Witam wszystkich użytkowników forum. Chciałbym prosić o pomoc osoby które posiadają wiedze na temat E klasy. To auto chodzi już za mną dość długo ale od niedawna szukam odpowiedniego dla siebie. A mianowicie chodzi mi o kupno 1997 a 1998 rok z silnikiem 2,2D automat. Jak sądzicie czy jest to dobry silnik czy nie powinienem kupic mocniejszego motoru do tej masy. Co ze spalaniem przy większej pojemności i jak się mają skrzynie automatyczne?? serdeczne dzięki dla wszystkich którzy udzielą porad i wskazówek. Pozdrawiam Szymon
Reklamy
mdv1910
2008-02-21, 23:51 Chęć kupna Mercedesa E klasa
Jestem posiadaczem okulara 2.2D manual z 1997 roku. Kupilem go z przebiegiem 197 tys, teraz ma 235 tys, sprawuje sie wzorowo, spalanie w granicach 7,5 misto, 6,5 trasa. Nie jest to samochod do scigania, ale za to jest bardzo komfortowy. Nie polecalbym automata, straszny mul, skrzynia wolna, wiem bo znajomy ma, i przy tym spalanie wieksze. Serdecznie polecam...
Nie polecalbym automata, straszny mul, skrzynia wolna, wiem bo znajomy ma, i przy tym spalanie wieksze. Serdecznie polecam...
A ja własnie jestem posiadaczem okulara 220d w automacie i jestem bardzo zadowolony,zreszta nie wyobrazam sobie juz autka na manualu ale sa gusta i gusciki.Nie powiem ze jest to wyscigowka ale co do mulenia to naprawde nie ma wielkich roznic miedzy ASB a manualna.Umnie spalanie wychodzi srednio troszke ponizej 7/100 przy jezdzie mieszanej ze wskazaniem na miejska.Na podstawie jednego egzemplarza nie mozna krytykowac całej serii,bo to zalezy jeszcze od przebiegu i od tego jak to bylo uzytkowane.Polecam gorąco ,a to na co sie zdecydujesz to juz Twój wybor ale przyjemnosc z jazdy E-klasa naprawde jest spora.Ps.ciekawi mnie tylko czemu na automaty nie narzekaja nigdy ci co nimi jezdzili lub jezdza a narzekaja niestety ci co nie mieli czestych okazji do prowadzenia tych aut.Zreszta wystarczy spojrzec na cennik nowych aut i zobaczyc ktora wersja jest drozsza i czy ktos kupowalby gorsze auto za wieksze pieniadze?
Rysiek
2008-02-24, 00:27 Chęć kupna Mercedesa E klasa
jest dokladnie tak jak mowisz, niezaleznie od marki
9/10 ludzi jakich znam ciagle sie nabija, krzyczy, marudzi, ze automaty sa dla emerytów, a oni WOLĄ wahlowac, bo sa mlodzi i to lubia
niestety tych samych 9 ludzi nigdy nie mialo automatu i powtarza mit dalej ale zycie, do czasu.. kiedy bedzie ich stac na dobre auto w automacie, wtedy zmieniaja zdanie o 180 stopni
skad to wiem? bo sam tak mowilem 10 lat kupilem a6 w automacie i.. nie wyobrazam sobie bezsensu totalnego, jakim byloby kupienie znow auta z manualem, po prostu bezsens do potegi nigdy juz nie kupie dupowozu do jazdy na codzien z manualem, szkoda czasu i nerwow by mi juz bylo
Piotr27
2008-02-24, 14:24 Chęć kupna Mercedesa E klasa
maciejka72 napisał:
mdv1910 napisał:
Nie polecalbym automata, straszny mul, skrzynia wolna, wiem bo znajomy ma, i przy tym spalanie wieksze. Serdecznie polecam...
A ja własnie jestem posiadaczem okulara 220d w automacie i jestem bardzo zadowolony,zreszta nie wyobrazam sobie juz autka na manualu ale sa gusta i gusciki.Nie powiem ze jest to wyscigowka ale co do mulenia to naprawde nie ma wielkich roznic miedzy ASB a manualna.Umnie spalanie wychodzi srednio troszke ponizej 7/100 przy jezdzie mieszanej ze wskazaniem na miejska.Na podstawie jednego egzemplarza nie mozna krytykowac całej serii,bo to zalezy jeszcze od przebiegu i od tego jak to bylo uzytkowane.Polecam gorąco ,a to na co sie zdecydujesz to juz Twój wybor ale przyjemnosc z jazdy E-klasa naprawde jest spora.Ps.ciekawi mnie tylko czemu na automaty nie narzekaja nigdy ci co nimi jezdzili lub jezdza a narzekaja niestety ci co nie mieli czestych okazji do prowadzenia tych aut.Zreszta wystarczy spojrzec na cennik nowych aut i zobaczyc ktora wersja jest drozsza i czy ktos kupowalby gorsze auto za wieksze pieniadze?
Dołączam się, mam 220cdi 143Ps, w automacie i jestem bardzo zadowolony, poprzednio miałem 3,2 benz.w automacie i nie wyobrażam sobie jeżdzenia manualem. Co do osiągów zależy to po części od stopnia zużycia auta ale generalnie jeśli chodzi o jazde to automat będzie lepszy co do osiągów porównywalny,mój kolega ma 220cdi na manualu i jadąc z nim swoim łeb w łeb to bywa tak że zostaje o pół długości auta z tyłu. Co do zużycia to podzespoły z auta na automacie zawsze będą mniej zużyte gdyż automat pracuje bardziej miekko i elementy współmierne ze skrzynią nie dostają tzw.obciążeń bicia.
pozdrawiam
szyosi
2008-02-28, 00:24 Chęć kupna Mercedesa E klasa
Dzieki wszystkim za pomoc i....... co jutro wyjeżdżam kupić E klae więc wszystko się okaże. Pozdrawiam
sarbia
2008-02-28, 08:37 Chęć kupna Mercedesa E klasa
Polecam ja śmigam 300D 96 r na automacie ,super jazda a zużycie cykl mieszany mieszane to 8.5 litra i nie wyobrażam sobie jazdy na nanualu.Moja żona broniła się jak mogła przed automatem a teraz niechce słyszeć o innej skrzyni.Pozdrawiam