Forum samochodowe » Renault forum » Clio 1.2 LPG jaki zestaw ??
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Clio 1.2 LPG jaki zestaw ??

Autor Wiadomość
MasKa

Post2010-05-09, 16:20      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
Wiem że to nie sportowe zachowanie ale muszę "zagazować" (z wiadomych przyczyn) swojego Renaulta. sprawa wygląda tak, że w ogóle nie wiem jaki typ instalacji wybrać, czy tańszy mono wtrysk czy droższą sekwencję. Jeśli ktoś by mógł mi doradzić to prosił bym o nazwę producenta i części ponieważ ja w tym temacie jestem zielony. Pozdrawiam

Reklamy
Easy Hyundai
Getz

Miasto: Bardo

Post2010-05-09, 17:03      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
Ile rocznie przejeżdżasz samochodem? Pakowanie do takiego silnika gazu, nie ma sensu.

PiotreW

Post2010-05-09, 17:13      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
Dlaczego nie ma sensu? Spalanie na gazie podobne albo niewiele większe niż na benzynie, a cena za litr 2 razy mniejsza.

Easy Hyundai
Getz

Miasto: Bardo

Post2010-05-09, 17:23      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
I tylko myślicie o spalaniu, a tak naprawdę podczas eksploatacji na gazie niszczy się silnik i wiele podzespołów, które co jakiś czas trzeba wymieniać, by móc spokojnie i bez obaw jeździć. Na benzynie nigdy byś pewnie tych rzeczy nie wymieniał, a że auto staje się słabsze to już nie wspomnę, co przy tych 60-70 kucach w takim aucie jest zauważalne.

Ja osobiście widzę więcej wad gazu, niż jego zalet i nigdy bym w swoim samochodzie nie zamontował tego dziadostwa, chodź jechałem kilka razy samochodem z gazem i były bardziej przymulone, niż ich odpowiedniki na benzynie.

I powiedzenie gaz jest do kuchenek i zapalniczek, sprawdza się tutaj idealnie.

PiotreW

Post2010-05-09, 19:20      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
Ludzie montują gaz do Matizów i Seicento, więc montaż gazu w Clio nie jest taki bez sensu nawet przy względnie niewielkim przebiegu. Trudno nie myśleć o spalaniu jeśli na gazie można przejechać około dwa razy więcej za te same pieniądze. Silnik bez gazu i jego podzespoły też się niszczą ( a może raczej zużywają ) i też trzeba je wymieniać co jakiś czas. Dodatkowe koszty serwisu silnika na gazie są raczej niewspółmiernie małe w stosunku do oszczędności na paliwie. W przypadku porządnej i nowoczesnej instalacji gazowej silnik raczej nie niszczy się bardziej niż bez gazu, spadku mocy nie ma albo jest niezauważalna. Ludzie zachwycają się dynamiką i momentem obrotowym silników Diesla,ale ja wcale nie czułem różnicy pomiędzy Astrą 1.7 TD 82 KM moich rodziców oraz Corsą nauki jazdy na gazie z silnikiem pewnie 1.2.
Ja widzę więcej zalet gazu, przede wszystkim koszt eksploatacji. Gaz może i jest do kuchenek i zapalniczek, może i śmierdzi, ale za to pieniądze,które zostają w kieszeni na pewno nie śmierdzą.
A co myślisz o silnikach Diesla? O nich też można by powiedzieć, że mają podzespoły,które w porównaniu do benzyniaków trzeba wymieniać (wtryskiwacze, filtry cząstek stałych, pompy wtryskowe, dwumasowe koło zamachowe, turbosprężarkę itp.) a ich koszt to każdorazowo po kilka tysięcy złotych, a koszty serwisu przekroczą oszczędności na paliwie. Mają wysoki moment obrotowy tylko co z tego skoro na koła trafi podobny moment obrotowy jak w benzynie o podobnej mocy i niższym momencie. Można powiedzieć ,że Diesel sprawdza się idealnie w ciężarówkach i statkach, ale nie osobówkach.

lukas86bb

Miasto: Bielsko-Biała

Post2010-05-09, 20:54      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
Najpierw podaj rocznik pojazdu, by można było wiedzieć jaki typ silnika masz a dokładniej kolektora ssącego...

MasKa

Post2010-05-13, 22:20      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
Jak najbardziej zgadzam sie z tym ze szkoda silnika itp. ale nie zamierzam założyć LPG bo mam takie widzimisię. gdybym miał PLNy to lał bym nadal benzynę ale że jestem studentem muszę kombinować. rocznik auta 2000r. pozdrawiam!

burm192 Chrysler
Grand Voyager 3.3V6

Miasto: Warszawa

Post2010-05-14, 07:43      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
Witam tylko sekwencja i jeśli już to ja bym się rozglądał za BRC może ktoś ma inne doświadczenia ale ja osobiście nie płacze na tą instalke. Co do zużywania się silnika to mnie bawią takie opinie pewnie na benzynie się niezużywa Smile, pewnie na benzynie można dłużej przejeżdzić Smile pewnie to są przykładowe wyliczenia

auto na benzynie przejedzie 500 tyś km i na złom
na gazie 300 tyś

jak jeszcze będe nim do tego czasu śmigał to zaoszczędze tyle kasy na paliwie że mnie będzie stać na wymiane silnika Smile i przejade kolejne 300 tyś a ty na benzynie będziesz się drapał w głowe skąd wziąć kase na nowy silnik (to tylko przykład) niespotkałem się jeszcze z osobnikiem dbającym o wymiane fitrów świec i oleju żeby płakał na silnik z gazem.Pozdrawiam

monsterek

Post2011-06-07, 22:08      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
Zupelnie nie rozumiem czemu go tak zniechecacie, chyba mieliscie naprawde zle doswiadczenia zwiazane z gazem, przede wszystkim nie po to ktoś wpadł na pomysl stworzenia instalacji sekwencyjnej zeby gaz stosowac jedynie do zapalniczek i kuchenek, nie dziwie sie Wam ze wsciekacie sie na poprzednie generacje instalacji gazowych ale obecne (IV gen, a nawet V ale nie o nim tutaj mowa) nie mają sobie nic do zarzucenia, oczywiscie koszt instalacji dla "studenta" jest dosyc duzy - okolo 2500zł, natomiast zwraca sie całkowicie i to bardzow krótkim czase. Jezeli komus nie na reke jest jazda autobusami, ma wlasny samochod i chce nim jezdzic lecz koszta zwiazane z zakupem tak drogiej benzyny nie pozwalaja na to, to nie pozostaje mu nic innego jak udac sie do jakiegos porzadnego warsztatu, oddac auto w rece specjalistów, a pozniej jezdzi i za paliwo placic grosze! Sam zrobilem dokladnie tak samo, koszt instalacji (BRC S24) zwrócił mi sie po 11 miesiacach, wiec wyszedlem na równo. Teraz gdy zaoszczedziłem troche mialem okazje wkoncu kupic alufelgi do mojego clio i jakies dobre oponki. Wczesniej nie byloby to mozliwe bo pb95 wciagnela by wszystkie moje pieniadze:)

burm192 Chrysler
Grand Voyager 3.3V6

Miasto: Warszawa

Post2011-06-10, 20:40      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
a kto go zniechęca? Ja osobiscie wbrew wszystkim przeciwnikom forumowym, nic do gazu nie mam a wręcz przeciwnie jeżdżąc na gazie przesiadłem się na diesla i czym prędzej wróciłem znowu do gazu, ale jak zawsze podkreślam dbanie o instalacje gazową odpłaca się po dwakroć. I oczywiście nie ma co oszczędzać na dobrej instalacji gazowej.

mostoclio

Post2012-07-02, 18:48      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
O widze ze nie jedna cliowka 1.2 jezdi na gazie w wawce. i to montowana w energy. Bez watpienie pod wzgledem obslugi i szybkosci robienia fury to jeden z lepszych w Warszawie. tani szybko jest super i najwazniejsze instalacja bez zarzutu niczego nie pochrzania. polecam i popieram kolege wyzej i do zobaczenia na drodze.

Moneymaker

Post2013-04-26, 10:02      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
Easy napisał:
Ile rocznie przejeżdżasz samochodem? Pakowanie do takiego silnika gazu, nie ma sensu.

Ja przerobiłem fiata pande na gaz i byla to bardzo dobra decyzja, wiec jak kolega duzo jezdzi to w Clio tez sie sprawdzi.

kajtek.bezmajtek

Post2015-08-25, 13:21      Clio 1.2 LPG jaki zestaw ?? Odpowiedz z cytatem
Bardzo ładnie konto ma jeden wpis i chdozi by akurat napisać coś o enegy gaz, czy to nie jest takei poste. SPAM SPAM SPAM

Forum samochodowe » Renault forum » Clio 1.2 LPG jaki zestaw ??
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: