Ostatnio oglądałem te cacko na oficjalnej stronie Lexusa i tam jest zdanie, że ten model pali tyle co zwykłe, 4 cylindrowe 2.0, a jest to chyba 3.6 V6 . Jest to prawda? Bo jakoś mi to troche śmierdzi podpuchą...
Czytales dokladnie jak zbudowany jest zepol napedowy GS450h? Oprocz silnika benzynowego, jest tam silnik elektryczny. Stad to magicznie niskie spalanie.
450h przy bardzo dynamicznej jezdzie palil mi w miescie w granicach 12 litrow paliwa, co jak na wykorzystywanie 300 koni mocy wydaje mi sie bardzo przyzwoitym rezultatem.
OmikronHertum
2009-01-02, 18:02 GS450h. Co sądzicie?
Jakos nie mogłem w te obietnice uwierzyć, a nie znam żadnego właściciela.
No ale jeśli nim jeździłeś i tak mówisz to Ci wierze...
No jezdzilem takim autem - niewiele w sumie okolo 1000 km nim zrobilem. Technologia hybrydowa jest fajna, ale w krajach o bardziej plynnym ruchu niz w Polsce, chociaz jak widzisz po zuzyciu paliwa wspomaganie ze strony silnika elektrycznego jest zauwazalne.
Co mnie wkurzalo - bezstopniowa skrzynia biegow, nie jestem fanem tramwajow i skuterow, a niestety troche tak sie jedzie 450h. Wciszkasz gaz - obroty rosna do pewnego poziomu i na nim sie zatrzymuja, rosnie za to predkosc. Bardzo przyjemnie jest za to opuscic wszystkie szyby na bocznej drodze i delikatnie ruszac - wtedy pracuje tylko silnik elektryczny - wrazenie jest bardzo ciekawe
Z tego co pamietam jest - tyle, ze nie dziala jak w klasycznej skrzyni, bo nie ma jak zredukowac biegu w skrzyni bezstopniowej. Podnosi obroty silnika, z tego co pamietam.