2009-04-19, 21:35 Golf 3 TDI, brak mocy, tryb awaryjny
Witam ponownie!
Wydaje mi się, że problem musiał być już poruszany na tym forum, ale napisze jeszcze raz. Posiadam w golfie 3 silnik TDI 90-cio konny. Objawy "awarii" są następujące:
silnik wchodzi w tryb pracy awaryjnej, przestaje działać turbosprężarka gdy:
1. na 4 biegu pokręcę silnikiem ponad 3000 obr/min (np przy podjeździe pod górkę)
2. na 5 biegu rozpędzę auto powyżej 120 km/h.
Potem auto całkowicie traci moc niezależnie od biegu, dopiero po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy - słychać turbo, samochód normalnie przyśpiesza, do momentu kolejnego "przesilenia", które dawniej "przesileniem" nie było;/
Wydaje mi się, że jest to problem dosyć powszechny, mój szwagier miał dokładnie ten sam problem też w TDI 90, nic z tym nie robił bo auto i tak miał sprzedać, koleś który od niego auto kupił jednym z pierwszych pytań jakie zadał to czy turbo wyrabia...;D no i trzeba było zejść z ceny. Jak już identyczny post był gdzieś na forum to niech ktoś wypunktuje co by trzeba było sprawdzić (WAG, zapieczone turbo, przepływka itd) albo zarzućcie linkiem jeśli jest to gdzieś sensownie opisane. Jak ktoś się orientuje co do ceny poszczególnych napraw to będę wdzięczny
pozdro.
Reklamy
toffik
2009-05-06, 21:38 Golf 3 TDI, brak mocy, tryb awaryjny
Hej, kumpel miał dokładnie taki sam problem w Audi A4 TDI i u niego był to czujnik ciśnienia doładowania. Przy dużych prędkościach walił jakieś głupoty, komputer głupiał i odłączał turbo. Wymiana czujnika pomogła.
Kajos
Seat
Cordoba SX 2 drzwi
Miasto: Chodziez
2009-05-12, 22:47 Golf 3 TDI, brak mocy, tryb awaryjny
www.autocentum.pl
Wejdz na forum diesla i poczytaj sobie.
Typowa usteka w TDI.Prosta do naprawienia
Pewnie zawor N75 lub przeplywomierz
Co innego jak bys mial 110KM-wtedy to by byly zapieczone lopatki turbiny.
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
2009-05-12, 23:01 Golf 3 TDI, brak mocy, tryb awaryjny
Marek to chociaz powiedz jedna rzecz jesli przechodzi w tryb awaryjny to jaki bład Ci sie wyswietla na kompie.
Ok zgodze sie i nawet jestem za przepływka bo tez tak miałem w swoim aucie.
A nawet po dodaniu gazu na fulla zapalała mi sie kontrolka od ABS-u ale to mniejsza z tym.
Tryb awaryjny jakie błedy czego nie podałes ???
Ostatnio zmieniony przez szybka pomoc :) dnia 2009-05-13, 12:16, w całości zmieniany 1 raz
Kajos
Seat
Cordoba SX 2 drzwi
Miasto: Chodziez
2009-05-13, 08:36 Golf 3 TDI, brak mocy, tryb awaryjny
Wejdz na strone ktora podalem
Tam wszystko jest
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
2009-05-13, 12:15 Golf 3 TDI, brak mocy, tryb awaryjny
Sorki Kajos ja myslałem ze to ty masz ten problem i teraz sie madrzysz .
A to temat marka i czego nie podał błedów jakie sie mu wyswietlaja bo przeciez w trybie awar. pracuje.
A Kajos zmien ten link w swoim poscie bo nie działa bo chyba "r" zapomniałes w nim dodac sprawdz go jeszcze raz
W tym poscie wczesniejszym zmienie z kajos na Marek bo to własciwie było do Niego.
Pozdro
marek86
VW
Golf3
2009-05-13, 14:28 Golf 3 TDI, brak mocy, tryb awaryjny
Witam! Głupio wyszło bo napisałem posta i nic dalej nie robiłem;) Ogólnie przegrzebałem sporo forów (for ? ) i faktycznie z reguły jest to przepływomierz lub zawór.
W ten weekend będę miał dopiero możliwość jechać na waga, pewnie mechanicy sami już tam zdiagnozują co jest nie tak, ale odpisze co tam zaradzili. A propos: najtańsza diagnoza na kompie w Tarnowie to 50 zł, jak ktoś z okolic ma kabel i się zna to niech pisze na priva - dogadamy się