2009-05-27, 13:14 Grande Punto 1.4 8v + LPG - problem :(
Witam!
Mam pewien problem z Grande, a w zasadzie z instalacją gazową. Otóż gdy silnik jest zimny samochód jeździ bez problemu na gazie, jednak gdy nagrzeje się po jakimś czasie samoczynnie przełącza się na benzynę, zaczyna pipczec a na przełączniku od instalacji gazowej miga czerwona kropka alarmując o braku gazu (zbiornik gazu jest napełniony). Gdy zgaszę samochód i uruchomię na nowo bez problemu przeskakuje na gaz ale po chwili dzieje się to samo. W serwisie Fiata powiedzieli że to problem z czujnikiem temperatury gazu. Niestety, po wymianie tego czujnika problem znów się pojawia. W serwisie jakoś nie mogą się z tym uporac, co robic?
Pozdrawiam!
Reklamy
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
2009-05-27, 22:23 Grande Punto 1.4 8v + LPG - problem :(
ogólnie to wyglada mi na uszkodzona centralke(przełacznik) gazu..... tam gdzie jest przełacznik jest taka jak by mała centralka i ona tym całym cyrkiem steruje(tez) i z tego zo zawsze miałem takie (identyczne)problemy to po wymianie ów centralki znikały.... w swoim Bmw wymieniałem centralke dwa razy w przeciagu roku.... i bez zadnych objawów czy czegos sama przełączała na benzyne!! tak to jest zaprojektowane i tam ma to działac w razie uszkodzenia!! psuje sie samo od siebie!! koszt takiej centralki to od 40,50 do nawet 150 moze 200zł.zalezy od modelu i generacji gazu!!
roco60
2009-05-28, 20:59 Grande Punto 1.4 8v + LPG - problem :(
Aha, a jeżeli, bo mam też Fiata Punto II FL również na gazie ale mało nim jeżdżę i w nim siedzi taka sama instalacja gazowa (przełącznik od gazu-benzyny jest taki sam) mogę wymienić na jakiś czas tylko ten przełącznik i będzie to działało? czy tą centralkę programuje sie specjalnie pod dany silnik? (W Punto II FL mam silnik 1.2)
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
2009-05-29, 19:53 Grande Punto 1.4 8v + LPG - problem :(
jak to jest zwykła centralka z przełącznikiem to odpinasz z tyłu kostke i zapinasz nowa centralke i powinno ryrac!!!
roco60
2009-05-29, 23:43 Grande Punto 1.4 8v + LPG - problem :(
Ok, dziś byłem w serwisie, po tym jak powiedziałem im o tej centralce powiedzieli że też to podejrzewali ale zanim to wymienią wymienili jakiś drugi czujnik w instalacji gazowej. No niby ma działać teraz poprawnie ale okaże się, po kilku dniach dam znać jak się to spisuje, jeżeli znów będzie to samo - wymiana przełącznika.
Pozdrawiam i dzięki za rady
mechanik arczan 84-24
Mercedes
2009-05-30, 23:01 Grande Punto 1.4 8v + LPG - problem :(
to sprawdzaj szybko.....
roco60
2009-06-02, 12:46 Grande Punto 1.4 8v + LPG - problem :(
Okej, jak narazie auto na gazie działa bez problemu, czujnik który mi wymieniali to czujnik temperatury listwy wtrysków, to pokazywało zawyżone wartości po podłączeniu komputera o ponad prawie 2 razy większej temperaturze niż w rzeczywistości była i właśnie to powodowało przełączanie się na benzynę. Mam nadzieję że szybko problemów z instalacją nie będę miał.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc!