Forum samochodowe » Citroen forum » C5 - kilka pytań, problemów itd.
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

C5 - kilka pytań, problemów itd.

Autor Wiadomość
ezhome

Post2008-04-16, 16:52      C5 - kilka pytań, problemów itd. Odpowiedz z cytatem
Witam,
niedawno nabyłem kombi C5 2.2 HDi z 2002 r.
Mam kilka pytań:
1. Nie działa spryskiwacz od strony kierowcy (leci z niego jak krew z nosa) - jak i co można wymienić aby przywrócić funkcjonalność? (wymienić jakiś silniczek, pompkę, plastykową końcówkę, przewód - co jest głównie przyczyną wadliwego działania spryskiwacza)
2. Mam problem z tylnymi drzwiami: nieraz w ogóle nie można ich otworzyć z zewnątrz. A raz działają bez zarzutu. Co tu naprawić, przesmarować ... ? Zadzwoniłem do serwisu i usłyszałem, ze coś tam spadło i trzeba naprawić (jakieś 2,5 godziny zabawy). No ale co miało spaść jak raz ok a raz nie otwierają się-łapie klamkę i ... nic?
3. Wskaźnik poziomu oleju: raz wskazuje stan (ilość oleju) kwadracikami na desce rozdzielczej (po włożeniu kluczyka), raz nie (pojawia się tylko licznik km do przeglądu) a raz migają kreseczki (czyli wg instrukcji trzeba sprawdzić ręcznie - jak sprawdzę, to na miarce jest OK). Dlaczego mam 3 różne zjawiska zamiast jedynie tych kwadracików?
4. Nie działa system wspomagający cofanie. Badał to jeden kolega i stwierdził, że 1 z czujników jest walnięty. Jak ja mogę sam sprawdzić który? Czy wymiana czujnika to coś nie do przeskoczenia poza warsztatem? Dlaczego system nie działa na pozostałych czujnikach? Czy rzeczywiście systemowi czujników przeszkadza hak holowniczy (bo mam zamontowany i wg instrukcji może on zakłócać działanie)?
Aktualnie przebywam poza granicami Polski i proszę nie pisać, żebym się udał do serwisu - bo to zawsze mogę zrobić.

Reklamy
JacKill

Post2008-04-16, 20:06      C5 - kilka pytań, problemów itd. Odpowiedz z cytatem
1. Spryskiwacz to może jest zapchany, bo prawy i lewy maja ta samą pompkę. Często zapychają się, jeśli używa się tanich płynów, z alkoholem na bazie ziemniaków (skrobia sie wytrąca i zapycha).
2. Co do klamki to może jakieś cięgno spadło, ew. załącza Ci się blokada przed dziećmi.

Co do reszty to poszukaj na www.citroen.autko.pl

Forum samochodowe » Citroen forum » C5 - kilka pytań, problemów itd.
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: