczek elektrycznego fotela i miał pobór pradu taki ze akumulator padał do tyg.czasu....
and2411
2009-03-02, 07:57 bmw 530d 1998 pada akumulator
Witam i dziekuje za pomoc. Jest to model z manualną skrzynią. Akumulator kupiony był w połowie stycznia 2009 , ladowanie ma ok. pobór prądu po wyłączeniu silnika trwa ok 2min i jest jak najbardziej ok. dodam iz problem polega również na tym za komputer się resetuje tzn. ustawiam jez. angielski oraz godz. i date a po pewnym czasie komputer i tak pokazuje komunikaty po niemieckua zegar , data jest skasowana wraz z licznikiem od kilometrów. Nie mam pojęcia gdzie mam szukać winy tych problemów czy tez problemu który odpowiada za to wszystko.
and2411
2009-03-04, 16:02 bmw 530d 1998 pada akumulator
Już znalazłem przyczynę a mianowicie radio coś się wlączało i pobierało 1,5A I to był problem.Nie umiejętne podłączenie przez byłego właściciela .
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
mam nadzieje ze do czegos ci sie przydało to co napisałem w poscie.... sa to czasem tak znikome wartosci poboru ze mozna je przeoczyc... a czasem sie nie pojawiaja kiedy trzeba(np.kiedy jest sie u elektryka)
to tak samo jest gdy sie przyjezdza do mechanika.... auto zaczyna sie nagle samo naprawiac!!
and2411
2009-03-06, 15:47 bmw 530d 1998 pada akumulator
WIELKIE DZIĘKI ZA KILKA MĄDRYCH SŁÓW JESTEM NAPRAWDĘ WDZIĘCZNY
and2411
2009-03-10, 21:26 bmw 530d 1998 pada akumulator
Witam wszystkich. Pisałem już wcześniej odnośnie problemu z rozładowywaniem sie akumulatora jakieś urządzenie pobiera prąd po wyłaczeniu zapłonu (1,5A) co w rezultacie powoduje w/w problem oraz kasuje ustawienia komputera oraz liczxnika dziennego. Znalazłem iż jest to jedno z urządzen podpiętych pod bezp. nr. 56( radio, nawigacja, komputer, zmieniarka- której nie posiadam). Po odłączeniu radia i pozostawieniu na noc licznik dzienny się skasował także to odpada, odłączyłem nawigacje to samo pozostał sam komputer.( Po odłączeniu w/w bezpiecznika wszystko "ok" tyle ze komputer i radio nie działają ) Nie zauważyłem innego poboru typu paląca się lampka czy też chodzący wiatrak itd. Proszę o pomoc.
zawiez kompa do elektronika niech go pomierzy i sprawdzi.... a tak na narginesie to moze jest gdzies przebicie w wiazce.....
and2411
2009-03-11, 22:26 bmw 530d 1998 pada akumulator
Jutro właśnie jade do elektronika i zobaczymy co z tym zrobi . Lecz tam gdzie mieszkam z dobrym elektrykiem jest klopot każdy rozkłada ręce do tych do których dzwoniłem i pytałem.Jeden z tych kumatych doszedł iż jest to wina jednego z urządzen podpiętych własnie pod bezp. nr. 56 i to wszystko w czum mógł mi pomóc .Dlatego poruszyłem ten problem na forum bo nie wiem już gdzie szukać pomocy chuba ze w serwisie A jeszcze jeden istotny fakt pobór prądu nie jes cały czas moze nastąpić kiedy samochód stoi pół dnia czasami po godzinie to zalęzy.
grzegorzb
2009-03-16, 09:10 bmw 530d 1998 pada akumulator
Witam Wszystkich. Mam problem podobny do and Akumulator wymieniony na nowy, elektryk ok pasek sprawdzony, ładowanie też ! Ogólnie przejrzałem co się dało i stale to samo ! Nie ma reguły, czasami wszystko jest dobrze przez dłuższy czas a innym razem potrafi bateria paść dwa razy dziennie !
Jednocześnie nadmienię, że faktycznie coś jest nie halo z radiem ( moje to wersja z nawigacją, tv, zmieniarką). Bardzo często po prostu znika fonia w radio i w TV ale działa bez zarzutu przy CD Może ma ktoś pomysł co zrobić bo mi się wiedza skończyła !!! Proszę o rade !
and2411
2009-03-16, 16:47 bmw 530d 1998 pada akumulator
Witam wszystkich u mnie już wszystko gra moge to stwierdzić po kilku dniach eksploatacji auta powodem mojego problemu była ingerencja któregoś ze wcześniejszych właścicieli w zmacniacz znajdujący sie w bagażniku o którym nawet nie miałem pojęcia Pod odpięciu go od wiązki problem znikł i to jest dla mnie najważniejsze. Dziekuje wszystkim za pomoc.